Στον Κληρίδη το πόρισμα για τον θάνατο 55χρονου μετά τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος στην Πάφο

Στον Γενικό Εισαγγελέα διαβιβάστηκε  ο φάκελος του πορίσματος για τον θάνατο 55χρονου από Ηπατίτιδα Β μετά τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος.

Θανατική ανάκριση διεξήχθη με σκοπό να διακριβωθεί πότε, πού και πώς και υπό ποιες συνθήκες προκλήθηκε ο θάνατος του Χριστάκη Ανδρέου, 55 ετών, τέως από την Πάφο. 

Αιτία θανάτου του 55χρονου ήταν αδενοκαρκίνωμα χολάγγειο – παγκρεατικού δέντρου που αναπτύχθηκε ένεκα της ηπατικής ανεπάρκειας που δημιούργησε η Ηπατίτιδα Β. 

Το Δικαστήριο στα πλαίσια της παρούσας διαδικασίας όπως ανέφερε στο σχετικό πόρισμα του ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου – Θανατικός Ανακριτής Χρ. Χριστοδούλου  δεν έχει εξουσία να εγείρει οποιαδήποτε ποινική δίωξη  εναντίον οποιουδήποτε προσώπου που πιθανόν να ευθύνεται για το θάνατο του αποβιώσαντος, αφού, όπως εξήγησε ο Δικαστής, σύμφωνα με σχετικό άρθρο η άσκηση ποινικών διώξεων ανάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του ΓΕ της Δημοκρατίας που είναι και ο μόνος υπεύθυνος για το θέμα αυτό.

Το Δικαστήριο ανέφερε πως έχοντας υπόψη του ολόκληρη τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του κρίνει ότι πιθανόν στο θάνατο του 55χρονου αποβιώσαντα να έχουν συμβάλει οι ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτου ή τρίτων προσώπων, κατά τη διαδικασία λήψης και ελέγχου αίματος, και του πλάσματος στο ΓΝ Λάρνακας, το οποίο αργότερα μεταγγίστηκε στον αποβιώσαντα. 

Ο Δικαστής σημείωσε πως εν όψει αυτής του της κατάληξης, το παρόν πόρισμα διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο αποβιώσαντας τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε στο ΓΝ Πάφου σε μηριαίο ακρωτηριασμό λόγω διαβητικής αγγειοπάθειας η οποία προκάλεσε γάγγραινα στο δεξιό κάτω άκρο με επέκταση την κνήμη. 

Στα πλαίσια της πιο πάνω χειρουργικής επέμβασης και κατά νοσηλεία του στο ΓΝ Πάφου στις 11/01/2013 τού έγινε μετάγγιση αίματος το οποίο ήταν μολυσμένο με Ηπατίτιδα Β από την οποία ο αποβιώσας προσβλήθηκε. Στις 26.3.2013 ο αποβιώσας εισήχθη στο ΓΝ Πάφου λόγω του ότι παρουσίαζε ίκτερο.

Το πλάσμα το οποίο μεταγγίστηκε, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, λήφθηκε κατά την αιμοδοσία που έγινε στη Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου στη Λάρνακα και φυλαγόταν αρχικά στο ψυγείο του ΓΝ Λάρνακας. Στις 31.8.2012 μετά από αίτημα του ΓΝ Πάφου για την αποστολή μονάδων πλάσματος Ο αρνητικό αποστάληκε και το πλάσμα που μεταγγίστηκε στον αποβιώσαντα και διατηρείτο στο ΓΝ Πάφου. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε πως το εν λόγω πλάσμα είχε σήμανση Ο αρνητικό ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για Ο θετικό. 

Το εν λόγω πλάσμα αναφέρει στο πόρισμα του ο Δικαστής λήφθηκε από ένα πρόσωπο ο οποίος και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 24.7.2010 είχε αιμοδοτήσει και διαπιστώθηκε από τότε ότι το αίμα του ήταν μολυσμένο με Ηπατίτιδα Β κάτι το οποίο ήταν σημειωμένο στο σχετικό αρχείο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του Νοσοκομείο Λάρνακας που τηρείτο. 

Τηρείτο επίσης βιβλίο στο οποίο καταγράφονταν τα άτομα που έπρεπε να ειδοποιηθούν και ειδοποιήθηκαν με συστημένη επιστολή, αλλά όχι όλα, ότι ήταν θετικοί για μολυσματικές μεταδοτικές ασθένειες.

Επίσης αναφέρθηκε πως υπεύθυνη για το εν λόγω αρχείο μέχρι τις αρχές του 2011 ήταν η κ. Ν.Δ. αλλά δεν προκύπτει να ειδοποίησε τον πιο πάνω αιμοδότη ότι ήταν θετικός με Ηπατίτιδα Β δια συστημένης επιστολής όπως γινόταν. Η ίδια μάλιστα στην πρώτη της κατάθεση ημερομηνίας 23.4.2018 δεν θυμάται, ανέφερε, αν τον ειδοποίησε, ενώ στη συμπληρωματική της κατάθεση, ημερομηνίας 15.9.2015 αναφέρει ότι το έπραξε όπως γινόταν για όλους σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Πέραν των πιο πάνω, προκύπτει ανέφερε ο Δικαστής ότι μετά την αιμοδοσία γίνεται επεξεργασία των μονάδων αίματος που συνελέγησαν και τα προϊόντα φυλάγονται στο ψυγείο αναμονής για να ακολουθήσει ο εργαστηριακός έλεγχος από τους τεχνολόγους του νοσοκομειακού εργαστηρίου. Είπε ακόμη, πως ο Επιθεωρητής του Νοσοκομειακού Εργαστηρίου ήταν αυτός που έκανε την επεξεργασία αίματος το απόγευμα της 8ης Ιουλίου του 2012 και τον διαχωρισμό για να υπάρχουν φρέσκα κατεψυγμένα πλάσματα και συμπυκνωμένα ερυθρά και τα τοποθέτησε στο ψυγείο αναμονής προς έλεγχο .

Σε όλη τη δικαστική διαδικασία μεταξύ άλλων κατέθεσε και ο Δρ. Πανίκος Σταυριανός ως ιατροδικαστής εκ μέρους της οικογένειας του αποβιώσαντα. Όπως ανέφερε είχε μελετήσει την παθολογοανατολική έκθεση των δειγμάτων των ιστών που είχαν παραληφθεί από την Δρ. Ελένη Αντωνίου, την έκθεση της εν λόγω ιατροδικαστού και τον φάκελο της νοσηλείας του αποβιώσαντα και ετοίμασε ιατροδικαστική έκθεση την οποία κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο 10, υιοθετώντας το περιεχόμενο της. 

Όπως αναφέρθηκε, από την εν λόγω έκθεση του μάρτυρα αυτού και τις περαιτέρω επεξηγήσεις του μάρτυρα ουσιαστικά δεν υπάρχει διάσταση ως προς την αιτία θανάτου, αλλά ο μάρτυρας επεξήγησε τον τρόπο ανάπτυξης της αιτίας αυτής η οποία, όπως είπε, προέκυψε συνεπεία της οξείας κεραυνοβόλου ηπατίτιδας Β από την οποία προβλήθηκε ο αποβιώσαντας λόγω της μετάγγισης του μολυσματικού αίματος. 

Πέραν των πιο πάνω ο μάρτυρας, αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης της ηπατίτιδας Β και ουσιαστικά είπε ότι κατά το στάδιο που έγινε η διάγνωση δηλαδή τον Μάρτιο του 2013 που εισήχθηκε στο Νοσοκομείο εκ νέου ο ασθενής ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αποτραπεί το μοιραίο.  

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε ο Ν. Νεοκλέους ενώ συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας του αποβιώσαντα ήταν οι δικηγόροι Λ. Λεμονάρη και Αλ. Αλεξάνδρου.
 
Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Δύο διαφορετικές κατηγορίες ΤΑΕΠ προτείνει ο Δαμιανού-«Δεν μπορούν να επεκταθούν τα ιδιωτικά όπως είναι »
Γίνεται αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων για μελλοντική συντήρηση στο φράγμα Μαυροκόλυμπου
Έπεσε το ChatGPT-Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της εφαρμογής
Εμπρός της Eισαγγελίας παλικάρια... Δημόσιος κατήγορος πήγε Δικαστήριο με γραβάτα της ΑΕΚ
Το 17% των Κυπρίων δυσκολευόταν να ζεστάνει το σπίτι του το 2023
Επίθεση με μαχαίρι έξω από σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο-Τέσσερις τραυματίες, συνελήφθη ένα πρόσωπο
Εκκενώθηκε πλήρως το φράγμα Μαυροκόλυμπου-Θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και καταγραφή αναγκών
Παρέλαβε την έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο ΠτΔ-«Θα μελετηθεί δεόντος»