Π. Προδρόμου: Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις είναι εντελώς αρνητικές

Οι εξουσίες που θα μπορούσαν, κατά την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μεταφερθούν από την κεντρική κυβέρνηση στα συνιστώντα κρατίδια, ώστε να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η λειτουργικότητα του κράτους και μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού να μην καταστεί θνησιγενής, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε σήμερα σε συνέχεια της προ δεκαπενθημέρου συνεδρίας του και ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Η συζήτηση αναπτύχθηκε στη βάση σχετικού καταλόγου αρχών άσκησης κρατικής εξουσίας που ετοιμάστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη(σ.σ. βάσει και της πρότασης που ο ίδιος υπέβαλε στο Εθνικό Συμβούλιο το 2010), ο οποίος ταυτόχρονα εφοδίασε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων με έγγραφα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό από το 2015 μέχρι σήμερα, αναφορικά με το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης.   
 
Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση εξουσιών στοχεύει, πέραν από τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του κράτους, και ουσιαστικά της αντιμετώπισης των ανησυχιών που προκύπτουν από την αξίωση της τ/κ πλευράς για αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης, στο να λειτουργήσει με τρόπο που να…σπρώξει την τουρκική πλευρά σε διαφοροποίηση των θέσεων της στα ζητήματα του εδαφικού, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.  
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αποχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Τοποθετήθηκε, ωστόσο, με ανάρτησή του στο twitter, όπου έγραψε τα εξής:  
 
«Ολοκληρώθηκε  η συνεδρία του ΕΣ. Εξέφρασα τις εκτιμήσεις μου αλλά και την ξεκάθαρη θέση για συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και δεν μπορούσαν να ήταν διαφορετικές από τις δημόσιες μου τοποθετήσεις».


 
Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η άποψη που κατέθεσε το ΑΚΕΛ είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο τερματίστηκαν στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία έχει κατατεθεί χωρίς προηγουμένως να μελετηθεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι έτοιμος να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.  
 
Επιφυλάξεις για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας επίσης πως δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά με επιδίωξη τη λύση συνομοσπονδίας.
 
Η προοπτική μιας θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
«Καταθέσαμε ολοκληρωμένο έγγραφο, εκτιμούμε ότι τα δεδομένα έχουν καταστεί πιο δυσχερή για την ε/κ πλευρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τα σημερινά δεδομένα θα μας φέρει αντιμέτωπους με εκβιαστικά διλήμματα.   

Αναφερόμενος στην πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Κ. Λιλλήκας ανέφερε πως επιβάλλεται να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων η ετοιμασία συγκριτικής μελέτης για τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του κάθε μοντέλου.   
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι απορρίφθηκε πρόταση που κατέθεσε για έκδοση κοινής δήλωσης από το Εθνικό Συμβούλιο.  
 
Ελάχιστα ήταν τα σημεία στα οποία υπήρξε ομοφωνία, υπέδειξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.«Αναμένουμε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί για να δούμε προς τα πού οδεύουμε», ανέφερε.
 
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως δεν συγκεκριμενοποιήθηκε οτιδήποτε σε σχέση με την πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ χαρακτήρισε ως επικίνδυνα τα όσα συζητούμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού για το Κυπριακό.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Συζητήθηκε η πρόταση για προβληματισμό που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακούστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να κατατεθεί έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν νωρίτερα από τα κόμματα.
«Η κριτική που ακούμε ότι δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση οφείλεται σε μια παρεξήγηση. Αυτό που προβλεπόταν ήταν να γίνει εισήγηση και προβληματισμός. «Δεν ευσταθεί η σημερινή κριτική που ασκείται», τόνισε.

Περισσότερα σε λίγο...

Δειτε Επισης

Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό-«Ιδιαίτερης σημασίας» η αναφορά για εμπλοκή της με την Τουρκία
Ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις παρανομίες στη Δένεια
Τα σημαντικά θέματα που συζήτησαν ΠτΔ-Μπάιντεν και τα μηνύματα της συνάντησης
Φωτεινή Τσιρίδου: Η Λεμεσός δεν λαμβάνει αυτά που δικαιούται και της αναλογούν
Έρχεται Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση η Nexans-Ενημερώνει Παπαναστασίου για το καλώδιο
Υπ. Εργασίας: Προτεραιότητα Κυβέρνησης η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Παρέμβαση Ιωνά για συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-«Ανασύρθηκαν συνθήματα και δαίμονες του ιμπεριαλισμού»
Θλίψη ΠτΔ για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια-«Η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα με την Ισπανία»
Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει
Ο τουρκικός εκνευρισμός, ο ρόλος της Αθήνας και η συγκομιδή «βαθμών» από ΗΠΑ και ΕΕ