Δρ. Ανδρούλα Ελευθερίου: Να μην πυροδοτούμε το κλίμα για το ΓΕΣΥ

Την προτροπή να «μην συνεχίσουμε να πυροδοτούμε το ήδη εμπρηστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από μερίδα των εμπλεκομένων» και να μην αναλωνόμαστε σε στοχευμένες «επιθέσεις» που το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σύγχυση και καθυστερήσεις στον σχεδιασμό για την υλοποίηση του ΓεΣΥ, εκφράζει η δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, Ειδική Σύμβουλος της Ad-hoc Επιτροπής για Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Προστασία των Ασθενών.

Σύμφωνα με σχετική γραπτή δήλωση της κ. Ελευθερίου, «ας μην απογοητεύσουμε τον ασθενή που, σήμερα και για δεκαετίες ολόκληρες, ταλαιπωρείται μέσα από την παρούσα δυσλειτουργική κατάσταση. Ας μην αφήσουμε τον ασθενή να συνεχίζει να προβληματίζεται αν θα έχει την οικονομική δύναμη να πάει αύριο στο γιατρό του, να αγοράσει το φάρμακο του, να κάνει τη φυσικοθεραπεία του».

Ας μην αφήσουμε, συνέχισε, την Κύπρο να είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν υπάρχει καθολικό, Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλο τον πληθυσμό. Διότι, είπε, ένα κράτος χωρίς Εθνικό Σύστημα Υγείας, δε μπορεί σίγουρα να αποκαλείται ούτε ευρωπαϊκό, αλλά ούτε και δημοκρατικό.

Είναι καθήκον όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου, να αντιληφθούμε ότι το ΓεΣΥ στην Κύπρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη που δεν αναιρείται και δεν οπισθοδρομεί, αναφέρει στην δήλωσή της η κ. Ελευθερίου λέγοντας πως δεν διατείνεται ότι το ΓεΣΥ θα είναι αψεγάδιαστο και απόλυτα λειτουργικό, ειδικά στην πρώιμη φάση της εφαρμογής του. «Σίγουρα θα διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο μεταρρυθμιστικό έργο τέτοιας έκτασης. Οι όποιες αδυναμίες και οι ελλείψεις του ΓεΣΥ μπορούν, στην πορεία, να διορθωθούν».

Ανέφερε επίσης ότι χαιρετίζει τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας.

Είμαι βέβαιη γράφει, ότι θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί η διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ, του ΠΙΣ και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για την εξεύρεση συγκλίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την αξιοπρεπή εκτέλεση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς να επηρεάσουν όμως τη φιλοσοφία, τις αρχές και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, όπως προβλέπονται από τον νόμο.

Προτεραιότητα και επίκεντρο των προσπαθειών μας πρέπει να είναι, και τώρα και πάντοτε, το όφελος και η ευημερία των ασθενών, σημείωσε η κ. Ελευθερίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δικαίωμα εγγραφής για 36 μήνες στο Μητρώο Οδοντιάτρων σε αποφοίτους από τρίτες χώρες έδωσε η Βουλή
Η Βουλή ψήφισε παράταση για αδειοδότηση ξενώνων
Πράσινο Ολομέλειας για δημιουργία δωματίων μητρικού θηλασμού
Συγκλονίζουν γονείς μεταμοσχευμένου ασθενή που έσβησε σε ΤΑΕΠ-«Δεν υπήρχε κανένας να μας μιλήσει»
Έκαψε 1,5 εκτάριο γης η φωτιά στην Κορφή-Απεσιά
Έφοδος Αστυνομίας σε οικία 59χρονου-Εντόπισε 448 κουτιά με αδασμολόγητα τσιγάρα και 47,000 τουρκικές λίρες
Όχημα προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα
Επίτροπος Διοικήσεως: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για επιταγμένο επί 50 χρόνια τεμάχιο
Άφησε ελεύθερο ανήλικο που κρατείτο για εμπρησμό το Εφετείο-«Δεν περιλαμβάνεται κίνδυνος φυγοδικίας»
Αυξημένη κινητικότητα στα αεροδρόμια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή-Πάνω από 500 πτήσεις ημερησίως