Βορειοδυτικά του Ακάμα η πρώτη τουρκική γεώτρηση-Πιάνει δουλειά ο Πορθητής

124 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ακάμα, βρίσκεται το σημείο που επιλέχθηκε από την Turkish Petroleum για να πραγματοποιηθεί η πρώτη τουρκική  γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Σήμερα το πρωί το σταθμός της Αττάλειας δέσμευσε τη θαλάσσια περιοχή, όπου εντός την ημέρας το γεωτρύπανο «Πορθητής» αναμένεται να κατευθυνθεί μαζί με τα δύο υποστηρίχτηκα πλοία.
 
Σημειώνεται πως μέχρι αυτή την ώρα (10:00 π.μ) το Φατιχ παραμένει σταθμευμένο στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας, περίπου 92 χιλιόμετρα από τον προορισμό του.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας η γεώτρηση θα ξεκινούσε σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της TPAO, o Πορθητής είναι από τα πλέον πρώτης ποιότητας γεωτρύπανα του κόσμου, έχοντας τη δυνατότητα να φθάσει σε θαλάσσιο βάθος 3000 μέτρων και στη συνέχεια να διεξάγει γεώτρηση 900 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
 
O Μελίχ Χαν Μπιλγκίν αισιοδοξεί για τις εργασίες που θα γίνουν στην Μεσόγειο και πως το ποσοστό επιτυχίας στις εργασίες στη θάλασσα είναι πιο ψηλό από τις εργασίες στη ξηρά.
 
Όπως είπε, ο λόγος είναι ότι το περιβάλλον που διασφαλίζει το θαλάσσιο νερό στις σεισμικές εργασίες είναι πιο κατάλληλο και επομένως είναι πιο μεγάλο το ενδεχόμενο να βρεθεί φυσικό αέριο στη θάλασσα απ' ότι στην ξηρά.
 
Σημειώνεται πως το πλοίο είναι εξοπλισμένο με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ το προσωπικό του γεωτρύπανου εκπαιδεύτηκε από Νορβηγούς ειδικούς.
 
Το πλοίο κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα, αγοράστηκε από την Νορβηγία και πωλήθηκε στην TPAO. Tο πλάτος του είναι ακριβώς 229 μέτρα, δηλαδή πιο μεγάλο από δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ το ύψος του ακριβώς 106 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δειτε Επισης

Αριστοτέλους: Αναβαθμίζοντας τη στρατηγική υπόσταση, θωρακίζουμε κρατική οντότητα
Επισκέψεις Προέδρου στις Βαλτικές χώρες, αρχή με επίσημη επίσκεψη στη Λετονία
Αυτά είναι τα στοιχεία επικοινωνίας πρεσβειών για τους Κύπριους πολίτες στη Μέση Ανατολή
Κοινή δήλωση από τη «βουλή» για το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ζήτησε ο Τατάρ-Θέλει να καλύψουν την επιπολαιότητά του
Καταδίκη και απόρριψη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού Τουρκίας από το ΥΠΕΞ-Περιλαμβάνει περιοχές της ΑΟΖ
Προσπάθειες Κύπρου με χώρες της περιοχής για αποκλιμάκωση-«Εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη η κατάσταση»
Όζτουρκλερ: Η Μόρφου δεν θα αποτελέσει ξανά αντικείμενο παζαρέματος, δεν θα δώσουμε ούτε πετραδάκι
«Η επίσκεψη Μόντι επιβεβαιώνει το στρατηγικό όραμα της Ινδίας για εμβάθυνση της συνεργασίας»
Ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ ζήτησε η Κύπρος-«Οφείλει να διαμορφώσει σαφή θέση και να αναλάβει ενεργό ρόλο»
Υπ. Παιδείας: Φάρος πορείας το παράδειγμα των αγωνιστών του 1955-59