Αναγκαία η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό, λέει η Κυβέρνηση

Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως αν υπάρχουν ιδέες ή διαφορετικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να ακούσουμε και εισηγήσεις.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ ’55-’59, Νικόλαου Γιάγκου, στη Λεμεσό, και ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος για την εγρήγορση που επικρατεί λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, είπε ότι «όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή του 37% της πατρίδας μας, αυτό είναι μια εθνική τραγωδία. Όσο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί εμφανίζονται ως δήθεν αξιωματούχοι άλλου κράτους και όσο η Τουρκία μπορεί να είναι στην Κύπρο και να κάνει προσπάθειες να αφομοιώσει τα κατεχόμενα εδάφη μας και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό εκπροσωπεί ένα σημαντικό κίνδυνο".
 
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των αρχών και των κανόνων της ΕΕ, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο φαίνεται να αποσυντονίζει την προσπάθεια της Τουρκίας για να ελέγξει την Κύπρο", είπε ο κ. Προδρόμος, προσθέτοντας πως "στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμβάλλει και μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διπλωματική στρατηγική η οποία αυξάνει τη διεθνή αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας και βοηθά εν γένει την προσπάθεια μας για λύση του Κυπριακού".
 
Στόχος, συνέχισε, "είναι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται, όμως, προσοχή αυτή την ώρα, διότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί είτε να επιμολύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία με κάποιο μη λειτουργικό και συγκρουσιακό σχήμα λύσης είτε να εκτρέψει τη διαπραγμάτευση σε αναγνώριση ενός ξεχωριστού τουρκικού κράτους στην Κύπρο. Χρειάζεται προσοχή, διαύγεια, να συνενώσουμε προσπάθειες μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ενημέρωση αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο και περιμένει τη συνδρομή και συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων και τυχόν εισηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν".
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε εξοργισμένος με τα όσα του αποδίδονται και ερωτηθείς αν αύριο θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τον εκνευρισμό. Είναι μεγάλες οι δυσκολίες, διότι η Τουρκία και προσπαθεί να αποφύγει τη διαπραγμάτευση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και προσπαθεί, αν είναι δυνατόν, να ξηλώσει το πλαίσιο Γκουτέρες και να αποφύγει τις ευθύνες της για το ότι θέλει να ελέγξει την Κύπρο και να παριστάνει την εγγυήτρια δύναμη. Είναι πολλές οι δυσκολίες και υπάρχουν και προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για να εκτραπούν οι διαπραγματεύσεις από το πλαίσιο των ΗΕ".
 
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε ο Κυβ.Εκπρόσωπος, "θα πρέπει ακριβώς να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει. Αν υπάρχουν ιδέες ή διαφορετικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να ακούσουμε και εισηγήσεις. Τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό ως αίτημα στη δική μας πλευρά να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που με συνέπεια κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να προσπαθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκαλούν απορίες". 
 
"Το ότι δεν έχει λυθεί λόγω της στάσης της Τουρκίας δεν νομίζω ότι λογικά οδηγεί τους πολίτες αυτής της χώρας να ενστερνίζονται την άποψη κάποιων ότι μπορεί να ευθύνονται οι Πρόεδροι της Κύπρου, οπωσδήποτε όχι ο σημερινός Πρόεδρος στις μέρες του οποίου φτάσαμε στο Κραν Μοντανά τόσο κοντά σε μια συμφωνία την οποία, δυστυχώς, απέτρεψε η Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να ξεγλιστρήσει την ώρα που υπάρχει η θέληση του ΓΓ των ΗΕ. Αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο ας κατατεθούν απόψεις προτάσεις, και να δούμε πώς απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση ΗΕ", πρόσθεσε.
 
 

 

Δειτε Επισης

Ραγδαία μείωση αφίξεων στους 18 μήνες, κατά 300% λιγότεροι οι διαμένοντες στο Πουρνάρα-Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Το πλέγμα σχέσεων στα κατεχόμενα, οι πιέσεις στον Τατάρ και η στάση στο Κυπριακό
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Διγλωσσία Υπουργείου και Αστυνομίας για τo είδος των ερευνών για την απόδραση-Κουρεμένη τελικά η διερεύνηση
Ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα στο δείπνο της Νέας Υόρκης ο ΠτΔ
Μελέτη της απόφασης του ΕΔΑΔ για αιτητές ασύλου ζήτησε ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά»
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Άρον άρον επιστρέφει στα κατεχόμενα ο Τατάρ λόγω της κρίσης στη «βουλή»
Δεν κατάφεραν να αναδείξουν «πρόεδρο της βουλής»-Πρόωρες «εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα