Ξανά ενώπιον του Ανωτάτου η αναφορά του ΠτΔ για την 56η έδρα της Βουλής
06:58 - 26 Νοεμβρίου 2018
Με την αναφορά του, η οποία καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος ζητά γνωμάτευση του Ανωτάτου ως προς το κατά πόσον ο νόμος με τίτλο «Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» είναι αντίθετος και ασύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, «οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση.
Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου οι τρεις δικηγόροι στους οποίους ανέθεσε η Βουλή το χειρισμό της υπόθεσης, Αντρέας Αγγελίδης, Πόλυς Πολυβίου και Χρίστος Κληρίδης, έπρεπε να υποβάλουν την ένσταση τους στην αίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακολούθως, η πλευρά του Προέδρου είχε τέσσερις εβδομάδες στη διάθεση της για να καταθέσει τη γραπτή της αγόρευση σε απάντηση της ένστασης, ενώ άλλες τέσσερις εβδομάδες είχε η πλευρά της Βουλής για τη δική της γραπτή αγόρευση. Η πλευρά του Προέδρου είχε ακόμη δύο εβδομάδες για να δώσει την τελική γραπτή της αγόρευση και σήμερα θα γίνει η ακρόαση της αναφοράς, οπόταν και αναμένεται να επιφυλαχθεί η απόφαση του Ανωτάτου.
Σε περίπτωση που το Ανώτατο κρίνει τον Νόμο Αντισυνταγματικό, πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι αναπληρωματικές εκλογές, καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν σε νομοθετικό επίπεδο για διευθέτηση του θέματος που προέκυψε ως αποτέλεσμα της επιλογής της Ελένης Θεοχάρους να διατηρήσει την έδρα της στην Ευρωβουλή, ανατράπηκαν σε δικαστικό επίπεδο.
Ο Νόμος που ψηφίστηκε...
Βάσει της ψηφισθείσας πρότασης Νόμου, που επί της ουσίας η έδρα επιστρέφεται στην Αλληλεγγύη και δη στον Γιώργο Παπαδόπουλο, βουλευτής στον οποίο η Πολιτεία έχει αποδώσει τη βουλευτική ιδιότητα με την ανακήρυξή του ως βουλευτή, δύναται να αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού στην περίπτωση που ο νεοεκλεγέντας-είτε λόγω θανάτου είτε λόγω άλλου κωλύματος- αδυνατεί να προσέλθει στην τελετή επίσημης διαβεβαίωσης στην Ολομέλεια της Βουλής για να ορκιστεί.
Συγκεκριμένα, αφορά στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου και προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος βουλευτής δεν μπορεί ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο, τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος εντός 45 ημερών.
Η πρόταση Νόμου που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στηρίχθηκε από τους εισηγητές της στο σκεπτικό ότι:
Πρώτο: Η διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα της κατανομής εδρών όπως αυτό προέκυψε από τις γενικές εκλογές στις 22 Μαΐου 2016 και θα καταστρατηγούσε τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Δεύτερο: Η απόφαση του εκλογοδικείου δεν έχει ακυρώσει την εκλογή, ούτε τη διάθεση των εδρών κατά τη δεύτερη και τρίτη κατανομή στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2016, αλλά έχει ακυρώσει την ανακήρυξη του συγκεκριμένου επιλαχόντα βουλευτή της Αλληλεγγύης, Γεώργιου Παπαδόπουλου.
Τρίτον: Δυνάμει του άρθρου 69 του Συντάγματος η απόδοση της ιδιότητας του Βουλευτή προηγείται της νενομισμένης διαβεβαίωσης και της ανάληψης των καθηκόντων των νεοεκλεγέντων βουλευτών στην Ολομέλεια Ορκωμοσίας. Δηλαδή, η ιδιότητα του βουλευτή αποδίδεται στο πρόσωπο που εκλέγεται αμέσως μετά την ανακήρυξη του από τον Έφορο Εκλογής.