Α. Κυπριανού: Όχι στις προτάσεις του ΠΙΣ που αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως μπορούν να συζητηθούν αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν θα διαφοροποιούν τη βασική φιλοσοφία του Σχεδίου.
 
«Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αποτελέσει τη σημαντικότερη κατάκτηση της κοινωνίας και του κυπριακού λαού των τελευταίων δεκαετιών. Ως τέτοια την προσεγγίζουμε και ως τέτοια την θεωρούμε ως ΑΚΕΛ», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το ΓεΣΥ και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είχαν εγκριθεί ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2016 και θα πρέπει η υλοποίησή τους να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα και αυτά είναι υπαρκτά, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την υγεία ως βασικό κοινωνικό αγαθό την οποία να στηρίξει με τα απαραίτητα κονδύλια, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με γοργούς ρυθμούς.
 
«Στήριξη για να μπορέσουν να αντέξουν στις απαιτήσεις οι οποίες θα προκύψουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε, προσθέτοντας πως τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι η ραχοκοκαλιά και ως εκ τούτου χρειάζεται να στηριχθεί.
 
Αναφορικά με τις διαφωνίες που εκφράζονται, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει να συζητηθούν εκείνες από τις προτάσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που δεν επιχειρούν την αλλαγή της φιλοσοφίας του σχεδίου.
 
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην οποιαδήποτε αλλαγή στις νομοθεσίες όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», τόνισε, για να συμπληρώσει πως απ’ εκεί και πέραν λέμε ότι είναι υποχρέωση πρωτίστως της κυβέρνησης και κατά δεύτερο λόγο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να συζητήσουν και να δουν πώς αντιμετωπίζουν θετικά κάποια αιτήματα, τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν τον χαρακτήρα του ΓεΣΥ.
 
Χαρακτηρίζοντας το ΓεΣΥ ως «σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης», ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το σχέδιο έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει την καταπληκτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο σχέδιο για να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα υγείας που θα παρουσιαστούν στη εξέλιξη της ζωής τους.
 
Σε δηλώσεις εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Μάριος Κουλούμας,  Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τις διαχρονικές θέσεις στα θέματα μεταρρύθμισης και στη στήριξη που έχει δώσει για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ.
 
«Πιστεύουμε ότι είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο λαός δεν αντέχει άλλο τη σημερινή κατάσταση και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς οποιεσδήποτε ταλαντεύσεις και ερωτήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων», είπε.
 
Σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο έργο για το οποίο θα πρέπει να εργαστούμε, όλη η κοινωνία, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό να είναι προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες. «Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να αποτελεί μόνο δικαίωμα των προνομιούχων», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ικανοποιημένος ο Χριστοδουλίδης-«Αποδίδει η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων»
Έλλειμμα 17 δις ΤΛ και προϋπολογισμός 148 δις για το ψευδοκράτος το 2025
Σε ιδιωτικό νοσοκομείο στα κατεχόμενα ο Ουστελ
Συνεχώς δυναμώνουν οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Εξαιρετική χαρακτηρίζει τη συνάντηση το περιβάλλον του Μπάιντεν
Καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση-Στα τέλη του 2029 το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
Το φυσούν και δεν κρυώνει στην Τουρκία-Μιλούν για κίνδυνο απομόνωσης μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο
Τη σημασία της επαναβεβαίωσης Μπάιντεν ανέδειξε ο Πρόεδρος-«Συμφωνούμε απόλυτα»
Εμβληματικό σύμβολο αγώνα που ενώνει Κυπρίους και Έλληνες ο Κυριάκος Μάτσης
Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό-«Ιδιαίτερης σημασίας» η αναφορά για εμπλοκή της με την Τουρκία
Ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις παρανομίες στη Δένεια