Επίτροπος Εθελοντισμού: Σημαντικός ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών

Ως Κυβέρνηση θεωρούμε τον ρόλο της Οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών και πιο συγκεκριμένα, τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ως συνεργάτες και ως ένα σημαντικό παράγοντα δράσης σε ευαίσθητους τομείς που συμπληρώνουν τις δικές μας προσπάθειες, οι οποίες στοχεύουν την εξύψωση ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αρχών, καθώς και την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος   Εθελοντισμού  και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη.
 
Σε χαιρετισμό του, στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, ο κ. Γιαννάκη είπε πως στον τομέα της νεολαίας, αυτός ο πολύ ευαίσθητος και σημαντικός τομέας της κοινωνίας μας, ο ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου είναι ανεκτίμητος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεχή ανάπτυξη και αναβάθμιση του.
 
«Ο ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου δεν είναι μόνο σημαντικός στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά, με όλα τα οφέλη που θα  έχει τόσο στους ίδιους, αλλά  και στην κοινωνία.  Η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη τους  με  την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, έκτος της επίσημης εκπαίδευσης, αλλά είναι και το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης εναντία στα ναρκωτικά, αλκοόλ και παραβατικότητα», είπε.
 
Αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Γιαννάκη είπε για την τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία αφορά  τα Ιδρύματα, Λέσχες και Σωματεία, σημειώνοντας ότι «από τον Ιούλιο του 2019 όλες οι ΜΚΟ θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομικούς απολογισμούς, να διοργανώνουν μια γενική συνέλευση ανά έτος και καταργούνται οι Λέσχες ως  νομική οντότητα».
 
Επίσης, είπε πως προωθήθηκαν νέες μορφές διαβούλευσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, στοχεύοντας στην τακτική επικοινωνία με τους πολίτες, την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία και κυρίως στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους με διαφάνεια.
 
«Προς το σκοπό αυτό», σημείωσε, «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισηγήσεως δική σας και του Επιτρόπου Εθελοντισμού, έχουν θεσμοθετηθεί Δημόσιες Διαβουλεύσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  όσο και με τα Υπουργεία και τους Ημικρατικούς. Θεσμοθετήσαμε και το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο νέοι και νέες έχουν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν την λειτουργία του και ακολούθως να υποβάλουν ερωτήματα και εισηγήσεις τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στους Υπουργούς».
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι «θεσμοθετήθηκε στην Κύπρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», η ‘’Χάρτα του Ενεργού Πολίτη’’, το ‘’Έγγραφο της Κοινωνίας των Πολιτών’’, προχωρώντας την ίδια στιγμή στη διαδικασία εφαρμογής της αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης, δηλαδή την αναγνώριση δεξιοτήτων και γνώσεων οι οποίες αποκτούνται μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
 
Είπε ακόμα ότι «με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου προχωρούμε στην δημιουργία πρωτοκόλλου για τη διαχείριση εθελοντών σε περιόδους κρίσης και έκτακτων καταστάσεων», ενώ συμπλήρωσε πως πρόσφατα εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών  Οργανώσεων, με τη δημιουργία έως τώρα δυο σπιτιών του Εθελοντή, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία και προσχωρούμε στην δημιουργία  του 3ου στο Τρόοδος το οποίο θα έχει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στις 9 Σεπτεμβρίου η υποβολή ενδιαφέροντος για τις βουλευτικές στο ΔΗΣΥ-Συζητήθηκε προγραμματισμός και στρατηγική
Καταζητούνται ο 32χρονος Ηλίας και η 29χρονη Θέκλα για διάρρηξη και κλοπή στη Λάρνακα (pics)
Χειροπέδες σε ανήλικο για τη ληστεία 52χρονου στις Φοινικούδες
Ξεκάθαρος ο Παπαναστασίου-Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις
Τσακώθηκε με άλλο οδηγό 37χρονος στη Λεμεσό-Τον μαχαίρωσαν πισώπλατα σε ανοιχτό χώρο
Χρειάζεται χρόνος για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος»-Αναμένεται επιβεβαιωτική γεώτρηση
Πάνω από 3.000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό-Εφαρμόζει μέτρα για τα προβλήματα με μετανάστες το Υφυπουργείο
Έρχονται αυξήσεις 3% στο ρεύμα-Από την επόμενη διμηνία θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς
Χαμηλές προσδοκίες Στεφάνου για την συνάντηση στη Νέα Υόρκη-«Να προσέλθουμε με καλή θέληση»
Στο κελίο για έξι μέρες ο 38χρονος για την απόπειρα εμπρησμού στη Λάρνακα