Π.Προδρόμου: Δεν συνιστά αόριστη σκέψη η εισήγηση για χαλαρή ομοσπονδία
13:43 - 27 Οκτωβρίου 2018
Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση των θεσμικών οργάνων και κάποιων αρμοδιοτήτων από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ομόσπονδες πολιτείες δεν συνιστά κάποια «αόριστη σκέψη για χαλαρή ομοσπονδία» αλλά στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας του ομοσπονδιακού πολιτεύματος, ξεκαθάρισε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του αναλυτή της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου Βίνσεντ Μορέλι στη νέα έκθεση για την Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του χρόνου καταλήγει συμπέρασμα έκθεσης αναλυτή του Κογκρέσου
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται «για μια ανάλυση με εκτιμήσεις ερευνητικής υπηρεσίας και όχι πολιτικές θέσεις», σημειώνοντας ότι το εν λόγω έγγραφο «θα εξετασθεί με ενδιαφέρον».
Σχολιάζοντας την αναφορά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρότεινε διάσκεψη στην Κύπρο για να συζητηθούν οι διάφορες παράμετροι είτε μιας χαλαρής ομοσπονδίας είτε ίσως μιας συνομοσπονδίας», ο κ. Προδρόμου είπε ότι η αναφορά αυτή δεν είναι ακριβής. «Ο Πρόεδρος δεν πρότεινε κάτι τέτοιο. Ίσως η αναφορά να οφείλεται σε κάποια παραδρομή», πρόσθεσε.
«Είναι καλά γνωστό», συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «ότι, απευθύνοντας χαιρετισμό σε επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων που είχε θέμα μια συγκριτική θεώρηση πολιτειακών συστημάτων και συγκεκριμένα τη σύγκριση της προεδρικής και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε την εισήγηση ότι ίσως να ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα ανάλογο επιστημονική συνέδριο - και όχι πολιτική διάσκεψη - με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και άλλους εμπειρογνώμονες προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός και κατάθεση τεκμηριωμένων και έγκυρων απόψεων ως προς τις διαφορές και τα όρια μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, αλλά και προβληματισμός για τις δυνατότητες αποκέντρωσης στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Προδρόμου, « δεν αναφέρεται σε ‘χαλαρή ομοσπονδία’, αλλά στην ανάγκη μιας αποκέντρωσης με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας της ομοσπονδίας», παραπέμποντας στην ακριβή αναφορά του Προέδρου στο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 16 Οκτωβρίου 2018.
Ο Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στο πιο πάνω συνέδριο ότι «καλό θα ήταν, με δεδομένες τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες, να διοργανωθεί μια ανάλογη Ημερίδα σε επίπεδο επιστημόνων που συμμετέχουν στο σημερινό Συνέδριο, έτσι ώστε να εξεταστούν τα θέματα της ομοσπονδίας, της συνομοσπονδίας, τι σημαίνει αποκέντρωση εξουσιών, πόσο αποδυναμώνεται η ομοσπονδία ή πόσο ενδυναμώνεται η βιωσιμότητα της λύσης. Όλα αυτά είναι σημαντικά και απολύτως επίκαιρα και θεωρώ ότι θα ήταν μια καλή αφορμή να ακουστούν οι γνώμες εκείνων που μελετούν και εμβαθύνουν σε ανάλογα θέματα».
«Ίσως να χρειάζεται να διευκρινίσουμε», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, « ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να γίνουν σαφείς οι διαφορές ανάμεσα στην ομοσπονδία που είναι το επιδιωκόμενο, σύμφωνα και με τις αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ, και τη συνομοσπονδία. Διότι η τελευταία -η συνομοσπονδία- προϋποθέτει την ύπαρξη δυο ξεχωριστών κρατών που έρχονται σε κάποιου είδους διεθνή συνεργασία και επομένως δεν είναι κάτι με το οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει η πλευρά μας. Όπως εξάλλου το έχει σαφώς διευκρινίσει και το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες ομιλίες του ο ίδιος ο Πρόεδρος», φέροντας ως παράδειγμα την ομιλία του στη συγκέντρωση των Μορφιτών.
«Είναι λεπτά, αλλά καίριας σημασίας ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, ιδιαίτερα εν όψει δηλώσεων που γίνονται κατά καιρούς από τουρκικής πλευράς ότι θα υπάρξουν ‘δυο ιδρυτικά κράτη της ομοσπονδίας’ και αυτό ήδη εκφεύγει του ομοσπονδιακού πλαισίου που προσδιορίζουν οι συμφωνίες και τα ΗΕ και οδηγεί σαφώς σε συνομοσπονδιακή λογική», σημείωσε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι «με την εισήγηση του Προέδρου να εξετασθεί το ενδεχόμενο κάποιας αποκέντρωσης των θεσμικών οργάνων και κάποιων αρμοδιοτήτων από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ομόσπονδες πολιτείες, δεν συνιστά κάποια ‘αόριστη σκέψη για χαλαρή ομοσπονδία’ - όπως διαβάζουμε στην ανάλυση- αλλά στοχεύει πολύ συγκεκριμένα στη βελτίωση της λειτουργικότητας του ομοσπονδιακού πολιτεύματος. Δεν αναιρεί τη σύγκλιση που υπάρχει σχετικά με τις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά αναφέρεται στην πέμπτη παράμετρο του Πλαισίου Γκουτέρες, όπου προτείνεται προβληματισμός για τη συγκεκριμένη μορφή που θα πάρει η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου δήλωσε ακόμη ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην ανάλυση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου αναφέρεται ότι θα πρέπει να δοθεί ‘έμφαση στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής’».
«Διότι πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ανάλογη είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική-κυπριακή πλευρά απέναντι σε αρκετές υπαναχωρήσεις που σημειώθηκαν στο μεσοδιάστημα από την τουρκική πλευρά, με αποκορύφωση τη δήλωση για απόσυρση του χάρτη που είχε κατατεθεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ