«Σε λίγο δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους»

Η τακτική που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο Κυπριακό τους τελευταίους 15 μήνες έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι είναι προδοτικό να συζητιέται λύση δύο κρατών. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας πως "σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους".
 
Την ίδια ώρα ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί τη Δευτέρα δεν συγκλήθηκε  Εθνικό Συμβούλιο αλλά Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων και σημείωσε πως, "θα πάμε να ακούσουμε και σίγουρα να πούμε πολλά".
 
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λεμεσού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στο σωστό περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως το περιεχόμενο της ΔΔΟ "καταγράφεται σε επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία λέμε ότι σεβόμαστε, αυτό καταγράφεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αυτό καταγράφεται στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ". 
 
"Ως εκ τούτου, αν θέλουμε πραγματικά λύση, μέσα σε αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να την αναζητήσουμε", είπε και εξήγησε τους λόγους που το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
 
Ο πρώτος, συνέχισε, είναι πως "με την τακτική που έχει ακολουθήσει (ο ΠτΔ) μετά το Κραν Μοντανά, έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους, όποιοι και να είναι αυτοί - είτε η Τουρκία, είτε κάποιοι εδώ στην Κύπρο, υπάρχει και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι είναι από τον ίδιο τον Πρόεδρο που ξεκινούν κάποια πράγματα, αλλά εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο - να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών, που μιλούμε για διχοτόμηση".
 

Υπογραμμίζοντας πως "είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η διχοτόμηση απλά θα σημαίνει τη συνέχιση της ζωής μας, όπως ακολουθεί σήμερα μια πορεία", ο Άντρος Κυπριανού προειδοποίησε ότι "η διχοτόμηση θα είναι η αφετηρία νέων περιπετειών για την Κύπρο, αφού θα έχουμε δίπλα μας ένα τουρκικό κράτος, το οποίο σε κάποιο στάδιο θα αναζητήσει ζωτικό χώρο να επεκταθεί και ο ζωτικός χώρος δεν θα είναι η θάλασσα, αλλά θα είναι το νότιο μέρος της Κύπρου".
 
Ο κ.Κυπριανού τόνισε πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η όποια συζήτηση περί λύσης δυο κρατών και πρόσθεσε "είναι προδοτικό να συζητιέται η λύση δυο κρατών".
 
Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πουν ποιό είναι το σχέδιο τους για να αποτραπεί ο "Πορθητής" να κάνει γεωτρήσεις και πως δεν αρκεί να λένε ότι υπάρχει σχέδιο Β`. "Πρέπει να είναι πειστικό αυτό το σχέδιο για να μην επιτρέψει στον "Πορθητή" να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και ελπίζω και εύχομαι να μην μας πουν αύριο ότι τη γεώτρηση την έκαναν στη δική τους περιοχή. Η Κύπρος μια είναι", συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε ότι θα είναι "τεράστια η ζημιά που θα προκληθεί στην Κύπρο αν αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ" και κάλεσε την Κυβέρνηση να ακούσει "τι λένε οι φίλοι μας, οι οποίοι μας λένε ότι θα δυσκολευτούν αυτή τη φορά να σταματήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ".

Το σημαντικότερο ωστόσο, για τον κ.Κυπριανού, είναι οι αλλαγές που, όπως είπε, συντελούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα " σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους για τη λύση η οποία θα φέρει την απελευθέρωση και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας".
 
"Αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν συζητά για το Κυπριακό", είπε και επανέλαβε την άποψη πως η Κυβέρνηση δεν έπραξε οτιδήποτε τους τελευταίους 15 μήνες για να συμβάλει στη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε "γιατί Συμβούλιο Αρχηγών και όχι Εθνικό Συμβούλιο, διότι οι μόνοι που θα προστεθούν είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο πρώην και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας". "Θα πάμε να ακούσουμε και σίγουρα έχουμε να πούμε πολλά", συμπλήρωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση με τα κόμματα πριν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβεί στη Νέα Υόρκη, απάντησε πως "ο ΠτΔ έχει την ευθύνη χειρισμού του Κυπριακού και αυτό το σεβόμαστε και του το αναγνωρίζουμε, αν όμως θέλει να είναι πιο ισχυρός και πιο σοφός, καλό θα ήταν να ακούσει όλες τις απόψεις πριν μεταβεί στην έδρα των Η.Ε".
 
"Ακούσαμε με έκπληξη ότι κατέθεσε ιδέες και σκέψεις που αποφάσισε μόνος του και δεν συζήτησε με κανέναν", είπε ο Άντρος Κυπριανού και υπέδειξε πως ο ΠτΔ "αναλαμβάνει λοιπόν ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις".
 
Τέλος, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί "ότι η σοφία των πολλών είναι καλύτερη από τη σοφία του ενός και την ίδια στιγμή ότι, αν βάλουμε όλοι μας τον ώμο μας από κάτω, πολύ πιο εύκολα θα στηριχθεί μια λύση του Κυπριακού, παρά να βάζει μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ώμους του".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»
Οι δαίμονες της ΕΔΕΚ, η επιβολή ατζέντας στον Αναστασίου και η απομάκρυνση του στόχου επανένταξης
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας
Αυστηρό μήνυμα Αννίτας-«Όσοι ονειρεύονται να φτιάξουν κόμματα για να πλήξουν τον ΔΗΣΥ θα μας βρουν απέναντι»
Παραμένει ο προγραμματισμός για νέα πολυμερή στα τέλη Ιουλίου-Ανασκόπησαν την πρόοδο Γεραπετρίτης και Ολγκίν
Άνοιξαν όλες οι πληγές στην ΕΔΕΚ-Αντιπαράθεση Παπαδάκη και Σιζόπουλου, εκνευρισμένος ο Αναστασίου
Τσαλαπατά το Κυπριακό για να κάνει «προεκλογική» ο Τατάρ-Ανεβάζει την ένταση της μουρμούρας συνεχώς
Με Μορφάκη Σολομωνίδη, Πάμπο Χριστοδούλου και Ανδρέα Σιήκκη ολοκληρώθηκε η ηγετική πυραμίδα της ΕΔΕΚ
Στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ αναφέρθηκε ο ΠτΔ σε γεύμα Πολωνού Πρέσβη