Σκάνδαλο με σεξουαλική και σωματική κακοποίηση σε παίκτριες της εθνικής Αφγαντιστάν
21:55 - 30 Νοεμβρίου 2018
Μέλη της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στο Αφγανιστάν, έπεσαν θύμα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης σύμφωνα με καταγγελίες.
Τα ανάρμοστα περιστατικά να φέρονται να έχουν λαβει χώρα τόσο στα γραφεία της ομοσπονδίας όσο και σε προπονητικό κέντρο της Ιορδανίας τον Φεβρουάριο του 2018.
Μάλιστα, οι κατηγορίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο χορηγός της ομάδας να ζητάει την απομάκρυνση των ανθρώπων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το σκάνδαλο και την τοποθέτηση άλλων ανθρώπων στο πόστο τους.
Ενόψει μάλιστα των κατηγοριών που υπάρχουν προς μέλη της ομοσπονδίας, η πρώην επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαιρικού τμήματος Καλίντα Πόπαλ (αναγκάστηκε να το σκάσει από το Αφγανιστάν το 2016 και να αναζητήσει άσυλο στην Δανία) έκανε τρομερές αποκαλύψεις στην εφημερίδα Guardian.
Διαβάστε μέρος της συνέντευξής της:
«Ήταν δύσκολο για μας, όταν ζούσαμε στη χώρα, να μιλάμε για τέτοια πράγματα επειδή αυτοί είναι πανίσχυροι άνθρωποι. Εάν μία παίκτρια από το Αφγανιστάν σήκωνε τη φωνή της, θα μπορούσε να σκοτωθεί...
Στην πρώτη μας συνάντηση, στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο, οι παίκτες έφταναν από το Αφγανιστάν συνοδευόμενοι από δύο άνδρες. Έστελναν δύο άνδρες εκπροσώπους, που είχαν τον τίτλο "επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου και "βοηθός προπονητή.
Παρενοχλούσαν τις κοπέλες επειδή ήξεραν πως δεν θα μιλούσαν. Τους αντιμετώπισα, τους είπα πως δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό και πως θα έκανα καταγγελία. Συνεχίστηκε αυτό. Οι άνδρες καλούσαν από τα δωμάτια και κοιμόντουσαν με τις κοπέλες.
Άνθρωποι από την ομοσπονδία έλεγαν στις κοπέλες πως θα μπορούσαν να τις βάλουν στις λίστες της ομάδες και θα τις πλήρωναν με 100 δολάρια το μήνα εάν έλεγαν ναι στα πάντα. Πίεζαν τις γυναίκες».
Τηλεφώνησα στον πρόεδρο και του είπα: «Πρέπει να το σταματήσεις αυτό γιατί διαφορετικά δεν θα μπορώ να σταματήσω τις παίκτριες να πάνε στα μίντια και να πουν τις ιστορίες αυτές. Υποσχόταν πως θα λάμβανε σοβαρά μέτρα και πως όταν επέστρεφαν οι άνδρες αυτοί στο Αφγανιστάν θα τους τιμωρούσαν.
Αντίθετα όμως τους έδιναν προαγωγή και τους πήγαιναν σε άλλες θέσεις μέσα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Μετά από το καμπ στην Ιορδανία, εννέα παίκτριες, κάποιες εκ των οποίων οι καλύτερες που έχουμε, πετάχτηκαν από την εθνική ομάδα, με την κατηγορία πως είναι λεσβίες.
Αυτό έγινε για να μη μιλήσουν στα μίντια. Ο πρόεδρος, μυστικά, τις κατηγόρησε ως λεσβίες για να τους κλείσει το στόμα και να μην μιλήσουν για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκαν από ανθρώπους της ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ιορδανία.
Και να μιλούσαν πλέον, ουδείς θα τις άκουγε, καθώς όταν κάποιος στο Αφγανιστάν κατηγορείται ως λεσβία ή γκέι, αυτός και η οικογένειά του ζουν μέσα στον κίνδυνο.
Η κακοποίηση ήταν σεξουαλική, σωματική, πνευματική και γινόταν ακόμα και από τον πρόεδρο. Όχι μόνο αυτό αλλά μέσα στο γραφείο του έχει ένα δωμάτιο με κρεβάτι. Οι πόρτες στο γραφείο του έχουν αναγνώριση μέσω αποτυπώματος, ώστε όταν κάποια παίκτρια μπαίνει μέσα σε αυτό να μην μπορεί να βγει χωρίς το αποτύπωμα του προέδρου.
Η ομοσπονδία φρόντιζε να κουκουλώνει τα πράγματα και ακόμα και όταν κάποια παίκτρια έβγαινε να μιλήσει για την κακοποίηση, την κατηγορούσαν πως το έκανε επειδή είχε διωχθεί από την εθνική ομάδα και πως το έκανε για εκδίκηση. Η έρευνα που έκανα για όλα αυτά που αναφέρω, κράτησε για μισό χρόνο, και δέχτηκα αρκετές απειλές θανάτου και βιασμού...»
Πηγή: iefimerida.gr