Ιστορική μέρα για την Ουκρανία-Υπεγράφη η αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας

Ιστορική μέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Προσέγκο υπογράφοντας στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τη συμφωνία για την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας.

Ο Οικομενικός Πατριάρχης είπε από την πλευρά του ότι αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τους ιερούς κανόνες να δίδεται αυτοκεφαλία σε εκκλησίες όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο και έχουν ωριμάσει οι σχετικές συνθήκες».
 

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή συμφωνία θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό εις την περαιτέρω ενότητα, την οποία στερήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Η εκκλησία της Ουκρανίας θα υπεισέλθει πλέον στην οικογένεια των ορθοδόξων αυτοκέφαλων εκκλησιών. Θα εργαζόμαστε όλοι μαζί για το καλό των πιστών και τη δόξα του ονόματος του Κυρίου», ανέφερε ο  Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί στο μέλλον την Ουκρανία. 

Ο Πέτρο Ποροσένκο ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αυτοκεφαλία και δήλωσε ότι «την ιστορική αυτή ημέρα την περιμέναμε από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας». Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Τουρκία θα συναντηθεί αργότερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά της Πάφου-Κατέκαυσε 1,5 τετραγωνικό χιλιομετρό
Περίπου 70 πληγέντες από πυρκαγιές σε προσωρινούς χώρους-To πρωί η επανεκτίμηση της κατάστασης
Όλεθρος από την πυρκαγιά στη Λεμεσό, ένας νεκρός από τις αδηφάγες φλόγες-Επιχείρηση διαφυγής για 36 πρόσωπα από τη Λόφου
«Δεν υπάρχει δρόμος να φύγουμε, είναι κόλαση… Υπάρχουν άτομα ακόμα στα σπίτια τους»
Ορατή από διάφορες περιοχές της Λευκωσίας η ανεξέλεγκτη φωτιά στη Λεμεσό (pics)
Εκκενώθηκε μαθητική κατασκήνωση στη Λόφου-Μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία τα παιδιά
Δραματικές εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά-Σαρώνει τα πάντα ο πύρινος όλεθρος
Κραυγή απόγνωσης από τον κοινοτάρχη Αγίου Θεράποντος-«Έξω από το Σούνι-Ζανατζιά η τεράστια πυρκαγιά»
Χωρίς ρεύμα 19 χωριά στη Λεμεσό λόγω της πυρκαγιάς-Κάηκαν 20 πάσσαλοι και τρεις μετασχηματιστές
Έκκληση Προέδρου στους πολίτες να συνεργάζονται με τις Αρχές-«Πρώτιστο μέλη η ανθρώπινη ζωή»