Εκκλησιαστικός «εμφύλιος» μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Η φράση «εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας » που εμπεριείχε το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου την προηγούμενη εβδομάδα, πιθανότατα να αποτελεί «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση των εξελίξεων στις σχέσεις Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ελληνικής Πολιτείας.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Αλέξης Τσίπρας έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές δυσκολίες πριν πάρουν την τελική έγκριση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από πολύμηνη διαβούλευση. Κι αν για τον Πρωθυπουργό η διαχείριση των εσωκομματικών αντιδράσεων είναι πιο εύκολη, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Ιερώνυμος επέλεξε να μην ενημερώσει προηγουμένως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη συμφωνία, αλλά να τη δημοσιοποιήσει σε κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί από ιεράρχες και κληρικούς σχετικά με τη μισθοδοσία και την απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των κληρικών αναμένεται να συζητηθούν σε βάθος στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία θα γίνει την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα έχουν, μέχρι στιγμής, καταγραφεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι διχασμένα ενώ όσοι διαφωνούν βρίσκουν συμπαράσταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Φανάρι εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο από το γεγονός ότι δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για τις συζητήσεις ενώ υπογραμμίζεται ότι διοικητικά ελέγχει τις μητροπόλεις Κρήτης, Δωδεκανήσων, Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ήδη η Μητρόπολη Κρήτης δημοσιοποίησε την αντίδρασή της χαρακτηρίζοντας τη συμφωνίας «απαράδεκτη». Από την άλλη, Μητροπολίτες οι οποίοι έχουν επιρροή στη λήψη αποφάσεων φαίνεται να είναι κοντά στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου αν και έχουν επιλέξει να μην δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά η συμφωνία καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση αλλά και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο οποίος επιχειρεί να χτίσει το προφίλ ενός πολιτικού που καταφέρνει να επιλύει χρόνια προβλήματα της πολιτικής ζωής της χώρας. Επιπλέον, οι αντιδράσεις του κλήρου είναι πιθανόν να επηρεάσουν και τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι αρχικά έχουν τοποθετηθεί θετικά για το κοινό ανακοινωθέν.

Στην ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμοι αν χρειαστεί να προβούν σε ορισμένες αλλαγές όμως θα επιμείνουν στο σημείο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντική τη δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά αξιοποίησης αμφισβητούμενων περιουσιών που για χρόνια δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Παράλληλα, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κάνει λόγο για συμφωνία που δεν σηματοδοτεί διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γαλαντομία» τη ρύθμιση για την εκκλησιαστική περιουσία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν η συμφωνία εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο στην ελληνική κυβέρνηση έχουν τον τρόπο να την περάσουν από το κοινοβούλιο.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο-Έπεσαν μολότοφ στο κέντρο
«Συμπτώσεις» οι πέντε θάνατοι στην Αμαλιάδα-«Πρέπει να πω την αλήθεια στο Ανθρωποκτονιών», λέει η Μουρτζούκου
Συνελήφθη ανήλικος για ξυλοδαρμό στην Κόρινθο-Δεν είχε ταυτότητα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδιο στην πορεία για το Πολυτεχνείο μεταξύ φοιτητών και υποστηρικτών του Κασσελάκη
Στο «Παίδων» 15χρονη έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-Συνελήφθη η υπεύθυνη καταστήματος
Έρευνα για πορνογραφία ανηλίκων σε βάρος 62χρονου στη Ρόδο
Tραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκρός 53χρονος σε τροχαίο, γύριζε σπίτι τα δύο παιδιά του κι άλλα τρία ανήλικα
Σκέφτεται να παραιτηθεί ο δικηγόρος της Ειρήνης Μουρτζούκου-Την είπε «προβληματική προσωπικότητα»
«Εδώ Πολυτεχνείο» 51 χρόνια μετά-Tα γεγονότα της 17ης Νοεµβρίου του 1973 και η απαρχή για την πτώση της δικτατορίας
Το παρασκήνιο του διαζυγίου μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά-Η πρόταση που ενόχλησε το Μαξίμου