Ικανοποιημένοι από την αναβολή, ζητούν διάλογο για τα τετράμηνα οι καθηγητές
12:12 - 06 Οκτωβρίου 2018

Ικανοποίηση για την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων κατά την τρέχουσα χρονιά, εκφράζει μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ενώ, την ίδια ώρα εκφράζει τη θέση πως η αναστολή του θεσμού δεν είναι αρκετή και πως μέχρι την εφαρμογή του θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.
Υπενθυμίζεται πως, χθες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να ανασταλεί η εφαρμογή του θεσμού, ο οποίος είχε αποφασιστεί να εφαρμοστεί από την παρούσα σχολική χρονιά. Ωστόσο, οι έντονες ανησυχίες και διαφωνίες των καθηγητών και οργανωμένων γονιών οδήγησαν την Κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις και τελικά στην απόφαση ο θεσμός να μην εφαρμοστεί από φέτος.
«Η απόφαση για αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνα σίγουρα είναι μια σωστή ενέργεια, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλες οι πλευρές τον λόγο που πήρε αναστολή», αναφέρει ο κ. Σωκράτους στον REPORTER.
«Πως δηλαδή η αναστολή δίνεται όχι για να εφαρμοστούν οι κανονισμοί για τις εξετάσεις όπως αποφασίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2017», εξηγεί ο κ. Σωκράτους, «αλλά γιατί πρέπει να γίνει διάλογος συνολικά για το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή με στόχο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα προς όφελος του μαθητή και του δημόσιου σχολείου».
«Είμαστε εναντίον συγκεκριμένων κανονισμών που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες στον κανονισμό που κάνουν το σχολείο ένα συνεχές εξεταστικό κέντρο, αφήνονται τα διαγωνίσματα ως είχαν και προσθέτοντας τις εξετάσεις τετραμήνων. Αυτή η κατάσταση πιστεύουμε πως θα οδηγήσει σε όξυνση του φαινομένου της παραπαιδείας, θα αυξήσει το άγχος, και την πίεση των μαθητών».
«Τα χρονοδιαγράμματα», συνεχίζει, «είναι τόσο ασφυκτικά, που δεν θα αφήσουν τις σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν σωστά. Την ίδια στιγμή περιορίζεται ο διδακτικός χρόνος και ανοίγει η ψαλίδα ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα αναλυτικά προγράμματα και ο όγκος της διδακτέας ύλης. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να μπουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο διάλογο».
Ο κ. Σωκράτους τονίζει πως, «το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε τα προβλήματα και ήρθε με δύο παρεμβάσεις. Τον Μάρτιο έδωσε προτεινόμενες ρυθμίσεις που διαφοροποιούσαν τα πράγματα και τις προηγούμενες ημέρες μα δόθηκε και μια νέα πρόταση. Άρα τι θα εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά;».
«Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει διάλογος ώστε να εξευρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για την αξιολόγηση του μαθητή. Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της αξιολόγησης του μαθητή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας», ανάφερε ολοκληρώνοντας ο κ. Σωκράτους.
