Γκρούεφσκι: Είμαι στη Βουδαπέστη και ζητώ πολιτικό άσυλο

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή για εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά, διέφυγε στην Ουγγαρία, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια, το οποίο διευκρίνισε πως ενημερώθηκε σχετικά από τη Βουδαπέστη.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε πως οι ουγγρικές αρχές απάντησαν στο ερώτημα που τους υποβλήθηκε πως «ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Ουγγαρία, όπου έχει ζητήσει άσυλο». Κατά την ίδια πηγή, ζητήθηκε από δικαστήριο στα Σκόπια να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του, είχε γνωστοποιήσει μέσω Facebook νωρίτερα πού βρισκόταν και τι σκόπευε να κάνει. «Τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκα αναρίθμητες απειλές κατά της ζωής μου», έγραψε ο πολιτικός. «Βρίσκομαι στη Βουδαπέστη και ζητώ πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές».

Ο Γκρούεφσκι κηρύχθηκε επίσημα φυγάς από τις αρχές της χώρας τη Δευτέρα, τρεις ημέρες αφότου δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή διετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, μια υπόθεση που ανάγεται στο 2012. Η αστυνομία τον αναζητούσε τα τελευταία 24ωρα, κάνοντας έφοδο στο σπίτι του και στήνοντας μπλόκα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια δίκη σε βάρος του για ακόμα τρεις υποθέσεις διαφθοράς και παράνομων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο 48χρονος Γκρούεφσκι ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE ως τα τέλη του 2017.

Δειτε Επισης

Ο Ρούτε απάντησε για το μήνυμα στον Τραμπ-Χωρίς αυτόν, δεν θα πηγαίναμε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών»
Πώς οι ΗΠΑ έβαλαν τις βάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν-Τι ήταν το «Atoms for Peace»
Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία η Ρωσία-Τουλάχιστον 17 νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες
Χάος για χιλιάδες επιβάτες που έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο της Ντόχα
Νέο μήνυμα από τον γιο του Σάχη στους Ιρανούς-Το καθεστώς καταρρέει, μόνο εμείς μπορούμε να το τελειώσουμε
ΒΙΝΤΕΟ: Βρετανός παιδόφιλος διοργάνωσε «γάμο» με 9χρονη Ουκρανή στη Disneyland
Τζιχαντιστική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση αυτοκτονίας σε ορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό
Οι πρώτες ρωγμές στις σχέσεις Τραμπ με Νετανιάχου-Πώς «διαβάζει» η Τεχεράνη τις εξελίξεις
Ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί ξανά στο Ιράν
Ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπό το φως της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν