Η δήμαρχος της Ρώμης αλλάζει τα ονόματα δρόμων που τιμούν τους φασίστες του Μουσολίνι

Η «Αιώνια πόλη» αναμένεται να μετονομάσει μια σειρά δρόμων που φέρουν τα ονόματα φασιστών, οι οποίοι υποστήριξαν αντισημιτικούς νόμους κατά την δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι. Την σχετική απόφαση έλαβε η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, που προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ανέλαβε το «τιμόνι» της ιταλικής πρωτεύουσας το 2016.
 
Η 40χρονη Ράτζι, που είναι η νεότερη δήμαρχος στην ιστορία της Ρώμης, κάλεσε τους φοιτητές να προτείνουν ονόματα προσωπικοτήτων που αντιστάθηκαν στον φασισμό για τους δρόμους που θα μετονομαστούν. Κεντρικοί δρόμοι της ιταλικής πρωτεύουσας όπως είναι οι Via Arturo Donaggio και Via Edoardo Zavattari, πήραν τα ονόματά τους από τους επιστήμονες που υπέγραψαν «Το Μανιφέστο της Φυλής», που αποτελεί την επίσημη θέση της φασιστικής Ιταλίας σχετικά με το λεγόμενο «φυλετικό ζήτημα» και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιουλίου του 1938 στην εφημερίδα Giornale d’Italia.
 
Το μανιφέστο προετοίμασε τους αντισημιτικούς νόμους της κυβέρνησης Μουσολίνι, σύμφωνα με τους οποίους οι Εβραίοι έχαναν την ιταλική υπηκοότητα και δεν μπορούσαν να εργαστούν σε κυβερνητικές θέσεις ενώ απαγορευόταν οι σχέσεις και οι γάμοι μεταξύ Ιταλών και Εβραίων ή Αφρικανών.
 
Η δήμαρχος της Ρώμης δήλωσε ενθουσιασμένη που οι δρόμοι της «Αιώνιας Πόλης» θα λάβουν ονόματα ανθρώπων που είχαν το κουράγιο να αντισταθούν στο φασισμό και τόνισε πως οι άνθρωποι αυτοί θα επαναπροσδιορίσουν τους δρόμους που θα λάβουν τα ονόματά τους. «Πρέπει να ανακτήσουμε μια μνήμη που σήμερα κινδυνεύει να ξεχαστεί. Διαφορετικά ρισκάρουμε να υποφέρουμε από τραγωδίες όμοιες με εκείνες που συνέβησαν πριν 80 χρόνια», ανέφερε η δήμαρχος.
 
Νωρίτερα μέσα στο έτος η Ράτζι είχε αποκαλέσει τη Ρώμη «αντιφασιστική πόλη» και είχε δηλώσει πως η ιταλική πρωτεύουσα θα πρέπει να γίνει παράδειγμα «διαγράφοντας τα ονόματα δρόμων που αντιπροσωπεύουν τη ντροπή για τη χώρα μας». Πάντως, στο Κίνημα Πέντε Αστέρων από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας. Πολιτικοί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων στήριξαν την πρόταση δρόμος της Ρώμης να πάρει το όνομα του Τζόρτζιο Αλμιράντε, θαυμαστή των αντισημιτικών νόμων του Μουσολίνι και ιδρυτή του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος, που έδρασε από το 1946 μέχρι το 1995.

Δειτε Επισης

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπόσχεται σθεναρή απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ
Μεθυσμένος τελωνειακός στην Ιαπωνία έχασε έγγραφα με πληροφορίες για πάνω από 100 ύποπτους
Δασκάλα στη Νότια Κορέα μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μαθήτριά της
ΒΙΝΤΕΟ: Influencer παραλίγο να πεθάνει προσπαθώντας να σκίσει τείχος από 1.000 κομμάτια μονωτικής ταινίας
Απειλές Τραμπ για κόλαση στη Γάζα αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι μέχρι το Σάββατο
Ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Τραμπ να στηρίξει την παραμονή των IDF στο νότιο Λίβανο
Γιατί η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο Temu και Shein-Νέα πολιτική με αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους
Ο μικρός εγγονός του Τραμπ τράβηξε την προσοχή στο Super Bowl -«Μοιάζει με μικρό πράκτορα»
Ατύχημα ο θάνατος μοντέλου του OnlyFans-Έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου, όπου γύριζε ερωτική σκηνή
Δασκάλα που έπασχε από κατάθλιψη μαχαίρωσε και σκότωσε 8χρονη μαθήτριά της στη Νότια Κορέα