Με αναφορές στο Κυπριακό η πρώτη ομιλία Κοτζιά μετά την παραίτηση του
22:57 - 22 Οκτωβρίου 2018
Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο, τόνισε με νόημα, ότι παραδοσιακά η Ελλάδα υπέφερε από τις δυαρχίες. «Στη Δημοκρατία η Βουλή είναι το κέντρο της δημοκρατικής βούλησης», είπε και επανέλαβε τον έλεγχο που ο ίδιος προώθησε επί υπουργίας του για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ προανήγγειλε, ότι θα ζητήσει αυτό να γίνει σε όλα τα υπουργεία. Χαρακτήρισε δε «καραγκιοζιλίκια» όσα γίνονται -όπως είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr- γύρω από το πρόσωπό του, με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Συνέχισε δε λέγοντας με νόημα, ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα, ενάντια σε αυτούς που εκβιάζουν και εκβιάζονται, σε αυτούς που διαλύουν τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας διασπείροντας fake news». Ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές για πολιτικές αποσταθεροποίησης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Οι Σκοπιανοί δεν διεκδικούν εδάφη» είπε για να συμπληρώσει ότι «και στο Πακιστάν όταν πρωτοπήγα, δήλωναν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου». «Με τη στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας, της κυβέρνησης και τη δική μου» υποστήριξε.
Μίλησε ακόμη για υπονόμευση της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής και για αυτό αντέδρασε παραιτούμενος. «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΥΠΕΞ. Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος και να λέει ό, τι θέλει για τη χώρα στο εξωτερικό» αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και όσα αυτός είπε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάλεσε δε εμμέσως πλην σαφών τον Αλέξη Τσίπρα, να αφήσει τον Πάνο Καμμένο και να σχηματίσει μια ευρεία, προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση, με συμμαχίες αριστερών δυνάμεων.
Μας επικρίνουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών οι οπαδοί της αδράνειας
Ο κ. Κοτζιάς έκανε ένα απολογισμό του έργου του και μίλησε για το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία και για την Συμφωνία με την ΠΓΔΜ και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και δη στην ΝΔ, χωρίς να την κατονομάσει, διερωτώμενος «θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους;».
«Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονάς μας να είναι κάτω από την επιρροή και τον έλεγχο δυνάμεων, όπως η Τουρκία; Θέλουμε, όπως θέλουν κάποιοι, διαμελισμό κράτους στα Βαλκάνια, να το αποσταθεροποιήσουμε και να μοιραστεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Ή θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια και ανάπτυξη της επιρροής της χώρας μας στην περιοχή και να μπορουμε να συμμαχήσουμε μαζί τους; Να εμποδίσουμε τον μεγαλοϊδεατισμό τρίτων; Να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα, που ήθελε να κάτσει από τον βορρά και την ανατολή; Να αναβαθμίσουμε τη χώρα διεθνώς; Το μεγάλο ερώτημα είναι: προτιμάμε αυτούς που ζουν από τα προβλήματα ή θέλουμε αυτούς που θέλουν να λύνουν τα προβλήματα. Θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους; Όμως λύση σωστή» είπε ο κ. Κοτζιάς.
«Η λύση δεν συμβαδίζει με τη δύναμη της αδράνειας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Τι έγινε με τη συμφωνία για τη FYROM, η οποία διεθνώς λέγεται σκέτη Μακεδονία. Άλλαξε η FYROM το όνομά της. Χώρα που άλλαξε το όνομά της μετά από πίεση τρίτων μόνο μια χωρα το έκανε, η Γερμανική Αυστρία, όταν έχασε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πόλεμο. Εδώ επιβάλλουμε την αλλαγή του ονόματος με συμφωνία και να ισχύει για εσωτερικό και εξωτερικό».
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών είπε, ότι «η αντιπαλότητα αναφέρεται σε δυο ζητήματα. Πρώτον στη γλώσσα. Από πότε τους αναγνωρίζουμε γλώσσα ως μακεδονική; Από τον 19ο αιώνα. Πότε επίσημα υπουργοί αναφέρθηκαν σε αυτή την γλώσσα; Ποιος επέτρεψε αυτή η ονομασία να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ; Η κυβέρνηση του παλαιότερου Καραμανλή. Ποιος επέτρεψε ως διεθνές σύμβολο και σήμα να περάσει το '93-'94; Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Και πώς πέρασε; Δεν πήγε καμία ελληνική αντιπροσωπεία στη διαπραγμάτευση ενώ επί 3 χρόνια γίνονταν διαπραγματεύσεις. Και τι κάναμε στη συμφωνία που βρήκαμε ένα προδικασμένο από τον ΟΗΕ. Βάλαμε παράγραφο που αναφέρει ότι η γλώσσα που αναφέρει η άλλη πλευρά δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική αλλά είναι σλαβική.
Το δεύτερο για την ιθαγένειά τους. Θα αναγράφεται Μακεδονική - Πολίτης Βορείου Μακεδονίας. Καταργεί τον αλυτρωτισμό. Ομολογούν και αποδέχονται οτι δεν έχει ο πολιτισμός τους και η ιστορία τους καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ήρθαμε μετά τον 7ο μ.Χ αιώνα στην περιοχή».
Κρατάμε την Τουρκία για να μην βγάλει τα εσωτερικά της προβλήματα πάνω μας
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε, ότι «έπροσπαθουμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία με τέτοιο τρόπο που να μην βγάλει τα εσωτερικά του προβλήματα πάνω μας. Προσπαθούμε όμως να μην εκλαμβάνει η Τουρκία το ότι εμείς είμαστε ειρηνικοί, ως δείγμα αδυναμίας, αλλά ως δείγμα ισχύος. Θέλουμε να γίνουμε αλά Ερντογάν αναθεωρητική δύναμη;».
Πάμε σε έναν κόσμο διπολικό, το G2 με ΗΠΑ και Κίνα
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε, ότι «είμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει και σε αυτόν πρέπει να απαντήσουμε, ποια ειναι η θέση της χώρας και με τι θέλουμε να ασχολείται. Είμαστε σε έναν κόσμο που η Δύση δεν παίζει πια αυτόν τον μονοπωλιακό ρόλο, που έπαιζε τα τελευταία 250 χρόνια. Βρίσκεται σε μια τάση μικρή, αλλά φαίνεται, παρακμής». Για να συμπληρώσει ότι «η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι μια χώρα που διαφέρει ιστορικά από τις ΗΠΑ, που είναι η πιο νέα μεγάλη δύναμη στην ιστορία. Η Κίνα είναι η πιο παλιά δύναμη στον κόσμο, με ηγεσία που έχει διάθεση υπομονής. Δεν έχει τον δυναμισμό ακόμα της Αμερικής, αλλά η ιστορία της δεν είναι βάρος της είναι διδασκαλία για το πώς να αντιμετωπίσει καινούρια προβλήματα».
Τόνισε δε, ότι «σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που αλλάζει, προκαλώντας αναταραχή και ανασφάλεια, που είναι ορατή στην περιοχή μας, χρειάζεται νηφαλιότητα και στρατηγικό σχέδιο και πάνω από όλα να είμαστε παθητικοί στην εξωτερική πολιτική αλλά ενεργητικοί. Αυτό σημαίνει ότι στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός μας ειναι η αδράνεια».