Χιλιάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες διαδήλωσαν στη Βαρσοβία

Περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, συνοριοφύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρσοβία, διαμαρτυρόμενοι για τις "εξωφρενικές" συνθήκες εργασίας τους και ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς.
 
Η κινητοποίηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας της Πολωνίας, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
 
Σήμερα υπηρετούν στην αστυνομία της Πολωνίας περίπου 100.000 άνθρωποι. Ένας έμπειρος αστυνομικός κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα ενώ ο μισθός των νεοδιορισμένων συναδέλφων του δεν φτάνει ούτε στο μισό από αυτό το ποσό.
 
"Οι συνθήκες εργασίας των ενστόλων είναι εξωφρενικές. Οι νέοι που εντάσσονται στις δυνάμεις επιβολής του νόμου παραιτούνται μόλις λάβουν τον πρώτο τους μισθό", είπε στους συγκεντρωμένους ο συνδικαλιστής Σλάβομιρ Κονιούσι, μιλώντας από την οροφή ενός μαύρου βαν.
 
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, σφυρίζοντας με σφυρίχτρες και πλαστικές κόρνες, κατευθυνόμενοι προς το πρωθυπουργικό γραφείο. Σταμάτησαν για λίγα λεπτά στο προεδρικό μέγαρο, όπου ένας εκπρόσωπος της προεδρίας παρέλαβε τη λίστα με τα αιτήματά τους.
 
"Πολλά από τα αιτήματα που παρουσιάζουν, τα θεωρώ δίκαια. Το κράτος πρέπει να φροντίσει τους αξιωματικούς, τις συντάξεις τους και την ασφάλειά τους", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Μπρουντίσκι στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας.
 
Οι Πολωνοί αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν. Τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούν μια διαφορετική μορφή διαμαρτυρίας: αποφεύγουν να επιβάλουν πρόστιμα και να κόβουν κλήσεις σε όσους διαπράττουν μικροπαραβάσεις και απλώς τους "προειδοποιούν". Σύμφωνα με το συνδικάτο τους, τα έσοδα από τα πρόστιμα έχουν μειωθεί κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση αεροσκαφών σε διάδρομο-Το φτερό Boeing διέλυσε το πηδάλιο ενός Airbus
Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα ζητά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ-Στους 58 οι νεκροί από νέες επιθέσεις
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε με κάτι σαν… κοστούμι και αναστάτωσε τις αγορές στοιχημάτων
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση από τους «Στρατιώτες του Θεού» στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ
Απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 50.000 πολίτες στην Τουρκία-Μάχη με τις φλόγες, καταστράφηκαν σπίτια
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες αποκάλυψης από την καταστροφική πυρκαγιά στην Τουρκία-Στάχτη έγιναν ολόκληρες περιοχές
Πάνω από 900 νεκροί στο Ιράν στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ
CIA: Η αμερικανική επίθεση στο Ισφαχάν «καθυστέρησε για χρόνια» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το Ισραήλ εντείνει βομβαρδισμούς στη Γάζα εν μέσω νέας προσπάθειας για εκεχειρία
WSJ: Υπό πίεση η Ουκρανία-Η Ρωσία συγκεντρώνει 50.000 στρατιώτες γύρω από το Σούμι