Debate ΑΚΕΛ-Προεδρικού για το Κυπριακό με μπηχτές και υπονοούμενα

Πιο κάτω και από το ναδίρ φαίνεται να έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις Προέδρου της Δημοκρατίας και ΑΚΕΛ όσον αφορά το Κυπριακό, με τον Άντρο Κυπριακού να κάνει σήμερα λόγο για παρελκυστική πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη και να διερωτάται κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας με προοπτική τη λύση δύο κρατών.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε τα πέντε ερωτήματα που έθεσε χθες, γιατί-όπως είπε-η Κυβέρνηση δεν απάντησε επί της ουσίας.
 
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι μεθαύριο Σάββατο αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει συνάντηση με το τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ενώ ο ίδιος ενδεχομένως να μεταβεί το επόμενο διάστημα στην Τουρκία για να μιλήσει σε ένα ινστιτούτο ερευνών και στο περιθώριο αυτού του ταξιδιού θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Στα πέντε ερωτήματα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ απάντησε με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, υποδεικνύοντας πως είναι πολύ πιθανό όταν αγνοείς απαντήσεις που δίνονται σε ερωτήματα που έχεις θέσει, να υποβάλλεις τα ίδια ερωτήματα κάθε μέρα, ενώ ενδέχεται, ακόμα, όταν δίνεις μόνος σου τις απαντήσεις που επιθυμείς σε ερωτήματα που θέτεις σε άλλους, να δημιουργείς μια ψευδαίσθηση την οποία καταλήγεις να εκλαμβάνεις ως πραγματικότητα.
 
«Με τη μηχανική επανάληψη, μπορεί να ελπίζεις ότι θα βυθίσεις και άλλους σε αυτή την ψευδαίσθηση, κάπου εδώ όμως εκείνο που σήμερα αποκαλούν ‘’fake news’’ συναντά και την κοινή συκοφαντία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Τα ερωτήματα του ΑΚΕΛ
Τα ερωτήματα που τέθηκαν, τόσο χθες όσο και σήμερα από το ΑΚΕΛ, είναι τα εξής:
 
Πρώτο: Γιατί ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας στον κ. Τσαβούσογλου και έπειτα ζήτησε απόψεις από τα κόμματα για το τι νομίζουν ότι πρέπει να κάμει; Πώς αυτό βοηθά στη συλλογική διαχείριση του Κυπριακού την οποία επαγγέλλεται η Κυβέρνηση και για την οποία τις τελευταίες ημέρες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθεί να μας πείσει ότι καθοδηγεί την κυβέρνηση;
 
Δεύτερο: Ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θέλει να αφαιρέσει ο κ. Αναστασιάδης από την κεντρική κυβέρνηση και να μεταφέρει στις συνιστώσες οντότητες;
 
Τρίτο: Πώς βελτιώνεται η λειτουργικότητα του κράτους με μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων στις συνιστώσες οντότητες;
 
Τέταρτο: Πώς επιλύονται τα βασικά ζητήματα που επικαλείται ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων,  της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του εδαφικού και του περιουσιακού κ.α.;
 
Πέμπτο: Από πού ως πού ο κ. Τσαβούσογλου λέει σήμερα να ξεκαθαρίσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ποια λύση θέλουμε, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη; Γιατί λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει διαπραγματεύσεις μέχρι το Μάιο; Η ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αναστασιάδη είναι ακριβώς η αντίθετη. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει τα ζητήματα η Κυβέρνηση με δημόσια της δήλωση;
 
Οι απαντήσεις της Κυβέρνησης
Στα ερωτήματα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, όπως έχει προαναφερθεί, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Διατηρώντας προσέγγιση καλής θέλησης», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε και πάλι σε ερωτήματα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Προσέγγιση καλής θέλησης, διότι θεωρούμε ότι το κλίμα ακραίας ενδοστρεφούς οξύτητας, όπως και μεγαλόστομοι όσο και προσβλητικοί κάποτε χαρακτηρισμοί, δεν βοηθούν όταν έχουμε απέναντι μας την τουρκική κατοχή και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας».
 
1.Κάποτε ερωτήματα απαντώνται και με ερωτήσεις. Ποιος δηλαδή έχει πει στον κ. Α. Κυπριανού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποβάλει πρόταση «χαλαρής ομοσπονδίας» στην Τουρκία; Για να δικαιολογείται η βεβαιότητα με την οποία προχωρά και καταγγέλλει, θα έπρεπε να μας είχε πει ποιος του είπε κάτι τέτοιο και γιατί το θεωρεί ως γεγονός την ώρα που δεν έχει συμβεί.
 
2.Το ότι η συζήτηση για τυχόν αποκέντρωση εξουσιών ή θεσμικών λειτουργιών δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά μόνο για ομοσπονδία, το έχει ακούσει ο κ. Κυπριανού με κατηγορηματική δήλωση του ίδιου του Προέδρου. Εφόσον επιλέγει να μην τον πιστεύει και προτιμά «άλλες πηγές» πληροφόρησης, θα μπορούσε να ανατρέξει στην έκθεση του Γ.Γ. των Η.Ε. ο οποίος διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Α. Κυπριανού καταγράφοντας τη σαφή θέση του Προέδρου.
 
3. Πώς βελτιώνεται η λειτουργικότητα ενός κράτους όταν περιορίζονται οι δυνατότητες να ασκείται αρνησικυρία για κάθε απόφασή του, μοιάζει να είναι αυταπόδεικτο. Μπορεί βέβαια κάποιος να το επικροτεί ή να το απορρίπτει.
 
4. Δεν χρειάζεται απάντηση στο κατά πόσον επιλύεται το μείζον πρόβλημα που είναι η επιμονή της Τουρκίας να κρατά την Κύπρο όμηρο με εγγυήσεις ή άλλα ανάλογα ζητήματα, με τυχόν αποκέντρωση. Έτερον εκάτερον. Το ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατευθύνσεις που δίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες και η Τουρκία να εγκαταλείψει την απαίτηση να έχει εγγυήσεις και στρατό στην Κύπρο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί παράλληλα να μας απασχολήσει προβληματισμός για τη λειτουργικότητα του κράτους.
 
5. Από το ερώτημα γιατί ο κ. Τσαβούσογλου λέει κάποια πράγματα-υπηρετώντας προφανώς την τουρκική πολιτική και προπαγάνδα-μέχρι το συμπέρασμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θέλει διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάϊο», υπάρχει ένα χάσμα λογικής που δεν μπορεί να ακολουθήσουμε. Διότι όλοι γνωρίζουμε την επίσημη θέση που διαρκώς και με κάθε ευκαιρία καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητώντας άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι από τον περασμένο Μάρτιο είναι ο Πρόεδρος μας που διαρκώς ζητά συνάντηση και συνομιλίες, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με δημόσιες τοποθετήσεις του δυστυχώς μέχρι τώρα το αποφεύγει.
 
«Επειδή, όμως, πράγματι», καταλήγει στην απάντησή του ο Πρόδρομος Προδρόμου, «δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε σε αυτό που ο κ. Κυπριανού περιγράφει ως ‘’μια ακόμα προδοσία, την παράδοση της μισής πατρίδας μας στην Τουρκία’’, περιμένουμε και από το ΑΚΕΛ και τον κ. Κυπριανού ότι θα στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν, όπως συνέβηκε στο Κραν Μοντανά, μαζί με την Ελλάδα, δεν συγκατένευσε στις αξιώσεις της Τουρκίας να κηδεμονεύει και να ελέγχει εσαεί ολόκληρη την Κύπρο με εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατιωτική βάση».

Δειτε Επισης

Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»