Γ. Ομήρου: To πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι θέσφατον, ούτε μπορεί να ριχθεί στο «πυρ το εξώτερον»
20:14 - 27 Νοεμβρίου 2018
Τυχόν συνέχιση καθεστώτος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών θα ισοδυναμεί με υποβάθμιση της Κύπρου σε κράτος ήσσονος κυριαρχίας και κράτος υπό κηδεμονίαν, δήλωσε απόψε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι από τα πιο κρίσιμα στη λύση του Κυπριακού.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΔΟΒΕ (Όμιλος Διαλόγου «Βήμα Ευθύνης»), στη Λεμεσό, με θέμα «Η διεθνής πτυχή του κυπριακού προβλήματος», ο κ. Ομήρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να επανέλθουμε στη θέση ότι προκειμένου να υπάρξει συζήτηση και κατάληξη επί της διεθνούς πτυχής, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούμε σε ‘ακτίνα συμφωνίας’ στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής».
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να θεωρείται θέσφατον, ούτε βέβαια να ριχθεί στο ‘πυρ το εξώτερον’. Μπορεί να αποτελέσει υλικό προς διαπραγμάτευση καθώς υπάρχουν σε αυτό ζητήματα, προτάσεις και θέσεις που απολύτως δικαιολογημένα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».
Είπε ότι «η ξεχασμένη διακήρυξη για ένα περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, το οποίο να κατατεθεί ενώπιον της διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να πραγματωθεί».
«Εν αναμονή των εισηγήσεων της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κυρίας Λούτ για διαμόρφωση των «όρων αναφορά» και των αποφάσεων του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, το καθήκον μας είναι να έχουμε σαφή και αποκρυσταλλωμένη στρατηγική», είπε.
Η λύση, πρόσθεσε, « πρέπει να επιδιώκεται στα πλαίσια των παραμέτρων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ούτε διχοτόμηση ούτε λεγόμενη λύση δύο κρατών είναι νοητές. Ούτε κινδυνολογία και αυτοεκβιασμοί είναι νοητοί. Επιθυμούμε λύση, όπως την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι οποιαδήποτε λύση. Λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».
«Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω πορεία; Σίγουρα όχι η βεβιασμένη επιδίωξη νέων συνομιλιών ‘έναντι παντός τιμήματος’. Ούτε βέβαια η ακινησία και η αποφυγή οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ