ΗΠΑ προς Τουρκία: Όχι σε ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή

Τη δική του απάντηση στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal σχετικά με το γεγονός ότι νέα παράτυπη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Δαμιανού για συνέχιση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού-«Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη»
Άλλαξε ύφος ο ΔΗΣΥ μετά την λαϊκή κατακραυγή για ΕΔΑΔ-«Η απόφαση για αναστολή δίωξης ήταν λανθασμένη. Νιώθω αγωνία και θυμό»
Αισιόδοξη η Ολγκίν-«Δουλεύουμε σκληρά για αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα»
Αντάλλαξε απόψεις με την Ολγκίν ο Χριστοδουλίδης-«Η σύνθεση της πολυμερούς, επιτρέπει συζήτηση επί της ουσίας»
Επανήλθε πυροβολώντας ΠτΔ, Αγγελίδη και ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ-«Θεωρούν πως μπορεί να παραμένει στη θέση του, μετά από όλα αυτά;»
Το θέμα των οδοφραγμάτων και τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου θα θέσει ο Πρόεδρος στη πενταμερή
Εξέφρασε εκ νέου ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό η Ολγκίν μετά τη συνάντηση με τον Τατάρ
Επίσημη επίσκεψη της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ στην Κύπρο
Βλέπει πρώτα τον Τατάρ και μετά τον Πρόεδρο η Ολγκίν-Eνημερώνει για τις επαφές της πριν την πενταμερή
Επανήλθαν οι Οικολόγοι, ζητούν παραίτηση ή παύση Αγγελίδη-«Πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη»