Γιόρτασαν για τον TurkStream με καρφιά για την Κύπρο Πούτιν-Ερντογάν

Οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασαν σήμερα στην Τουρκία την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στην κατασκευή ενός σημαντικού αγωγού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας και φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.
 
Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού ο οποίος ονομάζεται «TurkStream» ή μερικές φορές «Turkish Stream».
 
«Για εμάς η Ρωσία είναι ένας φίλος που μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη συνεργασίας και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Χαρακτήρισε τον αγωγό TurkStream αποτέλεσμα μίας φιλίας που έχει ελεγχθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το δυσκολότερο μέρος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί. Υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν τα δύο μέρη δεν είχαν εμπιστοσύνη και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογο του για την «πολιτική βούληση και το κουράγιο», καθώς και το τουρκικό κοινοβούλιο για το άμεσο πράσινο φως στον αγωγό.
 
 
Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία. Πριν ανοίξουν οι βάνες, δεν απομένει πλέον να κατασκευαστεί παρά το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2019.
 
Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπου επικρατεί αστάθεια.
 
Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.
 
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2015 εξαιτίας της καταστροφής ενός ρωσικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.
Οι δύο χώρες συνεργάζονται πλέον στενά στο θέμα της Συρίας, αλλά και στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή από τη Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, καθώς και στον τομέα των όπλων.
 

Δειτε Επισης

Προεδρική διακήρυξη για ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα υπέγραψε ο Μπάιντεν
Καλωσόρισε την συμφωνία εκεχειρίας ο Πρόεδρος-«Εξαιρετικά σημαντική στιγμή»
Δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος-«Ισχύει η ουσία των δηλώσεών του»
Στην Κύπρο ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης-Επαφές με Χαρτσιώτη, Ιωαννίδη και Κόμπο
Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για νομοθεσίες που αφορούν ΑμεΑ-Εξετάζεται και το επίδομα ΕΕΕ
Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»