Διαφέρουν οι τοποθετήσεις Βουλευτών για την ενημέρωση ΥΠΕΞ για την αμερικανική βάση στην Κύπρο

Διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις διατύπωσαν Βουλευτές μετά την ενημέρωση που είχαν σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών από τον Υπουργό Εξωτερικών ,με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα για παρουσία αμερικανικής βάσης στην Κύπρο στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι έγινε μια καλή συζήτηση για το Brexit και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΚΔ, του ΗΒ και της ΕΕ για το καθεστώς των κατοίκων των Βάσεων αλλά και για τα δημοσιεύματα για χρήση των Βάσεων από τους Αμερικανούς.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ διέψευσε τις πληροφορίες στα δημοσιεύματα αυτά και ότι υπήρξε ομοφωνία στην Επιτροπή, αλλά και από πλευράς Κυβέρνησης, όσον αφορά την πολιτική ότι οι τρίτες χώρες , όταν χρειάζονται τη βοήθεια ή την χρήση εγκαταστάσεων στην Κύπρο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις αυτές και όχι των Βρετανικών Βάσεων.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ορθή πολιτική γιατί αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και επιβάλλει όπως συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τις υποδομές μας για προσφορά αυτών των υπηρεσιών και να καταστήσουμε χωρίς λόγο το όποιο αίτημα για χρήση των Βάσεων.
 
«Και αναφερόμαστε πάντα βέβαια σε διευκολύνσεις που προσφέρονται ή μπορεί να προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία για ανθρωπιστικές και όχι για στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Λουτ αύριο λέγοντας ότι το κόμμα του εκτιμά πως η επανέναρξη των συνομιλιών με τις σημερινές συνθήκες μετά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα και την επικείμενη ψήφιση ή απόρριψη του ψηφίσματος για την Ουνφικύπ , θα φέρει την ε/κ πλευρά σε δύσκολη, δυσμενή και ευάλωτη θέση.

Ανέφερε ότι ο ΓΓ μιλά στην έκθεσή του με σαφήνεια για αναγκαιότητα διαπραγματεύσεων με χρονοδιαγράμματα και κάνει αναφορά σε νέες ιδέες και κακώς διασυνδέει το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ με τη λύση και αυτά θα αποτελέσουν στοιχεία των συνομιλιών.

« Συνομιλίες οι οποίες θα διεξάγονται υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόσυρσης της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το Κυπριακό και όχι μόνο, και θεωρούμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε από το Κραν Μοντάνα ως σήμερα που να μας δίνει έστω και ένα επιχείρημα ότι η Τουρκία  έχει μεταβάλει τις απαιτήσεις της και θα επιδείξει πνεύμα συναίνεσης σε μια νέα διάσκεψη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα η κυβέρνηση θα βρεθεί κάτω από μια φοβερή πίεση και με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος αναπόφευκτα θα βρεθεί στο δίλημμα που βρέθηκε στο Κραν Μοντάνα για να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις για εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων ή θα έχουμε νέο αδιέξοδο το οποίο θα επιτρέψει να έρθουν νέες ιδέες στο τραπέζι και θα είναι αυτές το αντικείμενο και το πλαίσιο λύσης.

Κάλεσε τον Πρόεδρο να επιμένει στην επισήμανση του ΓΓ στην έκθεσή του για καλύτερη προετοιμασία και μόνο αν διαπιστωθεί ότι έχει δημιουργηθεί κοινό έδαφος και μετακινείται η τουρκική πλευρά από τις απαιτήσεις της, να προχωρήσει σε νέες συνομιλίες σε επίπεδο διάσκεψης.
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει θέσει ο Πρόεδρος στο Εθνικό είτε λύση δύο κρατών, είτε βελούδινο διαζύγιο και δεν μπορεί να γνωρίζει τι σκέφτεται ( ο Πρόεδρος) αλλά ξέρει ότι στο Εθνικό δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.
 
«Αλλά από την ώρα που ξεκινούν κάποιοι να συζητούν νέες ιδέες και κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση για νέες ιδέες , ένα νέο αδιέξοδο σε μια νέα διάσκεψη θα φέρει αυτές τις νέες ιδέες στο τραπέζι», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή οι επιλογές μας είναι μεταξύ του κακού και του χείριστου.
 
Από πλευράς ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ στην συνεδρίαση ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση ήταν εξ υπαρχής ενήμερη για την παρουσία Βάσης ελικοπτέρων των Αμερικανών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

«Εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι επιτελείς του για μια ακόμη φορά δεν μας είπαν την αλήθεια όταν προέκυψαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα για το θέμα υπό αναφορά και είμαστε βέβαιοι ότι και στα υπόλοιπα ερωτήματα που θέσαμε που αφορούν την συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στις αγγλικές βάσεις και πάλι δεν μας είπαν την αλήθεια» ανέφερε.

Ο κ. Λουκαϊδης κάλεσε την Κυβέρνηση  να πει την αλήθεια και να διεκδικήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ λέγοντας ότι δεν μπορούν οι Βρετανοί να αποφασίζουν από μόνοι τους  και δεν έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο για να φιλοξενούν εξοπλισμό, στρατιωτική παρουσία, αναγνωριστικά αεροσκάφη άλλων χωρών στο έδαφος των Βάσεων. Είπε ότι πρόκειται για εξοπλισμό, προσωπικό και αεροσκάφη που προφανώς δεν χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου και αυτό είναι απαράδεκτο.
 
Σε ερώτηση αν ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε γιατί επί ένα μήνα η Κυβέρνηση εξέφραζε άγνοια για το θέμα , ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι τέθηκαν αυτά τα ερωτήματα, αλλά δεν υπήρξε απάντηση για την αντίδραση της Κυβέρνησης όταν προέκυψε το θέμα.

«Σήμερα μας δόθηκαν ημερομηνίες στις οποίες ενημερώθηκε η Κυβέρνηση για την έλευση εδώ των ελικοπτέρων», ανέφερε.
 
Για την κάθοδο Λουτ ο κ. Λουκαϊδης εξέφρασε την ελπίδα οι δύο ηγέτες στην συνάντησή τους με την απεσταλμένη , θα πείσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ για να προχωρήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών για διαφύλαξη του κρατικού και δημόσιου συμφέροντος και ότι και τα δύο θέματα που συζητήθηκαν εμπεριέχουν στοιχεία που αν δουν το φως της δημοσιότητας, μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα της ΚΔ.

Ο κ. Τορναρίτης απαντώντας στις δηλώσεις Λουκαϊδη είπε ότι ακριβώς τα αντίθετα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στην επιτροπή όταν ρωτήθηκε από τον ίδιο τον κ. Λουκαϊδη.

«Τα δημοσιεύματα αναφέρονταν στην ύπαρξη αμερικανικής βάσης στο έδαφος των αγγλικών βάσεων. Ο Υπουργός το επανέλαβε δυο τρεις φορές ότι ποτέ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει αμερικανική βάση στο έδαφος των Βάσεων και έκανε ιστορική αναφορά που ανάγεται από το 1974 και με άδεια τότε του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δόθηκε άδεια μεταφοράς στην Κύπρο συγκεκριμένων αεροσκαφών για επίβλεψη περιοχής με προβλήματα», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, ο ΥΠΕΞ είπε ότι από τότε ως σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τις αγγλικές βάσεις καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους και όλες οι άδειες που δόθηκαν ήταν για αυτό το σκοπό.

Είπε ότι ο Υπουργός παρουσίασε και ένα πίνακα μέσα από τον οποίο φαίνεται ότι η Κύπρος αναπτύσσεται σε γέφυρα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή γιατί, πρόσθεσε, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, άνοιξε και έδωσε δικαιώματα στις στρατιωτικές της βάσεις και σε άλλες χώρες για χρήση των εγκαταστάσεων με τρόπο τέτοιο ώστε να περιοριστεί η ζήτηση των βρετανικών βάσεων γιατί είναι προβληματική για τη δική  μας πλευρά.

 Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι το 2017 ήταν εξ ημισείας οι διευκολύνσεις που δόθηκαν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και ότι ο ΔΗΣΥ πολλές φορές το έχει πει ότι «ανήκουμε στην ΕΕ με δυτικό προσανατολισμό και η όποια υποστήριξη και συνεργασία και συμμαχία με τις χώρες της ΕΕ και άλλες που υποστηρίζουν για παράδειγμα τις γεωτρήσεις, την χαιρετίζουμε και είναι καλοδεχούμενη».

 
Για το Κυπριακό ενόψει της καθόδου Λουτ, είπε ότι η θέση του κόμματός  του είναι ότι υποστηρίζει την επίλυση του με βάση την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και αυτός ήταν ο λόγος γέννησης του ΔΗΣΥ, δηλαδή η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας.
 
«Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του, στηρίζουμε την ιδέα για μερική αποκέντρωση εξουσιών ώστε να καταστεί το ομοσπονδιακό κράτος ευέλικτο και λειτουργικό και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό θα γεννήσει συγκρούσεις ή διαμάχες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο μέλλον και την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και τουρκικά κατοχικά στρατεύματα», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης.
 
Εξέφρασε την ευχή η κάθοδος Λουτ να ανοίξει το δρόμο για παραγωγικές διαπραγματεύσεις με αίσιο τέλος δηλαδή την αναγέννηση της πατρίδας και μια νέα αρχή μέσω απελευθέρωσης και επανένωση της Κύπρου.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι για το κόμμα του τα βρετανικά στρατεύματα είναι ακόμη μια ξένη, κατοχική δύναμη και απαιτεί η Κυβέρνηση να ζητήσει την πλήρη αποχώρησή τους.

«Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που μας δίνεται με το Brexit η οποία καθιστά τη Βρετανία ως τρίτη χώρα, να αξιοποιηθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου στις 30 Ιουλίου 2018 που καθιστά τις Βάσεις αποικία και να στηριχθούμε στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι τα κατάλοιπα των αποικιών είναι παράνομα», ανέφερε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην αντεπίθεση και η Ανόρθωση για τις οφειλές στο κράτος-«Μειωτικές προσεγγίσεις από σχετικούς και άσχετους»
Προπηλακισμούς κατά δημοσιογράφων για τις οφειλές ποδοσφαιρικών σωματείων καταγγέλλει η ΕΣΚ
Λαμβάνει συνέχεια μέτρα για διαχείριση των κλινών το Υπ. Υγείας-Εκτός πλάνων η επαναφορά της μάσκας
Προέβησαν σε δηλώσεις οι Τ/κ καταζητούμενοι για την υπόθεση του Πακιστανού-Το συνδέουν με επεισόδιο του 2012
Το Υπουργικό ενέκρινε νομοσχέδια για τη δημιουργία δωματίων μητρικού θηλασμού στην εργασία
Στη σύσταση του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας προχώρησε το Υπουργικό
Όχημα που κλάπηκε από τη Λεμεσό βρέθηκε καμένο στη Λάρνακα
Νεκρό δίμηνο βρέφος από RSV-Νοσηλευόταν στην εντατική με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
Φωτογραφίες δείχνουν τρύπες από σφαίρες στο μπροστινό και πίσω μέρος του ενοικιαζόμενου οχήματος
Δεκάδες πανεπιστήμια και συνδικάτα στη Γερμανία αποχωρούν από το «Χ» λόγω του Μασκ