Στις προοπτικές λύσης αναφέρθηκαν Άντρος Κυπριανού και Μάρτιν Σουλτς

Την εκτίμηση ότι αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες εξέφρασε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Μιλούσε σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, στη Λευκωσία, στην παρουσία του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
 
Στην εκδήλωση με θέμα «Οι προοπτικές της ΕΕ και το κυπριακό πρόβλημα», ο κ. Σουλτς ανέφερε από την πλευρά του ότι η επανένωση δεν θα έρθει από την ΕΕ, αλλά από τους ίδιους τους Κύπριους με την ΕΕ αρωγό, ενώ είπε ότι μια λύση είναι προς κοινό συμφέρον της ίδιας της Ένωσης, που αποτελεί φυσικό φίλο της Κύπρου.
 
«Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι και θα έπρεπε να είναι στόχος όλων μας. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η μέχρι στιγμής πορεία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει πειστεί ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες και την αγωνία μας. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν επαναρχίσουν οι συνέπειες θα είναι ολέθριες», είπε στην παρέμβαση του ο κ. Κυπριανού.
 
Μεταξύ των ανησυχιών που κατέθεσε είναι η προφανής, όπως ανέφερε, πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η ένταση που θα προκληθεί. Ακόμη, είπε ότι χωρίς συνομιλίες ο κίνδυνος αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απόλυτα υπαρκτός, κάτι που «συνεπάγεται σοβαρότατους κινδύνους».
 
Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού είπε εξάλλου ότι «θέλουμε η Κύπρος να είναι παρούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι με τα βαρίδια της διαίρεσης και της κατοχής», αλλά ελεύθερη, ενωμένη και ανεξάρτητη. «Αυτός είναι για εμάς ο πρώτος στόχος του αγώνα μας. Σε αυτό τον στόχο αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις.» πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στη συζήτηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία είπε ότι θέτοντας  αυτό το ζήτημα στο τραπέζι «ουσιαστικά μεταφέρουμε τη συζήτηση από τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε ένα θέμα το οποίο…είναι κλειστό και δεν αμφισβητείται η συμφωνία την οποία έχουμε πετύχει, ούτε από την Τουρκία ούτε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα».
 
«Στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, αυτή η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία απλά θα μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία» σε «θέματα δευτερεύουσας σημασίας». Στη χειρότερη περίπτωση, συμπλήρωσε, το γεγονός ότι επιχειρούμε να ανοίξουμε ένα θέμα το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «θα δώσει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να επιχειρήσει να θέσει και εκείνος με τη δική του σειρά τις όποιες προτάσεις επιθυμεί, είτε πρόταση για λύση δύο κρατών είτε πρόταση για λύση συνομοσπονδίας», με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η συζήτηση.
 
Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε εξάλλου πώς η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση στις συνιστώσες οντότητες θα βοηθήσει την επίλυση των ζητημάτων με τα οποία καταπιάνεται το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
«Τέτοιου είδους σημαντικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να αναλαμβάνονται εάν δεν έχεις πρώτα και κύρια εσύ ξεκάθαρο στο μυαλό σου το τι θέλεις. Εάν δεν ξέρεις ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθείς έτσι ώστε να μπορέσεις να έχεις αποτελέσματα», είπε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι η ανησυχία του κορυφώθηκε, καθώς στις επανειλημμένες ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αρμοδιότητες και εξουσίες που θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθούν από κεντρική Κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες δεν πήρε απάντηση. «Δεν έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του για το ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το να θέτεις σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο μια πρόταση δίχως να την έχεις επεξεργαστεί ολοκληρωμένα και να την έχει συζητήσει διεξοδικά «δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα».
 
Ο Μάρτιν Σούλτς αναφέρθηκε εξάλλου στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο όπως είπε, συνομίλησε για τις ιδέες του. «Θα πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Τον ρώτησα, τι σημαίνει χαλαρή ομοσπονδία και απάντησε ‘δεν μίλησα ποτέ για χαλαρή ομοσπονδία’. Απλώς σας λέω τι μου είπε ο Πρόεδρος», είπε ο κ. Σουλτς.
 
Στην ομιλία του ο Γερμανός βουλευτής είπε ότι η βάση για την πρόοδο στο Κραν Μοντάνα ήταν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή διευθέτηση. «Είναι λογικό αν θέλετε να ακολουθήσετε τις δραματικές εκκλήσεις του ΓΓ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο το δυνατό πιο γρήγορα, τότε η ιδέα που σας βοήθησε να προχωρήσετε πιο πολύ τα τελευταία χρόνια πρέπει να αποτελέσει ξανά τη βάση» και «όχι μια λύση δύο κρατών που φέρνει τον κίνδυνο βαθιάς διαίρεσης της χώρας, όχι χαλαρή ομοσπονδία ή οτιδήποτε μη συγκεκριμένο», είπε.
 
«Δεν πρέπει να επινοούμε νέες ιδέες, αλλά πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό που στην ουσία είχε προχωρήσει πολύ στην Ελβετία. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για μια νέα αρχή», είπε.
  
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»