Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΓΣΠ και στην… λαϊκή αγορά του Δήμου Στροβόλου(pics)

Τις…πύλες της ανεπίσημα, στο νέο χώρο όπου πλέον θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, άνοιξε χθες το πρωί η Λαϊκή Αγορά του Δήμου Στροβόλου, με όλους τους δρόμους για όλους όσοι επιθυμούν να την επισκεφθούν και να προμηθευτούν τα προϊόντα που θα διατίθενται εκεί, να οδηγούν στον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΠ.
 
Ένας θεσμός που αγκαλιάζεται εδώ και περίπου 30 χρόνια από τους δημότες του Δήμου Στροβόλου και όχι μόνο, μετακομίζει και φιλοδοξεί να καταστεί σημείο συνάντησης και αναφοράς για τις αγορές των δημοτών του Στροβόλου, αλλά και ευρύτερα των κατοίκων της μείζονας Λευκωσίας.
 
Η απόφαση για μεταφορά της Δημοτικής Αγοράς στον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΠ λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, και όπως εξηγεί στον REPORTER ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο λόγος για την αλλαγή της τοποθεσίας της Λαϊκής Αγοράς Στροβόλου, ήταν ο χώρος όπου μέχρι σήμερα πραγματοποιείτο.
«Δεν ήταν ο σωστός χώρος, είναι αποθήκες του Δήμου, είναι το μηχανουργείο, δεν ήταν τόσο κατάλληλος για τη Λαϊκή Αγορά», αναφέρει ο δήμαρχος Στροβόλου, ο οποίος χθες το πρωί μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στη Λαϊκή Αγορά.
 
«Η Λαϊκή του Δήμου Στροβόλου έχει αγκαλιαστεί από τους δημότες και πάνω σ’ αυτό κτίζουμε. Βλέπαμε όμως ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αυτό που ζητάμε είναι να έρθουν κοντά και νεότερες ηλικίες. Αυτό είναι πολιτιστικό γεγονός, είναι άλλη η αύρα όταν έρχεσαι εδώ. Είναι κάτι που δεν το βλέπεις συχνά», σημείωσε ο κ. Παπαχαραλάμπους.
 
Πλεονεκτήματα
Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κεντρικό σημείο, που είναι γνωστό σε πολλούς, και αυτό είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα.
 
«Υπάρχει άπλετος χώρος στάθμευσης για τον κόσμο, υπάρχουν περιθώρια επέκτασης με τον ενδεχόμενο να μεγαλώσουμε τον χώρο εάν χρειαστεί. Επιπρόσθετα, υπάρχει γραφείο διοίκησης, τουαλέτες για το κοινό αλλά και τουαλέτες για αναπήρους», επισημαίνει ο δήμαρχος Στροβόλου.
Η ποιότητα των προϊόντων
Οι παραγωγοί, έτοιμοι και στημένοι από νωρίς το πρωί για να πωλήσουν τις πραμάτειες τους. Όλα δικής τους παραγωγής… Από τραχανά, χαλούμι, φθαρτά μέχρι και ξηρούς καρπούς. Η νέα υπαίθρια Λαϊκή Αγορά του Δήμου Στροβόλου, μυρίζει παράδοση…

Οι παραγωγοί μαζεύουν ή ετοιμάζουν τα προϊόντα τους την προηγούμενη μέρα και φτάνουν ολόφρεσκα στους πάγκους τους, δίδοντας στους πελάτες την καλύτερη ποιότητα.

«Εδώ έχουμε παραγωγούς, δεν έχουμε εμπόρους. Η νομοθεσία αναφέρει πως στις Λαϊκές Αγορές, πρέπει να αποτελούνται από παραγωγούς. Αυτό σημαίνει πως κάποιος έκοψε χθες τα ροδάκινα του από τον αγρό και τα έφερε εδώ για να τα πουλήσει.
 
Δηλαδή, προσφέρεται η καλύτερη ποιότητα, αλλά σε χαμηλές τιμές. Και σημειώστε πως οι τιμές γίνονται όλο και πιο χαμηλές κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημειώνει ο κ. Παπαχαραλάμπους.
 
Πιλοτικές οι πρώτες ημέρες
Οι πρώτες μέρες, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, είναι πιλοτικές και στόχο έχουν να εντοπιστούν τα κενά, ώστε ο χώρος να γίνει περισσότερο κατάλληλος και εύχρηστος για όλους, μέχρι και τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Νοεμβρίου.
 
«Είμαστε στην αρχή. Θέλαμε πριν από τις 30 Νοεμβρίου όταν θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, να ανοίξουμε για τρεις Παρασκευές, ώστε να δούμε κάποια προβλήματα, να ακούσουμε εισηγήσεις από τους παραγωγούς και τον κόσμο.
 
Για παράδειγμα μας ζήτησαν σήμερα καροτσάκια. Την επόμενη Παρασκευή θα τα έχουμε εδώ και σιγά-σιγά να προσπαθούμε ο χώρος να ικανοποιεί όλους», τόνισε ο δήμαρχος Στροβόλου.
Τα λεωφορεία θα
καλύψουν την απόσταση
Δεδομένου ότι η Λαϊκή Αγορά θα λειτουργεί πλέον έξω από τον κεντρικό πυρήνα του Στροβόλου, ο Δήμος προγραμματίζει ενέργειες προς εξυπηρέτηση των δημοτών που διαμένουν μακριά από το σημείο ή δυσκολεύονται στην μετακίνηση.
 
«Γίνονται σκέψεις για μια επιπλέον γραμμή από τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τον Δήμο», υπέδειξε ο κ. Παπαχαραλάμπους.
 
«Στόχος μας είναι τα λεωφορεία να ξεκινάνε από τον κεντρικό πυρήνα, είτε από το Δημαρχείο είτε από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας, να περνάει από το Κέντρο Ενήλικων του Δήμου, να περνάει από τη λεωφόρο Σταυρού και να φτάνει εδώ κάθε μια ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετείται και ο κόσμος που δυσκολεύεται»,  εξήγησε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Οργανωμένες επισκέψεις
από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
Περαιτέρω, σε μια προσπάθεια η Λαϊκή Αγορά να αποτελέσει συνήθεια για τους δημότες, και κυρίως για τους νέους, ο Δήμος αποφάσισε όπως γίνονται επισκέψεις στον χώρο από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
 
«Θα γίνονται οργανωμένες επισκέψεις από μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, με σκοπό να γνωρίσουν τη Λαϊκή Αγορά. Θα μάθουν για τα φρούτα και τα λαχανικά.
 
Επιδίωξή μας είναι η αγορά να γίνει βίωμα των παιδιών και παίρνοντας στο σπίτι κουτάκι με φρούτα να γίνει γνωστό και στους γονείς», ανέφερε ο δήμαρχος.
 
Η πρώτη μέρα
Γύρω στις δέκα το πρωί είχε μαζευτεί κόσμος. Μερικοί για να τιμήσουν την πρώτη μέρα, άλλοι γιατί είναι συνηθισμένοι να εξυπηρετούνται από την Λαϊκή Αγορά του Δήμου Στροβόλου.
 
Ο  REPORTER, συνομίλησε με παραγωγούς και δημότες που βρέθηκαν στην υπαίθρια νέα αγορά.
 
Χαράλαμπος, δημότης: «Ο χώρος είναι πιο προσβάσιμος και πιο ανοικτός. Εγώ στηρίζω τη λαϊκή δεν προτιμώ σε καμία περίπτωση να βρίσκομαι στον κλειστό χώρο της υπεραγοράς. Ακόμη και οι τιμές είναι καλύτερες εδώ. Μου αρέσει αυτή η διαδικασία, είναι πιο παραδοσιακό και υποστηρίζω έτσι και το άμεσο παραγωγό».

Μαρούλα, παραγωγός: «Έρχομαι από το χωριό Ποτάμι για τη λαϊκή αγορά του Δήμου Στροβόλου εδώ και χρόνια. Είναι πιο ωραίος ο χώρος εδώ, είναι καθαρά και άνετα για τον κόσμο. Επειδή είναι όμορφος ο χώρος έχει έρθει κόσμος και ενώ είναι πρωί ακόμη έχω ξεπουλήσει σχεδόν, ενώ στον άλλο χώρο έμενα μέχρι τις τρείς το απόγευμα».

Μαρία-παραγωγός: «Την δουλειά την κάνω από τα 18 μου και στη λαϊκή του Δήμου Στροβόλου έρχομαι εδώ και επτά χρόνια. Η αλλαγή του χώρου για πρώτη μέρα είναι πολύ καλύτερος. Φαίνεται ότι θα έρχεται και πιο πολύς κόσμος».

Άκης, δημότης: «Ως χώρος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και πιο άνετος, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να προσέχουμε λίγο με τον χώρο στάθμευσης».

Αντώνης Αντωνίου, ψαράς: «Πηγαίνω στις λαϊκές εδώ και δέκα χρόνια, αλλά εδώ στον Στρόβολο έρχομαι τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω ακόμη εικόνα για το αν θα έχει καλό αποτέλεσμα η μετακόμιση αλλά είναι κόσμος που ακόμα δεν το γνωρίζει και είμαστε μόνο στην πρώτη μέρα. Σιγά-σιγά».

Πόπη, δημότης: «Κάθε αρχή πάντα είναι και δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν και οι πωλητές και ο κόσμος. Υπάρχουν διάδρομοι που είναι πολύ κλειστοί αλλά πιστεύω πως όλα θα διορθωθούν. Για το χώρο θα δώσω ευκαιρία για το επόμενο διάστημα γιατί είχα συνηθίσει την παλιά λαϊκή αγορά του Δήμου».

Δειτε Επισης

Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση