Συμμαχία με το Βερολίνο για περισσότερη Ευρώπη ζήτησε ο Μακρόν

«Περισσότερη Ευρώπη» ζήτησε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, με στόχο να αποτιθεί φόρος τιμής στους νεκρούς των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη. Καλώ τη Γερμανία να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να ενισχύσουμε την Ευρώπη απέναντι σε κρίσεις και στον εθνικισμό. Σήμερα, πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο. Το χρωστάμε στην Ευρώπη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την τιμή –όπως σημείωσε- που του έγινε να μιλήσει ενώπιον του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε ότι «οι κοινές μας θέσεις είναι πιο δυνατές από τις διαφορές μας».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως ενωμένα τα κράτη της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις, λέγοντας πως «αυτό το νέο κεφάλαιο δεν πρέπει να μας προκαλεί φόβο. Κάθε χώρα πρέπει να μοιραστεί με τους υπόλοιπους εταίρους τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, στην ανάπτυξη. Οι χώρες μας δεν πρέπει να φοβηθούν να προχωρήσουν σε παραχώρηση μεγαλύτερου μέρους της εθνικής τους κυριαρχίας».

Ο ίδιος επανέφερε για ακόμη μια φορά το αίτημα που μοιράζεται με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Αμέσως μετά την ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Μακρόν και Μέρκελ μετέβησαν στην Καγκελαρία όπου προχώρησαν σε συνομιλίες με βασικό θέμα της ατζέντας τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ώστε –όπως λέγεται- να αμβλυνθούν οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Νετανιάχου: Η νίκη επί του Ιράν συνιστά ευκαιρία για διεύρυνση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ισραήλ
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023
Μετά το Ιράν, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να τελειώσουν και τον πόλεμο στη Γάζα σε δύο εβδομάδες
Μειώνεται το κόστος διέλευσης από τον Κόλπο ενώ διατηρείται η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Financial Times: Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το Ιράν μετέφερε ουράνιο από το Φορντό πριν τα πλήγματα
Σε ύψιστο συναγερμό οι ιρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρά την εκεχειρία
Μίλησε με τον Τραμπ για τα F-35 ο Ερντογάν-Ξεκίνησαν τεχνικές συζητήσεις
Mήνυμα νίκης από Χαμενεΐ μετά την εκεχειρία-«Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο, νίκη του ιρανικού λαού»