Αβέρωφ: Κύπρος και Ελλάδα γέφυρες συνεργασίας για Ευρώπη και αραβικό κόσμο

Την ανάγκη η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας προέταξε, από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου Κορυφής, με τίτλο «Κοινοί Ορίζοντες», ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Κύπρου (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως είναι απαραίτητη η οικονομική ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες και παράλληλα η πολιτική σύνδεση αυτών των χωρών με την Ευρώπη. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Κύπρος, ως γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο. «Η Κύπρος και Ελλάδα προσφέρονται ως γέφυρες συνεργασίας, είναι μέλη της ΕΕ και έχουν άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Θα μπορούσαμε -και μπορούμε- να είμαστε γέφυρες του αραβικού κόσμου και της ΕΕ» ανέφερε συγκεκριμένα. Εκτίμησε δε, πως τριμερείς και άλλες συνεργασίες με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος βοηθούν σε αυτή τη στόχευση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νεοφύτου στη συνεργασία στον χώρο της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο μιλούν για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ικανές να προσφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να συνδράμουν στην πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία της γύρω περιοχής. «Σε μερικές ημέρες η Exxon Mobil θα διενεργήσει τις πρώτες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10» ενημέρωσε.

Μιλώντας για την εμπειρία της κυπριακής οικονομικής κρίσης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου -αφού είπε πως η Κύπρος το 2013 ήταν μία χώρα σε βαθιά δημοσιονομική και τραπεζική κρίση, με κούρεμα καταθέσεων, ύφεση, αποκλεισμένη από τις αγορές, με τα 10ετή σπρεντ να ξεπερνούν το 16%, την ανεργία στο 18%- σημείωσε πως σήμερα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο από την ίδρυσή της, αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια, έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% -τους υψηλότερους στην ΕΕ- ανεργία μόλις στο 7%, τα ελλείμματα αντικαταστάθηκαν από πλεονάσματα και αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κύπρος, έκανε λόγο για μια πολιτική με συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Επειδή πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, δώσαμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα μειώσαμε τους φόρους, μειώνοντας παράλληλα και τις ανελαστικές δαπάνες» εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας πως «ποτέ μία οικονομία δεν θα αναπτυχθεί έχοντας ένα σπάταλο κράτος, που δημιουργεί αγκυλώσεις και γραφειοκρατία», για να συμπληρώσει: «πετύχαμε το οικονομικό θαύμα μέσα από θυσίες ολόκληρου του λαού μας». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες που πάνε χρόνια πίσω χιλιάδες χρόνια. Και αν σήμερα έχει κάποια προβλήματα, ας αντιμετωπιστούν ως μια μεγάλη πρόκληση για να διορθωθούν λάθη, να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Με αναφορές για «μητέρα πατρίδα» των Τουρκοκυπρίων οι δηλώσεις Ερντογάν μετά το Υπουργικό στην Τουρκία
Το ΔΚ αποφάσισε ομόφωνα στήριξη Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
M. Χατζηπαντέλα: H Κύπρος δεν αξιοποίησε τις δράσεις της ΕΕ, πρέπει να υπάρχουν δύο πτητικά της στην Κύπρο
Ισχυρό αποτύπωμα Χατζηπαντέλα στην Ευρώπη με 21 φακέλους-Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου
Πώς απαντά στα περί παραίτησης υπουργών η Κυβέρνηση-«Εκ του αποτελέσματος κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος»
Νέος χορός αντιδράσεων από κόμματα μετά το διάγγελμα ΠτΔ-«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έπρεπε ήδη να αποδοθούν»
Η οργή κατά της Κυβέρνησης, το άτσαλο spin της αδυναμίας και η ανάγκη για ανασχηματισμό
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ-«Ν’ αφήσουμε πίσω μας αυταπάτες»
Δέηση για ανεύρεση των οστών του ανθυπολοχαγού Μελιφρονίδη-Κατέθεσε στεφάνι ο ΥΠΑΜ