Προδρόμου: Προτεραιότητα του Προέδρου ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής

Προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, καταδικάζοντας την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και τους τουρκικούς εορτασμούς.
 
Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Προδρόμου επισημαίνει ότι, «35 χρόνια μετά την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην απολύτως παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε δήθεν κράτος τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που την χαρακτηρίζουν νομικά άκυρη, η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, επιμένει να επιδίδεται σε εορτασμούς και να προβάλλει αυτό το ψευδοκράτος και τη λογική της διχοτόμησης».
 
«Με αφορμή τη σημερινή επέτειο καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια, υπενθυμίζοντας την απουσία οποιασδήποτε νομιμότητας του ψευδοκράτους και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η αποσχιστική λογική που αυτό υποδηλώνει», αναφέρει .
 
Προσθέτει ότι «προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι «για τον σκοπό αυτό καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την επίτευξη μιας αποδεκτής και βιώσιμης συμφωνίας, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς επίσης και των αρχών και αξιών της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση που θα διασφαλίζει μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα».
 
«Ελπίζουμε ότι, αντίθετα με τις διαθέσεις που δείχνουν οι προκλητικοί εορτασμοί για την επέτειο μιας διεθνώς καταδικασθείσας αποσχιστικής ενέργειας, η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και καλή θέληση, ούτως ώστε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, να συμφωνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι Όροι Αναφοράς και να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση, προκειμένου με αποφασιστικότητα να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει τον λαό και τη χώρα μας, σε συνθήκες πλήρους ανεξαρτησίας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, εξαρτήσεις και κηδεμονία από το εξωτερικό», καταλήγει.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κ. Κόμπος: Προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες για επαναπατρισμό Κυπρίων υπηκόων
Με δύο αλλαγές κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις
Επιβεβαίωσε ύπαρξη αμερικανικών αεροσκαφών στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου ο Πάλμας-«Απομακρυσμένοι οι κίνδυνοι»
Στην Αθήνα με ασφάλεια 22 Κύπριοι πολίτες-Επέστρεψαν από το Ισραήλ και το Ιράν
Αριστοτέλους: Αναβαθμίζοντας τη στρατηγική υπόσταση, θωρακίζουμε κρατική οντότητα
Επισκέψεις Προέδρου στις Βαλτικές χώρες, αρχή με επίσημη επίσκεψη στη Λετονία
Αυτά είναι τα στοιχεία επικοινωνίας πρεσβειών για τους Κύπριους πολίτες στη Μέση Ανατολή
Κοινή δήλωση από τη «βουλή» για το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ζήτησε ο Τατάρ-Θέλει να καλύψουν την επιπολαιότητά του
Καταδίκη και απόρριψη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού Τουρκίας από το ΥΠΕΞ-Περιλαμβάνει περιοχές της ΑΟΖ
Προσπάθειες Κύπρου με χώρες της περιοχής για αποκλιμάκωση-«Εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη η κατάσταση»