«Δεν υπήρχαν τέτοια κρούσματα και κακώς αναφέρθηκαν στον ΑΠΟΕΛ»
14:34 - 02 Νοεμβρίου 2018
Μετά τις καταγγελίες που έγιναν εκ μέρους των ποδοσφαιριστών της Αλκής, Παναγιώτη Φραγκέσκου και Παναγιώτη Λοϊζίδη στην αστυνομία, τη δική του άποψη παρέθεσε ο έμπειρος γιατρός στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Κύπρου, Κώστας Σχίζας, σε δηλώσεις του στον Active (107.4 & 102) και στην εκπομπή «Ατζέντα».
Όπως επεσήμανε ο γιατρός, «στην ομάδα μου δεν υπήρχαν τέτοια επεισόδια-κρούσματα και κακώς αναφέρθηκαν για τον ΑΠΟΕΛ κάποια πράγματα στο παρελθόν» για να συμπληρώσει στη συνέχεια, «δεν μπορεί όποιος κι όποιος να κάνει ενδοφλέβια ένεση σε κάποιο άτομο ή ορρούς. Υπάρχει και ατιμωρησία και συγκάλυψη, όλα αυτά δεν βοηθάνε γι’ αυτό δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα».
Αναλυτικά:
Αρχικά, ο κ. Σχίζας ανέφερε:
«Στην ομάδα μου δεν υπήρχαν τέτοια επεισόδια-κρούσματα και κακώς αναφέρθηκαν για τον ΑΠΟΕΛ κάποια πράγματα στο παρελθόν. Τότε και τώρα δίνονταν και δίνονται τα απαραίτητα συμπληρώματα που χρειάζονται οι αθλητές και υπάρχουν γιατροί για τέτοια θέματα στην ομάδα και επιλαμβάνονται. Στην Κύπρο δεν υπάρχει επαρκής και απαιτούμενος έλεγχος των προσόντων στις διάφορες επιστήμες και στην ιατρική και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.
«Κάποιες φορές δεν υπάρχει έλεγχος και να ξέρουμε αν κάποιοι που κάνουν την ιατρική πράξη είναι επαγγελματίες γιατροί ή όχι. Δεν μπορεί όποιος κι όποιος να κάνει ενδοφλέβια ένεση σε κάποιο άτομο ή ορρούς. Υπάρχει και ατιμωρησία και συγκάλυψη, όλα αυτά δεν βοηθάνε γι’ αυτό δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Για μας δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε, ξέρουμε τι γίνεται στον κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά και στον παγκόσμιο. Δεν υπάρχει τάξη. Πρέπει να υπάρχει τιμωρία για να μπει ο καθένας σε τάξη και να ασχολείται κανείς μόνο με την επιστήμη που σπούδασε», πρόσθεσε και συνέχισε:
«Υπάρχει νόμος που λέει πως άτομο που κάνει ιατρική πράξη και δεν είναι γιατρός να τιμωρείται. Είναι ποινικό αδίκημα Πρέπει και ο κόσμος να καταγγέλλει όσους παρανομούν. Πρέπει να γίνονται διαφωτίσεις και κάθε αθλητής να ρωτά και να μαθαίνει για αυτά που παίρνει και του χορηγούνται. Μπορεί σε αυτή την ηλικία που παίζει ο αθλητής να φέρει δάφνες δόξας και να κερδίζει λεφτά, αλλά στα 40-45-50 μπορεί να αρχίσουν τα προβλήματα υγείας τα οποία προκαλούνται από αυτές τις απαγορευμένες ουσίες ή από κάποια συμπληρώματα που κάποτε προκαλούν παρενέργειες. Δεν μπορείς να παίρνεις ανεξέλεγκτα κάποια ιχνοστοιχεία νάτριο, μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο κ.ά. Και αυτά θέλουν τη σωστή δοσολογία. Οι αθλητές δυστυχώς, κάποιοι κάνουν κατάχρηση, δεν κάνουν χρήση όλων αυτών τν ουσιών. Πρέπει να γίνεται σωστή διαφώτιση και κάθε αθλητής φέρει ευθύνη για το τι παίρνει».
Στη συνέχεια ο κ. Σχίζας έγινε πιο συγκεκριμένος και έδωσε και κάποια παραδείγματα:
«Όταν γίνεται έλεγχος αντι-ντόπινγκ, τον παγκόσμιο οργανισμό δεν τον ενδιαφέρει αν ένας αθλητής “πει μα δεν ήξερα, από άγνοια το πήρα, μα μου το δώσαμε”. Τιμωρείται ο αθλητής, γι’ αυτό χρειάζεται σωστή διαφώτιση. Χρειάζεται και σωστή διατροφή και εκγύμναση ακόμα και οι επιστήμονες διατροφολόγοι που έχουν τα προσόντα μπορούν να δώσουν τα στοιχεία, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες και ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός και όλα αυτά μετά από ένα βιοχημικό – εργαστηριακό έλεγχο. Να βγουν εξετάσεις να διαπιστωθεί τι λείπει. Δεν μπορείς να πάρεις σίδηρο όταν έχεις επάρκεια του σιδήρου διότι θα αυξηθεί ο σίδηρος δεν θα αποβάλλεται και θα δημιουργούνται άλλα προβλήματα στον οργανισμό, με τα μάτια με το συκώτι».
Αν κάποιος χορηγήσει στον οργανισμό του ενέσιμες ουσίες και ένα χρόνο μετά παρουσιάσει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, είτε καρδιακά, είτε άλλα μπορεί να αποδειχθεί ότι προήλθαν από αυτές τις ενέσιμες ουσίες, απάντησε καταληκτικά:
Αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνει εκείνη την εποχή ο έλεγχος αντι-ντόπινγκ αν υπάρχει, αλλά σε κάποια άτομα στα οποία δημιουργούνται τεράστια προβλήματα μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος εξετάσεις να διαφανεί εάν στον οργανισμό εισήλθε κάποια ουσία, η οποία δημιούργησε πρόβλημα. Εγώ μιλώ ελεύθερα μετά από μία γενική ερώτηση. Μπορεί να γίνει αυτό. Δηλαδή εάν καταστραφεί το συκώτι, μπορείς να κάνεις μία βιοψία και να δεις πως μπορεί να προήλθε από χρήση απαγορευμένων αναβολικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο του ήπατος. Μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν είναι μόνο η καρδιά, επιβαρύνονται κι άλλα όργανα. Υπάρχουν κι άλλες ουσίες που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον οργανισμό. Χρειάζεται διαφώτιση του κοινού και οι γονείς ειδικά να αφουγκράζονται τα παιδιά. Στην Ευρώπη έγινε μεγάλο θέμα και γίνονται φοβερές διαφωτίσεις».