Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μη ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων η Κύπρος

Η Κύπρος σήμερα θεωρείται ως μια μη ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, ωστόσο η βιολογική γεωργία στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης ειδικότερα στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών, σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.
 
Μιλώντας στην Ημερίδα «Επιστροφή στη Διατροφική Αυτάρκεια», η Επίτροπος σημείωσε ότι οι τομείς αυτοί χρήζουν βελτιώσεων σε ό,τι αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς έτσι ώστε να είναι δυνατή μια οικονομικά βιώσιμη παραγωγή.
 
Σύμφωνα με την Επίτροπο, η βιολογική γεωργία μπορεί να θεωρηθεί ως μια στρατηγική επιλογή για την προσαρμογή και τον μετριασμό των κλιματικών αλλαγών.
 
Η κ. Παναγιώτου διατύπωσε τη θέση ότι οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες είναι ένας τομέας δυναμικός και καινοτόμος που μπορεί να αξιοποιήσει πλήθος αναξιοποίητων εκτάσεων της Κύπρου, παράγοντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και υψηλής απόδοσης ιδιαίτερα μέσω της ενσωμάτωσης του δευτερογενούς τομέα με τη σχεδίαση, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εμπορία και διανομή των παραγόμενων προϊόντων στην Κύπρο και το εξωτερικό.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι μια στροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες θα πρέπει να συνδέεται και με ριζικές αλλαγές στο σημερινό σύστημα παραγωγής της τροφής. Οι μαζικές παραγωγές και εξαγωγές των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει σιγά σιγά να αντικατασταθούν από μικρότερης εμβέλειας τοπικές πολυκαλλιέργειες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εξήγησε.
 
Η βιολογική γεωργία αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και ενεργεί με τρόπο ώστε η γη να παραμείνει κατοικήσιμη και παραγωγική, τόνισε η Επίτροπος.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διασταύρωσαν πυρά Πρόεδρος ΣΕΠΑΗΚ και Παπαναστασίου για το μέλλον της ΑΗΚ-«Η πολιτεία δεν φταίει για όλα»
Ξεκάθαρος ο Παπαναστασίου-Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις
Έρχονται αυξήσεις 3% στο ρεύμα-Από την επόμενη διμηνία θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς
Ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες-Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Κλιματιζόμενοι χώροι διαθέσιμοι στους πολίτες λόγω καύσωνα από Δήμο Λεμεσού
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού τη Δευτέρα
Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ΑΤΑ, λένε συνδικαλιστές μετά τη συνάντηση με Υπ. Εργασίας
Απαντά στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες ο Δήμος Λευκωσίας-Δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει κατάρτιση νέας συμφωνίας
Ο Δήμος Λευκωσίας πήρε το κτήριο στέγασής του, ανέφερε το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών
Ικανοποίηση Δήμου Στροβόλου για ανταπόκριση Κυβέρνησης σε προτάσεις του