Ανοίγουν τα οδοφράγματα Δερύνειας, Λεύκας-Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας, Λεύκας-Απλικίου αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και το Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αυτό ανακοίνωσε με την επιστροφή του στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί ως δημιουργική. 
 
Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν εξάλλου εκ μέρους των δύο ηγετών τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρεται πως:
 
Πρώτο: Οι ηγέτες ανακοινώνουν με ικανοποίηση ότι στις 12 Νοεμβρίου 2018, τα οδοφράγματα Λεύκας/Απλικίου και Δερύνειας θα ανοίξουν.
 
Δεύτερο: Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα Ακιντζί και Αναστασιάδης είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα προχωρήσουν.
 
Τρίτο: Επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να εμπλακούν εποικοδομητικά με την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα επισκεφθεί το νησί στις 31 Οκτωβρίου 2018.
 

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, όπως είπε στις δηλώσεις του επιστρέφοντας στο Προεδρικό, τον Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με τις σκέψεις του για την αποκέντρωση εξουσιών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και νέας συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη. 

 

«Θα πρέπει να πω ότι η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική με την έννοια ότι ελεύθερα ανταλλάξαμε απόψεις. Πριν και πάνω απ’ όλα όμως να πω ότι αποφασίστηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων του Απλικίου, Λεύκας και της Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

«Εν συνεχεία, στην τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Ακιντζί είχαμε την ευκαιρία σε ένα πάρα πολύ δημιουργικό κλίμα, να συζητήσουμε το μέλλον της πατρίδας μας. Υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σε σχέση με το μέλλον και δη την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως αυτό που αναμένουν και οι δύο είναι την έλευσης της Τζέιν Χολ Λουτ και των ενδεχόμενων προτάσεων που θα φέρει, προκειμένου να διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου.
 
«Αυτό που θέλω να πω», τόνισε, «είναι πως είχαν την ευκαιρία να αναπτύξω τις απόψεις για την αποκέντρωση εξουσιών, ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε μια λειτουργική λύση, η οποία να μπορεί να έχει διάρκεια και να είναι μια λύση που να δημιουργεί ένα κράτος απόλυτα συμβατό με τα όσα η Ε.Ε. αξιώνει, αλλά και απόλυτα λειτουργικό».
 
Ερωτηθείς ποια υπήρξε η ανταπόκριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκέστηκε να σημειώσει πως όλη η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικό κλίμα και πως επαναβεβαιώθηκε ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος.  
 
«Αυτό το οποίο εξήγησα στον κ. Ακιντζί ήταν όσα βεβαίως ανέφερα στο Εθνικό Συμβούλιο. Δηλαδή, τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης σε διάκριση με τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε με την αποκέντρωση να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, από την μια των Τ/κ ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ε/κ που αποτελούν την πλειοψηφία, από την άλλη των ανησυχιών της ε/κ πλευράς ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου, πιθανόν να έχουμε ένα δυσλειτουργικό κράτος και συνεπώς ανησυχίες, που θα οδηγήσουν, είτε την μια είτε την άλλη κοινότητα, αν δεν υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, σε απόρριψη της όποιας λύσης», εξήγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
«Αυτό που έχει σημασία είναι η προσήλωσή μας στο να εξευρεθεί μια λειτουργική λύση που επιτέλους να επανενώνει το λαός μας και να δημιουργεί προοπτικές για το σύνολο του κυπριακού λαού», υπογράμμισε.    
 
Ερωτηθείς κατά πόσο η συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί αποσαφηνίζει την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου ή είναι από την Τουρκία που θα προέλθει η όποια εξέλιξη για επανέναρξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν θα ήθελε να προβεί σε σχόλια τα οποία δεν θα ήταν ωφέλημα γι’ αυτό που, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς, προσδοκούμε και επιδιώκουμε. «Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ένα. Ήταν μια δημιουργική συζήτηση», τόνισε.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο η διάνοιξη των οδοφραγμάτων προϋποθέτει ικανοποίηση των όρων που έθετε η σχετική συμφωνία, και δη μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου στο οδόφραγμα Δερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  υπέδειξε:
 
«Θα είστε μάρτυρες του τι θα επακολουθήσει στις 12 του μηνός», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα βρεθούν επί τόπου με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
«Δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι, εάν υπάρξει κάποια πρόοδος σε θέματα συγκεκριμένου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης να συναντηθούμε στις 12 (Νοεμβρίου), αλλά επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα εξευρεθεί λύση στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας», αποκάλυψε.
 
Σε παρατήρηση ότι για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας υπήρχε πρόβλημα με το πρόθεμα του αριθμού, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν ήταν το πρόθεμα του αριθμού.
 
«Ήταν η διασύνδεση, και από ό,τι μου είπε ο κ. Ακιντζί, ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν έτσι συμβαίνει, τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ενός ακόμα μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μια ακόμα συνάντηση, ενδεχομένως».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασισμένος και με τις καλύτερες των διαθέσεων στη συνάντηση με Ακιντζί 
Ο Μουσταφά Ακιντζί
Ικανοποιημένος δήλωσε από την πλευρά του ότι επέστρεψε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επειδή, όπως τόνισε, ανακοινώθηκε ημερομηνία διάνοιξης των δύο οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου αλλά και επειδή στην κατ’ ιδίαν συνάντηση συζήτησαν το μέλλον του νησιού.
 
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ούτε εκτός μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέλει να αξιολογήσει το ενδεχόμενο μιας κεντρικής κυβέρνησης με λιγότερες αρμοδιότητες και περισσότερες στις πολιτείες.
 
«Θεωρώ σημαντικό ότι επιβεβαίωσε τις παραμέτρους του ΟΗΕ», είπε ο κ. Ακιντζί.
 

Δειτε Επισης

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη ο 39χρονος καταζητούμενος για την υπόθεση του Πακιστανού
Προκαλεί ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Καταγγέλλει υβριστικά μηνύματα και απειλές εναντίον του ο Παναγιώτου για το ΑΠΟΕΛ-«Θα μπορούσε να αποφευχθεί το όνομα»
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία στη Λάρνακα λόγω πυρκαγιάς που ξεκίνησε από καναπέ
Αυτοί είναι οι τέσσερις καταζητούμενοι για την υπόθεση του Πακιστανού-Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες τους
Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Ζήτησε χρόνο για να απαντήσει στις κατηγορίες για τις οφειλές ο ΑΠΟΕΛ-Ενοχλημένη η υπεράσπιση για Παναγιώτου
Εμπρησμός οχήματος 32χρονου στη Λεμεσό-Καταστράφηκε ολοσχερώς
Έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα στο σπίτι 34χρονης στη Λεμεσό-Προκλήθηκαν ζημιές