Η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύνοδο για την Λιβύη λόγω Μεσογείου

Η Τουρκία, «βαθιά απόγοητευμένη» επειδή δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλέρμο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, ανακοίνωσε την αποχώρησή της.

«Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αντιπροσώπευε τη χώρα του στη Σικελία.

Μια συνάντηση, που δεν είχε αρχικά προγραμματισθεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους κύριους παράγοντες της λιβυκής κρίσης, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά απουσία τούρκων αντιπροσώπων.

«Η άτυπη συνάντηση σήμερα το πρωί, που περιλάμβανε αριθμό παραγόντων οι οποίοι παρουσιάσθηκαν ως οι κύριοι πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο, είναι μια ιδιαίτερα εσφαλμένη και ζημιογόνα προσέγγιση, στην οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», εξήγησε ο Οκτάι.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης που μποϊκόταρε τη διάσκεψη, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Παρόντες ήταν επίσης ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσεμπσί, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Άχμεντ Ουγιαχία, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκάσαν Σαλαμέ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να ενωθεί σήμερα το πρωί», επισήμανε εκφράζοντας τη λύπη της η Τουρκία, η οποία επέλεξε στις συνθήκες αυτές να εγκαταλείψει τη διάσκεψη, «βαθιά απογοητευμένη» απ' αυτό που χαρακτήρισε «τετελεσμένο της τελευταίας στιγμής» το οποίο αποφασίσθηκε από ορισμένους «που καταχράσθηκαν την ιταλική φιλοξενία».

Η Τουρκία εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, «συνεχίζουν να κρατούν όμηρο την (πολιτική) διαδικασία (στη Λιβύη) στο όνομα των δικών τους συμφερόντων».

Η Τουρκία διατηρεί δύσκολες σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία ήταν παρούσα σ' αυτή την άτυπη συνάντηση και είναι μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του στρατάρχη Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Τραμπ να στηρίξει την παραμονή των IDF στο νότιο Λίβανο
Γιατί η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο Temu και Shein-Νέα πολιτική με αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους
Ο μικρός εγγονός του Τραμπ τράβηξε την προσοχή στο Super Bowl -«Μοιάζει με μικρό πράκτορα»
Ατύχημα ο θάνατος μοντέλου του OnlyFans-Έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου, όπου γύριζε ερωτική σκηνή
Δασκάλα που έπασχε από κατάθλιψη μαχαίρωσε και σκότωσε 8χρονη μαθήτριά της στη Νότια Κορέα
Ισόβια σε ζευγάρι στη Γερμανία που σκότωσε δύο Ουκρανές για να αρπάξει το νεογέννητο παιδί της μίας
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα-Συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ
ΟΗΕ σε Χαμάς και Ισραήλ-Βαθύτατα ανησυχητικές οι εικόνες αποστεωμένων ομήρων και κρατουμένων
Η Χαμάς αναστέλλει την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα-Επικαλείται ισραηλινές παραβιάσεις
Πρόταση στον Τραμπ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ