Ικανοποίηση για την ανάπτυξη συνεργασίων στην Αν. Μεσόγειο εξέφρασε η αιγύπτια Πρέσβειρα

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα σχήματα συνεργασιών που αναπτύσσονται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου προτίθενται και άλλες χώρες εξέφρασε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο, Μάι Τάχα Μοχάμεντ Κχαλίλ, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί την φυσική μετεξέλιξη των μακροχρόνιων τους σχέσεων.
 
«Η όλη ιδέα πίσω από αυτά είναι πως ο πυρήνας είναι η τριμερής συνεργασίας, και έπειτα μπορούν να εισέλθουν και άλλες χώρες σε αυτή τη συνεργασία επί διαφόρων θεμάτων και εμείς ξεκινούμε με τη Γαλλία. Αυτό αποτελεί κατ’ ακρίβεια μια καλή πρόοδο για περαιτέρω ανάπτυξη (συνεργασιών)" , είπε η Πρέσβειρα στη συνέντευξή της, ενόψει της νέας Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου στην Κρήτη, στις 10 Οκτωβρίου.

Τόνισε πως η Κύπρος αξιοποιώντας την  ιδιότητά της  ως κράτος μέλος της ΕΕ και την εγγύτητά της με τη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι "ένας μεσολαβητής μεταξύ Ανατολής και Δύσης". Η Κύπρος παίζει ένα πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο στην περιοχή, κατανοεί την κατάσταση στην Αίγυπτο και μεταφέρει τις θέσεις του Καΐρου στην ΕΕ, σημείωσε.

Η Πρέσβειρα υπογράμμισε επίσης πως οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου αναπτύσσονται κατά ένα άριστο τρόπο, και ανέδειξε τη σημασία της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δυο χωρών πρόσφατα για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
 
Επιπρόσθετα τόνισε πως η Αίγυπτος υποστηρίζει την Κύπρο και τα δικαιώματά της να ασκεί έλεγχο επί των φυσικών πόρων της καθώς και μια διευθέτηση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να προωθήσουμε αυτό τον στόχο σε όλα τα πολυμερή φόρα, ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης καθώς και στα Ηνωμένα ‘Εθνη».
 
Ερωτηθείσα πώς η Αίγυπτος αξιολογεί την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε ποιους τομείς εστιάζει αυτή η συνεργασία και ποιες είναι οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή της ενόψει της νέα Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Κρήτη στις 10 Οκτωβρίου, η κ. Κχαλίλ ανέφερε πως η τριμερής αυτή συνεργασία υπήρξε  καινοτόμα, προσθέτοντας παράλληλα πως οι σχέσεις Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας πάνε πολλά χρόνια πίσω.
 
«Πολλοί ‘Έλληνες και πολλοί Κύπριοι ζούσαν στην Αίγυπτο. Κατ’ ακρίβειαν ακόμη έχουμε μια μεγάλη κοινότητα εκεί. ‘Έχουμε τρία ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο – δυο στο Κάιρο και ένα στην Αλεξάνδρεια. `Ετσι αυτή η τριμερής συνεργασίας αποτελεί τη φυσική μετεξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών», σημείωσε.
 
Επεσήμανε πως η τριμερής συνεργασία έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ως μια θετική εξέλιξη καθώς, όπως είπε, άλλα νέα «που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, δυστυχώς αποτελούν αρνητικές ειδήσεις για διαμάχες, για τρομοκρατία».
 
Η Πρέσβειρα ανέφερε πως «αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί ένα μέσο για να υπάρξει ένα οργανωμένο πλαίσιο εργασίας για τις τρεις χώρες. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η συνεργασία περιορίζεται στους υδρογονάνθρακες. Δεν είναι έτσι. Το θέμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά θέματα και θέματα ασφάλειας. Πολλά θέματα συζητούνται σε αυτή την τριμερή συνεργασία», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που είχε μια τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα και οι άλλες χώρες ακολούθησαν.
 
«’Ετσι είμαστε υπερήφανοι που είμαστε οι πρώτοι», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική βούληση των αρχηγών των τριών χωρών να έχουν μια ετήσια συνάντηση και πάλι αποτελεί ακόμα μια απόδειξη πόσο σημαντική είναι η τριμερής αυτή σχέση.
 
Επίσης ανέφερε πως αυτή η πολιτική βούληση θα δώσει ένα μομέντουμ για να προωθηθεί η επίτευξη πιο απτών αποτελεσμάτων. Σε κάθε συνάντηση κορυφής γίνεται ανασκόπηση του τί έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, και τίθεται μια ατζέντα για το τί θα κάνουμε στο επόμενο έτος. Έτσι τώρα τα Υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών κάνουν αυτή την ανασκόπηση προκειμένου να προετοιμαστεί η επικείμενη συνάντηση στην Κρήτη, σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα για τη θέση της Αιγύπτου σε σχέση με τις προσπάθειες της Κύπρου για νέα πολυμερή σχήματα συνεργασίας με χώρες της περιοχής , περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, και χώρες της ΕΕ, η κ. Κχαλίλ ανέφερε πως «είμαστε ευχαριστημένοι που πολλές χώρες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την τριμερή συνεργασία και να γίνουν μέρος της. Αυτό αποδεικνύει και πάλι πόσο πετυχημένος είναι αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και είμαστε ευχαριστημένοι που θέλει να γίνει μέρος της και η Γαλλία».
 
Σημείωσε πως «η όλη ιδέα πίσω από αυτά είναι πως ο πυρήνας είναι η τριμερής συνεργασία, και έπειτα μπορούμε να έχουμε που να εισέρχονται σε αυτή τη συνεργασία επί διαφόρων θεμάτων και εμείς ξεκινούμε με τη Γαλλία. Αυτό αποτελεί κατ’ ακρίβεια μια καλή πρόοδο για περαιτέρω ανάπτυξη (συνεργασιών)».
 
Σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου και το πώς αυτές αναπτύσσονται, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών, πρόσφατα, για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η Πρέσβειρα είπε πως οι σχέσεις των δυο χωρών αναπτύσσονται κατά ένα άριστο τρόπο.
 
Για τη συμφωνία που υπογράφηκε είπε πως αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή και πως αυτό είναι το πρώτο νομικό πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα τέτοιο project που δεν αφορά μόνο την Αίγυπτο και την Κύπρο. «Είναι κάτι μεγαλύτερο» σημείωσε, υπενθυμίζοντας την παρουσία της Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιας για την ενέργεια κατά την υπογραφή, η οποία ανέφερε πως η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ για αυτή τη συμφωνία που θα διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας για την Ευρώπη.
 
Ερωτηθείσα για άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, η κ. Κχαλίλ είπε πως η συνεργασία τους αφορά διάφορους τομείς και πως υπάρχουν πολλά προγράμματα συνεργασίας σε εξέλιξη.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία στα θέματα ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σημειώνοντας πως έχει καθοριστεί μια περιοχή στη βόρεια Αίγυπτο για μια τέτοια εκμετάλλευση, στη φύτευση ελαιώνων – στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας – και στη συνεργασία  στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης.
 
Επίσης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα "Νόστος" που εφαρμόζεται μεταξύ των τριών χωρών και στην εκδήλωση που έγινε στην Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα αυτό φέρνει κοντά τους λαούς των τριών χωρών.
 
Επίσης είπε πως με την εκδήλωση αυτή αναδείχθηκαν οι δυνατότητες των τριών χωρών καθώς και οι επενδυτικές και τουριστικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο.
 
Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα για να ξεκινήσουν κρουαζιέρες ανάμεσά τους, όπως γινόταν και στο παρελθόν, σημειώνοντας πως η αναβίωση του θεσμού αυτού είναι κάτι το οποίο ζητά ο κόσμος.
 
Σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις τουρκικές απειλές της Τουρκίας κατά του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου και το πρόσφατο περιστατικό της σύλληψης των πέντε Αιγυπτίων ψαράδων από τις κατοχικές δυνάμεις, η κ. Κχαλίλ υπογράμμισε πως «υποστηρίζουμε την Κύπρο και τα δικαιώματά της να ασκεί έλεγχο επί των φυσικών πόρων της καθώς και μια διευθέτηση του Κυπριακού», σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να προωθήσουμε αυτό τον στόχο σε όλα τα πολυμερή φόρα, ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης καθώς και στα Ηνωμένα ‘Εθνη».
 
Σε σχέση με τη σύλληψη των Αιγύπτιων ψαράδων είπε αυτή ήταν μια πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Αίγυπτο και σημείωσε πως είναι χαρούμενη που το θέμα έληξε αισίως.
 
Αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό, σημειώνοντας πως το σκάφος των ψαράδων «είχε παρασυρθεί στην άλλη πλευρά ενώ αυτοί κοιμόντουσαν τη νύκτα».
 
«Συνήθως αυτό που παίρνουν είναι μια προειδοποίηση και μετά γυρίζουν πίσω. Αυτή τη φορά δεν επέτρεψαν και ξαφνικά τους συνέλαβε το τουρκικό ναυτικό και στάλησαν στο βόρειο τμήμα», σημείωσε.
 
Επίσης ευχαρίστησε το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών για τη βοήθειά του και την ενημέρωση που παρείχε στην αιγυπτιακή πλευρά προκειμένου να γίνει κατορθωτή η απελευθέρωση των ψαράδων, σημειώνοντας πως «εμείς δεν έχουμε επαφή με την άλλη πλευρά γιατί δεν αναγνωρίζουμε την ‘κυβέρνησή’ της».
 
Σε ερώτηση για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως γέφυρας μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της ΕΕ, η κ. Κχαλίλ ανέφερε πως η Κύπρος παίζει ένα πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο.
 
«Όταν μιλώ με δυτικές χώρες, προσπαθώντας να εξηγήσω την κατάσταση στην Αίγυπτο, το βρίσκω δύσκολο. ‘Οποτε μιλώ με Κύπριους επισήμους κατανοούν. Αντιλαμβάνονται το τί συμβαίνει στην περιοχή. Κατανοούν την περιπλοκότητα της κατάστασης. Η Αίγυπτος έχει περάσει πολλά πρόσφατα γιατί κατά τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια πέρασε μέσα από δυο επαναστάσεις και πολλές εκλογικές διαδικασίες», σημείωσε.
 
Ευτυχώς, πρόσθεσε, «είμαστε σταθεροί τώρα, προχωρούμε προς τα προς. Ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που ήλθε στην Αίγυπτο μετά την επανάσταση της 30ης Ιουνίου ήταν ο Υπουργός (Εξωτερικών) Κασουλίδης γιατί κατανοούσε τί συνέβη στην Αίγυπτο. Και η Κύπρος και η Ελλάδα συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν, να μεταφέρουν τις θέσεις μας στην ΕΕ. Λόγω της θέσης σας είσαστε και Ευρωπαίοι αλλά ανήκετε και στη Μέση Ανατολή και αυτό μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Αυτό είναι κάτι που επιτρέπει στην Κύπρο να είναι μεσολαβητής μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης», κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στηρίζει την Αστυνομία το ΕΛΑΜ-«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού στην Ποταμιά»
Στα βαθιά η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Κάνουν το επόμενο βήμα ΕΟΑ και Συμπλέγματα, ψάχνουν μόνιμο προσωπικό
Ζητείται... Αστυνομία για επιβολή τάξης στην Αστυνομία-Δυσφορία Κυβέρνησης για την αστοχία, πολιτικοί κραδασμοί
Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους