Μ. Βέμπερ: Το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα

Τη θέση ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνοντας οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ότι προστατεύονται από μια ισχυρή Ένωση.

Σε δηλώσεις του σε Κύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  στο Στρασβούργο, ο κ. Βέμπερ είπε ότι η Κύπρος είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία γιατί είναι μέρος μιας ισχυρής ΕΕ. Εξέφρασε, επίσης, τη πλήρη στήριξη του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες του για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Βέμπερ εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί πλέον ευρωπαϊκή πορεία. Δεν μπορώ να φανταστώ πως η Τουρκία μπορεί να καταστεί  πλήρες μέλος της ΕΕ, είπε, διατυπώνοντας τη θέση ότι "η Τουρκία πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση".  

Ερωτηθείς σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και τις προσπάθειες της για εξόρυξη φυσικού αερίου, σε συνάρτηση και με τις τουρκικές απειλές, ο κ. Βέμπερ είπε ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ προκειμένου να καταστεί πιο ανεξάρτητη στο μέλλον στοn τομέα της ενέργειας.

Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να προστατεύσουμε μαζί τις δραστηριότητες μας και η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται πλήρως στην ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πρέπει να δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το κυπριακό αέριο είναι μεν ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας, ωστόσο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα μπορεί να το αξιοποιήσει εμπορικά. Κάτι τέτοιο, κατέληξε, θα προσφέρει στην Κύπρο ένα καλό μέλλον, θα συμβάλει θετικά στον προϋπολογισμό του κράτους και θα βοηθήσει την Ευρώπη στο σύνολο της.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 9 Σεπτεμβρίου η υποβολή ενδιαφέροντος για τις βουλευτικές στο ΔΗΣΥ-Συζητήθηκε προγραμματισμός και στρατηγική
Χρειάζεται χρόνος για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος»-Αναμένεται επιβεβαιωτική γεώτρηση
Χαμηλές προσδοκίες Στεφάνου για την συνάντηση στη Νέα Υόρκη-«Να προσέλθουμε με καλή θέληση»
Επίθεση σε Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ από ΑΚΕΛ για το πόρισμα ΤΑΚΑΤΑ-«Σεβαστό το πόρισμα» απαντά η Πινδάρου
Διαβήματα Προέδρου για την δίωξη Σενέρ Λεβέντ-Καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να σταματήσουν την Τουρκία
Απογοήτευση ΥΠΕΞ για τις ίσες αποστάσεις ΗΕ στις εκθέσεις-Καλωσορίζει τη δέσμευση ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών
«Επίθεση άνευ όπλων» χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-Πάει στη Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί
Πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου Σύρων απορρίφθηκαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγορεί τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ Λάρνακας
«Ακλόνητη» υποστήριξη της Άγκυρας στα «δύο κράτη»-Κατηγορίες Γιλμάζ για τις διώξεις σφετεριστών