Μετά τις αναβαθμίσεις...και αγορά κυπριακών ομολόγων από ΕΚΤ

Κυπριακά ομόλογα ύψους €155 εκατομμυρίων αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (EKT) στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ευρύτερα γνωστού ως προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), πραγματοποιώντας τις πρώτες αγορές κυπριακών ομολόγων έπειτα από ακριβώς τρία χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο αγοράστηκαν κυπριακά ομόλογα €155 εκατομμυρίων, ανεβάζοντας το υπόλοιπο των κυπριακών κρατικών ομολόγων, που διακρατούνται από την ΕΚΤ  στα €369 εκατ. με τον σταθμισμένο μέσο όρο λήξεων να διαμορφώνεται στα 4,95 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως μετά από την αναβάθμιση της κυπριακής πιστοληπτικής αξιολόγησης στον επενδυτική βαθμίδα από τους Standard and Poor’s τα κυπριακά ομόλογα έγιναν εκ νέου επιλέξιμα για το QE.

H τελευταία αγορά κυπριακών ομολόγων ήταν τον Νοέμβριο του 2015. Τα κυπριακά ομόλογα αποκλείστηκαν από το QE τον Μάρτιο του 2016, αφού η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην επενδυτική κατηγορία.
Στο πλαίσιο του QE αγοράστηκαν τον Οκτώβριο κρατικά ομόλογα ύψους €9,9 δισεκατομμυρίων με την συνολικές αγορές να ανέρχονται στα €2,1 τρισεκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διασταύρωσαν πυρά Πρόεδρος ΣΕΠΑΗΚ και Παπαναστασίου για το μέλλον της ΑΗΚ-«Η πολιτεία δεν φταίει για όλα»
Ξεκάθαρος ο Παπαναστασίου-Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις
Έρχονται αυξήσεις 3% στο ρεύμα-Από την επόμενη διμηνία θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς
Ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες-Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Κλιματιζόμενοι χώροι διαθέσιμοι στους πολίτες λόγω καύσωνα από Δήμο Λεμεσού
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού τη Δευτέρα
Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ΑΤΑ, λένε συνδικαλιστές μετά τη συνάντηση με Υπ. Εργασίας
Απαντά στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες ο Δήμος Λευκωσίας-Δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει κατάρτιση νέας συμφωνίας
Ο Δήμος Λευκωσίας πήρε το κτήριο στέγασής του, ανέφερε το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών
Ικανοποίηση Δήμου Στροβόλου για ανταπόκριση Κυβέρνησης σε προτάσεις του