«Μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αιτήματος της κ. Σπέχαρ.
 
Υπενθυμίζεται πως η κ. Σπέχαρ είχε σήμερα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατόπιν αιτήματος του Τ/κ ηγέτη. Όπως έγινε γνωστό, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας.
 
Στο μεταξύ, περισσότερο διαφωτιστικός ως προς τη συζήτηση που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες για το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας, το οποίο τέθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου, εμφανίστηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Σημειώνοντας πως εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης του στρατού, για τα οποία αναμένεται από την Τουρκία να ανταποκριθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες, ένα άλλο από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος που διαπραγματευόμαστε, ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή να μείνουν στο κεντρικό κράτος όσο το δυνατό οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι ένα κανονικό κράτος.
 
«Μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη υποβάλει πρόταση έναντι του αιτήματος για να υπάρχει μια θετική ψήφος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης.
 
Η πρόταση του Προέδρου, εξήγησε, ήταν ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να προβλέπεται η δυνατότητα θετικής ψήφου εκεί όπου αποφάσεις προφανώς θα επηρεάζουν δυσμενώς τη μια από τις δύο κοινότητες ή Πολιτείες.
 
«Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η πρόταση να γίνει ένας γενικότερος προβληματισμός με κριτήριο τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν θα προκαταλάβουμε ποια μπορεί να είναι η θέση της τουρκικής πλευράς, όπως επίσης δεν προκαταλάβουμε τη θέση που ακούμε από την Άγκυρα για το θέμα της ασφάλειας, εγγυήσεων και παρουσίας στρατού», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτά τα θέματα έχουν απασχολήσει και τον Πρόεδρο και τους τεχνοκράτες-συμβούλους του και όλη την ομάδα των διαπραγματεύσεων.
 
«Είναι ζητήματα που πρέπει να τα προσδιορίσουμε έχοντας μια συγκεκριμένη πλέον τακτική, στρατηγική, επιδιώξεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Ο κύριος στόχος βεβαίως παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και για τον σκοπό αυτό περιμένουμε στο επόμενο διάστημα από τον Γ.Γ. την έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιου Ασφαλείας, αισιοδοξώντας και ευχόμενοι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση», επισήμανε, για να προσθέσει πως η θέση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
 
«Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών και αντί να απαντάμε σε επικρίσεις, αυτή την ώρα το πραγματικά ωφέλιμο θα ήταν να υπάρξουν εισηγήσεις».
 
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας τη συνολική ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τι επαφές που είχαν γίνει στην έδρα των Η.Ε. και με άλλους παράγοντες, αναφέρθηκε και στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που είναι ο δικός μας στόχος.
 
«Συζητώντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε, «και επιδιώκοντας βεβαίως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στο πλαίσιο των διαδικασιών των Η.Ε. και στη βάση των αποφάσεων των Η.Ε. που προνοούν για τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, εφόσον επικαλούμαστε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ως οδηγό το πλαίσιο του Γ.Γ.»
 
Ερωτηθείς κατά πόσο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ είχε οποιαδήποτε άλλη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κ. Λουτ ήταν παρούσα κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον Γ.Γ. των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.
 
«Μια από τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει ο Πρόεδρος ήταν για μια διαμεσολαβητική διπλωματία την οποία θα μπορούσε- εισήγησή μας ήταν, οι αποφάσεις είναι του Γ.Γ.- να ασκήσει η κ. Λουτ. Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πληροφορία αυτή τη στιγμή».
 
Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για αυτή τη συνάντηση και δεν είναι, ούτε σκόπιμο ούτε πρέπον αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε περισσότερες δηλώσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γι’ αυτούς τους λόγους σκέφτεται τη χαλαρή ομοσπονδία η Λευκωσία
 

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού
Επιμένει το Ισραήλ για το μακελειό κατά τη διανομή τροφίμων-«Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στο ποδοπάτημα»
Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»
Οξάνα, Καλαϊτζίδου, Αιμίλιος, Βαγγέλης, Θανάσης, Ανδρέας… Επέμεναν πως έγιναν οι έρευνες, επέμεναν να φωνάζουν
Τι λέει για την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής από την Eurobank ο Ντομινίκ Λαμπουρέ
«Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε»-Εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου
Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους»
Κόλλημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα-Δεν στέλνει αντιπροσωπεία το Ισραήλ