Οι κοινές διαπιστώσεις, ο διαφορετικές προσεγγίσεις και η…συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν σε συνάντησή τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πείθει σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του για την αποκεντρωμένη ή χαλαρή ομοσπονδία και ότι ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι σε κάποιο τραπέζι έχει συζητηθεί το θέμα μιας άλλης μορφής λύσης. Ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε εξάλλου ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είδε σήμερα τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στο πλαίσιο των επαφών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και στο επίκεντρο ήταν εκτός από το Κυπριακό και τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα με τους δύο ηγέτες να κάνουν λόγο για συνεργασία προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών.
 
Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική λέγοντας ότι ουδείς αμφιβάλλει ότι το Κυπριακό είναι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και ότι υπάρχει ανάγκη τα δύο κόμματα να επικεντρωθούν σε όσα τα ενώνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
 
«Και η κοινή βάση στην οποία μπορούμε να συνεργαστούμε θεωρούμε ότι είναι οι διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες για μας είναι δεσμευτικές και είναι η βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να επιδιώξουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό», ανέφερε.
 
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα είπε πως γνώμονας είναι πώς αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν το επίπεδο ζωής του απλού ανθρώπου και σε αυτή τη βάση θα γίνει η συζήτηση με το ΔΗΚΟ.
 
«Θεωρώ ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο επιβάλλουν να επιδιώξουμε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, είμαστε δύο κόμματα που στο παρελθόν συνεργάστηκαν με τρόπο επωφελή για τον κυπριακό λαό και την χώρα μας και θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να βρούμε το τρόπο να συνεργαστούμε σε εκείνους τους τομείς που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του λαού στο σύνολό του», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
Σε ερώτηση αν νοιώθει ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού μίλησε για γόνιμη συζήτηση και ότι «στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε σε εκείνα τα ζητήματα στα οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, οι προτεραιότητες είναι δυστυχώς για εμάς διαφορετικές, τίθεται επί τάπητος θέμα λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, εμείς θεωρούμε και τις δύο επιλογές καταστροφικές».
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν συνειδητοποιούν κάποιοι ότι αυτό σημαίνει σύνορα με την Τουρκία, διχοτόμηση και της ΑΟΖ μαζί και όλα όσα αυτό συνεπάγεται και παραχώρηση δικαιώματος στην Άγκυρα να φέρνει όσους έποικους και όσο στρατό θέλει στο νησί.
 
Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέροντας ότι με πλήρη σεβασμό στις διαφωνίες και τις διαφορετικές εκτιμήσεις στο παρελθόν στο Κυπριακό , το κόμμα του θεωρεί πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, λόγω και της διαπίστωσης της αποτυχίας της πολιτικής και λόγω της συζήτησης λύσης συνομοσπονδίας και δύο κρατών, είναι αναγκαίο να αναδειχθούν αυτά για τα οποία συμφωνούν και ενώνουν τα δύο κόμματα.
 
«Και ως Δημοκρατικό Κόμμα αυτά είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και το συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης στα βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτές οι επαφές με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και ιδιαίτερα με το ΑΚΕΛ , το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, και την ανταλλαγή απόψεων να βρούμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από το σημερινό τέλμα και αδιέξοδα», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση είπε ότι φυσικά και το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να αλλάξει τις πάγιες και διαχρονικές του θέσεις στο Κυπριακό και ότι είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες για επιμέρους πτυχές μιας τέτοιας λύσης και για πρόνοιες , όμως άλλο είναι να συζητάμε για μια διαφορετική λύση όπως λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία.
 
«Για εμάς είναι πολιτικό έγκλημα η συζήτηση πάνω σε μια τέτοια βάση και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού όπως τις ερμηνεύει ο καθένας αυτό είναι σεβαστό αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζήτησης», ανέφερε.
 
Σε παρατήρηση αν αυτή η συνάντηση γίνεται για να σταλούν κάποια μηνύματα και για να πειστεί  ο Πρόεδρος να «επανέλθει» στη σωστή βάση συζήτησης του Κυπριακού , ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του διατυπώνει θέσεις εδώ και μεγάλο διάστημα επιχειρώντας να πείσει και τον Πρόεδρο και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κοινή γνώμη ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της εξυπηρετούνται με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει βασικά στοιχεία που καθορίστηκαν διαχρονικά από την Ε/κ πλευρά.
 
«Από κει και πέρα θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τον κ. Αναστασιάδη και στα πλαίσια του Εθνικού, όποτε μας παρέχεται η δυνατότητα και κατ’ ιδίαν, εγώ θα τον συναντήσω την ερχόμενη Πέμπτη, και δημόσια θα λέμε τις απόψεις μας. Αυτά είναι όσα μπορούμε να κάνουμε και η διατύπωση των θέσεών μας είναι ένα μήνυμα προς τον κ. Αναστασιάδη», ανέφερε.
 
Είπε πάντως ότι το κόμμα του διαφωνεί με την προσέγγιση του ΔΗΚΟ ότι έχει αποτύχει η συγκεκριμένη τακτική για τη λύση , προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διαχειρίστηκε σωστά τα ζητήματα τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε εξάλλου ότι ο ΠτΔ έχει προβεί σε διαπίστωση ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε έχει αποτύχει, ωστόσο διαφωνεί το κόμμα του με την θεραπεία και για το λόγο αυτό «πιστεύουμε ότι μέσα από δομημένο διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις μπορούμε να βρούμε τους τρόπους για να επανέλθουμε σε σωστή στρατηγική και τακτική για να πετύχουμε την λύση που συμφωνήθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου».
 
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα για το ποια θα είναι αυτή η θεραπεία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως αυτό είναι «κοινό μυστικό».
 
«Όταν βγαίνει ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών και λέει ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ‘μας είπε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη βάση λύσης και να αναζητήσουμε μια άλλη λύση με στοιχεία συνομοσπονδίας και δύο κρατών`, όταν ο Αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας γράφει ένα άρθρο, και λέει ότι αυτά τα συζήτησε με πολιτικά κόμματα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου,  και όταν βγαίνει δημόσια (αυτή η τοποθέτηση) από διάφορες κατευθύνσεις και όταν ακούεις και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να εκφράζει και να διατυπώνει τις έντονες ανησυχίες του για το ενδεχόμενο να συζητηθούν θέματα δύο κρατών ή συνομοσπονδίας και να εκφράζει μια αγωνία για αντιμετώπιση, νομίζω ότι είναι επαρκή στοιχεία για να εξαγάγει κάποιος ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι  αυτά τα ζητήματα κάπου συζητιούνται», υποστήριξε.
 
«Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και ό,τι και να λέει ο κ. Αναστασιάδης δεν μας πείθει ότι δεν έχει θέσει επί τάπητος αυτά τα ζητήματα», ανέφερε.
 
Αναφέρθηκε ακόμη και σε δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί ότι ο Πρόεδρος έχει θέσει αυτό το θέμα στον Τούρκο ΥΠΕΞ πριν από πολύ καιρό και ως εκ τούτου ο καθένας μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το τι συζητιέται αυτό το καιρό.
 
Είπε ακόμη ότι όταν ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για χαλαρή ομοσπονδία, ενημέρωσε το Εθνικό ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους θα πάνε στις συνιστώσες οντότητες και διερωτήθηκε αν κανείς πραγματικά πιστεύει ότι ο Πρόεδρος "είναι τόσο ανεύθυνος και τόσο πρόχειρος και έχει υποβάλει πρόταση στον Τσαβούσογλου χωρίς να ξέρει ακόμη τι ακριβώς εννοούσε όταν την υπέβαλλε" ή «έχει στο μυαλό του τι θέλει να μεταφέρει αλλά δεν μας το λέει γιατί γνωρίζει ότι θα αντιδράσουμε γιατί ενδεχομένως αυτά που σκέφτεται παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών».
 
Για τις χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν αρκέστηκε στα παράπονα και ότι ουσιαστικά προανήγγειλε πως «ό,τι και να του πω ότι μου είπε ο κ. Τσαβούσογλου, θα επιμείνει στην δική του άποψη».
 
Είπε ότι θα τον ενημερώσει γιατί το θεωρεί υποχρέωσή του αν και την ίδια στιγμή δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν ζήτησε συνάντηση μαζί του όταν θα μετέβαινε στην Άγκυρα.
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του και έντονο και απαιτητικό είναι στο Εθνικό, ζητώντας διευκρινίσεις και ότι ο Πρόεδρος δεν λέει τις σκέψεις του.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ο ΠτΔ δεν εξήγησε τις θέσεις του στο Εθνικό, τουλάχιστον ικανοποιητικά και δεν είναι ξεκάθαρες και ότι εγείρεται το ζήτημα ότι αυτή την ώρα η συζήτηση για την συνομοσπονδία και τα δύο κράτη, όπως φαίνεται και από τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, έχει μπει στο δημόσιο διάλογο και «έχουμε καθήκον εμείς να είμαστε ξεκάθαροι για αυτές τις συζητήσεις και ως ΔΗΚΟ δεν αποδεχόμαστε ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει μια μορφή λύσης του Κυπριακού και θέλουμε μέσα από σωστό διάλογο να επανέλθουμε στη σωστή βάση».
 
Για την εσωτερική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και πόσο μάλλον με το ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι η συνεργασία στο παρελθόν επέτρεψε να επιτευχθούν κοινωνικοί στόχοι ιδιαίτερα για το κοινωνικό κράτος.
 
«Και θέλουμε μέσα από κοινοβουλευτικές συνεργασίες να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του λαού μας ιδιαίτερα εκείνων των κοινωνικών ομάδων που τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα με την οικονομική κρίση», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση για την συνεργασία των δύο κομμάτων με κατάθεση νομοσχεδίων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του κράτους και ότι η συνεργασία είχε γίνει στο παρελθόν και ότι υπήρξε και διαφωνία. Επανέλαβε ότι υπάρχει η επιθυμία και από τα δύο κόμματα για συνεργασία σε αυτά τα θέματα και ότι θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις και συζήτηση πολύ συγκεκριμένη για κοινές πρωτοβουλίες.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε για συνταγματικούς και πρακτικούς περιορισμούς για το τι μπορούν τα κόμματα να προωθήσουν και ότι έχει άλλη προσέγγιση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, καθώς ο παράγοντας της σταθερότητας λαμβάνεται υπόψη αλλά λαμβάνονται πρωτοβουλίες και δεν αποκλείει το κόμμα του την υιοθέτηση προτάσεων από άλλα κόμματα πόσο μάλλον από το ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Ύψιστη προτεραιότητα η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας
Προεδρική διακήρυξη για ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα υπέγραψε ο Μπάιντεν
Καλωσόρισε την συμφωνία εκεχειρίας ο Πρόεδρος-«Εξαιρετικά σημαντική στιγμή»
Δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος-«Ισχύει η ουσία των δηλώσεών του»
Στην Κύπρο ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης-Επαφές με Χαρτσιώτη, Ιωαννίδη και Κόμπο
Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για νομοθεσίες που αφορούν ΑμεΑ-Εξετάζεται και το επίδομα ΕΕΕ
Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία