Σ. Αγγελίδης: Η τωρινή κατάσταση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση του Κυπριακού

Ως Κυβέρνηση, «θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και απόλυτοι ότι το παρόν καθεστώς, η τωρινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση του Κυπριακού», είπε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Χρυσόστομου Ιερείδη, στα Σπήλια, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δε συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Το χρέος μας έναντι των ηρώων αλλά και των παιδιών μας, θα εκπληρωθεί μόνο με την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και τη διασφάλιση της επιβίωσης και του μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κάτοικους του νησιού μας, ώστε μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι τελούνται σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός Σπηλιώτη, που ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του έθνους, άφησε την πατρώα γη, ώστε να κάνει το μακρύ για εκείνη την εποχή ταξίδι για τη Μακεδονία και το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
«Ο Χρυσόστομος Ιερείδης, αποχαιρέτησε την πατρογονική εστία, τη μάνα, τον πατέρα και τα αδέλφια του, για να ανταποκριθεί εθελοντικά στο κάλεσμα της μητέρας πατρίδος. Εντασσόμενος στο Μακεδονικό Εκστρατευτικό Σώμα που δημιούργησαν τότε οι Βρετανικές αρχές της Κύπρου, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στο μεγάλο πόλεμο. Μαζί με άλλους Κύπριους ημιονηγούς συμμετείχε στις επιχειρήσεις, μεταφέροντας τραυματίες, πολεμοφόδια, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα πολεμικά υλικά. Εκεί, στην υπηρεσία της πατρίδας, άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 19 ετών, μακριά από την οικογένειά του, μακριά από το αγαπημένο του χωριό», συμπλήρωσε.

Το σημείο της ταφής του, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, παρέμενε άγνωστο για χρόνια, μέχρι που χάρη στις προσπάθειες της οικογένειάς του και του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου, ειδικού επί του κυπριακού εθελοντισμού της εποχής, εντοπίστηκε το 2014 στο κοινοπολιτειακό στρατιωτικό κοιμητήριο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
 
«Μαζί του στην τελευταία τους κατοικία αναπαύονται ακόμη δέκα από τους περίπου 50 συνολικά Κύπριους μουλαράδες που σκοτώθηκαν στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Κύπριοι εθελοντές του Μακεδονικού Εκστρατευτικού Σώματος είναι οι δικοί μας αφανείς ήρωες του Μεγάλου Πολέμου, οι άξιοι γιοί της Κύπρου που απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι στα προσκλητήρια του έθνους δεν έχει σημασία η καταγωγή, το επάγγελμα, η μόρφωση», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ικανοποιημένος ο Χριστοδουλίδης-«Αποδίδει η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων»
Έλλειμμα 17 δις ΤΛ και προϋπολογισμός 148 δις για το ψευδοκράτος το 2025
Σε ιδιωτικό νοσοκομείο στα κατεχόμενα ο Ουστελ
Συνεχώς δυναμώνουν οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Εξαιρετική χαρακτηρίζει τη συνάντηση το περιβάλλον του Μπάιντεν
Καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση-Στα τέλη του 2029 το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
Το φυσούν και δεν κρυώνει στην Τουρκία-Μιλούν για κίνδυνο απομόνωσης μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο
Τη σημασία της επαναβεβαίωσης Μπάιντεν ανέδειξε ο Πρόεδρος-«Συμφωνούμε απόλυτα»
Εμβληματικό σύμβολο αγώνα που ενώνει Κυπρίους και Έλληνες ο Κυριάκος Μάτσης
Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό-«Ιδιαίτερης σημασίας» η αναφορά για εμπλοκή της με την Τουρκία
Ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις παρανομίες στη Δένεια