Νέα δίκη εντός δίκης για το απόρρητο της επικοινωνίας στην υπόθεση Focus
15:13 - 18 Οκτωβρίου 2018
Τη διεξαγωγή νέας δίκης εντός δίκης διέταξε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για εξέταση της νέας ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση στην υπόθεσης της Focus και η οποία αφορά για άλλη μια φορά τα τεκμήρια της υπόθεσης.
Η υπεράσπιση υποστήριξε σήμερα ότι συγκεκριμένα τεκμήρια που επιχειρεί να καταθέσει στο δικαστήριο η Κατηγορούσα Αρχή δεν μπορούν να κατατεθούν διότι συνιστούν ιδιωτική επικοινωνία των κατηγορουμένων που έλαβε χώρα πριν από την ψήφιση του τροποποιητικού νόμου 216(Ι)/2015 ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 31.12.2015.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την υπεράσπιση, όλα τα τεκμήρια τα οποία ενσωματώνουν ιδιωτική επικοινωνία που έλαβε χώρα πριν την 31.12.2015 συνιστούν μη αποδεχτή μαρτυρία, χαρακτηρίζοντας την απόπειρα της Κατηγορούσας Αρχής να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό στην παρούσα διαδικασία ως «αυθαίρετη και παράνομη, διότι θίγει προστατευόμενο ανθρώπινο δικαίωμα».
Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «το δικαστήριο οφείλει αυτεπαγγέλτως(ex proprio modu) να μην χρησιμοποιήσει καθόλου το περιεχόμενο των τεκμηρίων τα οποία διαπιστώνει ότι αφορούν ιδιωτική επικοινωνία της περιόδου που προηγείται της 31.12.2015 κατ΄επιταγή του Άρθρου 35 του Συντάγματος».
Ανάμεσα στα επίδικα τεκμήρια – έγγραφα που επιχειρεί να καταθέσει η Κατηγορούσα Αρχή βρίσκεται και το τεκμήριο με αριθμό 31 που αφορά στον εξωτερικό σκληρό δίσκο που λήφθηκε από τον προσωπικό υπολογιστή του Μιχάλη Ζολώτα, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, το περιεχόμενο του οποίου συνιστά για την υπεράσπιση ιδιωτική επικοινωνία.
Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απέρριψε τις θέσεις της υπεράσπισης, εκφράζοντας τη θέση ότι τα εν λόγω τεκμήρια δεν παραβιάζουν το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας και άρα θα πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση τους στο δικαστήριο. Ανέφερε επίσης ότι κάποια έγγραφα μπορεί να περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία, τα οποία όμως στη συνέχεια να έχουν χάσει την ιδιωτικότητα τους.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι αυτή ίσως να είναι η πιο σοβαρή ένσταση που ήγειρε μέχρι σήμερα η πλευρά της υπεράσπισης, χαρακτηρίζοντας την έκβαση της δίκης εντός δίκης για εξέταση της ένστασης αυτής ως καθοριστική για τη συνέχεια της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι για τους σκοπούς αυτής της δίκης θα κληθούν να καταθέσουν 4 – 5 μάρτυρες.
Το Δικαστήριο όρισε την έναρξη της δίκης εντός δίκης στις 26 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί για να αποφασίσει κατά πόσον τα εν λόγω τεκμήρια παραβιάζουν το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας και αν μπορούν να κατατεθούν στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας.
Είναι η τρίτη κατά σειρά δίκη εντός δίκης που διατάσσει το δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση αναφορικά με τα τεκμήρια της υπόθεσης οι οποίες και απορρίφθηκαν.
Με τις προηγούμενες ενστάσεις της, η υπεράσπιση αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές στα πλαίσια αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι κυπριακές αρχές. Τα δικαστήριο αποφάσισε ότι η παραλαβή των εν λόγω τεκμηρίων έγινε νομότυπα, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της υπεράσπισης.
Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.
Πηγή:ΚΥΠΕ