Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τη Σ. Αραβία να μην εκτελέσει έξι νέους

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σήμερα τη Σαουδική Αραβία να αναστείλει την επικείμενη εκτέλεση έξι νεαρών ανδρών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη δράση τους κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.
 
Οι πέντε ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Ανιές Καλαμάρ, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, επισήμαναν ότι και οι έξι ήταν κάτω των 18 ετών την εποχή εκείνη και η επιβολή της θανατικής ποινής θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνθήκης που έχει επικυρωθεί από το σαουδαραβικό βασίλειο και αφορά την προστασία του παιδιού.

Οι κατηγορίες σε βάρος των έξι βασίστηκαν "στην ποινικοποίηση της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του συγκεντρώνεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης" σημειώνουν οι ειδικοί του Οργανισμού στην κοινή ανακοίνωσή τους που δεν περιέχει παρά ελάχιστες λεπτομέρειες για την υπόθεση. "Φέρεται ότι βασανίστηκαν, ότι υποχρεώθηκαν να ομολογήσουν, ότι τους αρνήθηκαν επαρκή νομική συμπαράσταση κατά τη διάρκεια της δίκης και ουδέποτε απέκτησαν πρόσβαση σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό" όπου θα μπορούσαν να καταγγείλουν τα όσα τους συνέβησαν, συνεχίζει το κείμενο.

Οι κατηγορούμενοι, Άλι αλ Νιμρ, Νταούντ αλ Μαρχούν, Αμπντάλα αλ Ζάχερ, Μουζτάμπα αλ Σουέικατ, Σαλμάν Κουρέις και Αμπντουλκαρίμ αλ Χάουατζ, δικάστηκαν από ειδικό δικαστήριο του Ριάντ που χειρίζεται θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και δεν υπήρξε κάποια προσφυγή σε Εφετείο, εξ όσων είναι γνωστά για την υπόθεση μέχρι σήμερα.

Μια πηγή από τη Σαουδική Αραβία, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι ότι εξ όσων γνωρίζει, οι άνδρες αυτοί δεν θα εκτελεστούν, κατ' εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών στη νομοθεσία. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι παρά τις αλλαγές, επιτρέπεται ακόμη να εκτέλεση θανατοποινιτών που διέπραξαν εγκλήματα όταν ήταν έφηβοι, μεταξύ 15-18 ετών.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε ανηλίκους.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

O μοναδικός επιζών της Air India αποκαλύπτει πώς κατάφερε να βγει ζωντανός από το αεροπλάνο
Θρίλερ στη Ρώμη-Νεκρή 30χρονη και το βρέφος της, ο σύντροφός της συνελήφθη στην Σκιάθο
Ισόβια κάθειρξη σε Κινέζο φοιτητή που νάρκωσε και βίασε 10 γυναίκες στη Βρετανία
Εκτελέστηκε δημοσιογράφος στη Σαουδική Αραβία για εσχάτη προδοσία-Το «προφητικό» tweet του
Το Ιράν είχε επικοινωνία με ΗΠΑ-Θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις
Προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ οι ΗΠΑ-«Θα ήταν πολύ κακή απόφαση να εμπλακείτε στον πόλεμο»
Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην εμπλακείτε στρατιωτικά κατά του Ιράν, οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες
Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής του στον πόλεμο
Απομονωμένος ο Χαμενεΐ-Το «ξεδόντιασμα» του στενού του κύκλου, τα λάθη και οι σκιώδεις διάδοχοί του