Παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα και για την κίνηση ματ στα νερά της Μεσογείου

Την ώρα που οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κατά γράμμα, με τις γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil/Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 να βρίσκονται προ των πυλών, αλλά και τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για το οικόπεδο επτά να βρίσκεται σ’ εξέλιξη(σ.σ. η Κυβέρνηση απεύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις εταιρείες που κατέχουν γειτονικά του 7 τεμάχια), η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, ανακοινώνοντας την έναρξη γεώτρησης από το γεωτρύπανο Πορθητής (Fatih) στην Ανατολική Μεσόγειο στις 29 Οκτωβρίου.
 
Στην έκθεσή του για το Κυπριακό, επίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε χθες το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προβαίνει σε ειδική αναφορά σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία πως «οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές για διάλογο μεταξύ των μερών».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι βλέπει ο Γενικός Γραμματέας την επόμενη μέρα του Κυπριακού


Η συγκεκριμένη αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και τυγχάνει ήδη διάφορων ερμηνειών από την πολιτική ηγεσία της χώρας, μιας και από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις ερμηνεύεται ως έμμεση παρότρυνση του Αντόνιο Γκουτέρες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για αναστολή των ενεργειακών της σχεδιασμών.
 
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ερμηνεύει τη συγκεκριμένη αναφορά του Γ.Γ. ως σύσταση για ενέργειες που προκαλούν κρίση.
 
«Και οι μόνες ενέργειες που προκάλεσαν κρίση μέχρι τώρα δεν είναι οι εργασίες, ούτε της Total ούτε της ENI ούτε τις ExxonMobil. Αυτές είναι οι εργασίες κανονικών εταιριών σε ένα κανονικό κράτος», υπογράμμισε σήμερα, ερωτηθείς σχετικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για τα δικαιώματα που έχει ένα κράτος στην ΑΟΖ του», σημείωσε.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόδρομος Προδρόμου: Έπεισε τον Γενικό Γραμματέα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης


Αλλάζει ρότα η Άγκυρα
Όπως όλα δείχνουν πάντως- και ό,τι και αν ακριβώς εννοεί στην εν λόγω αναφορά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ-, η Άγκυρα αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν θ’ ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε στις αρχές του χρόνου, όταν με τα πολεμικά της πλοία παρεμπόδισε το γεωτρύπανο της ENI «Saipem 12000» να εισέλθει και να πραγματοποιήσει γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, εντός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Αυτή τη φορά, και ενόψει της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum, η Τουρκία προχωρεί με το plan b της διεξαγωγής παράλληλων παράνομων γεωτρήσεων, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εμπεδώσει σε σχέση με τα ζητήματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, την αντίληψη πως «κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει άδεια από την Τουρκία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάζουν με τον δικό τους φακό την έκθεση Γκουτέρες οι Τούρκοι

 
Ωστόσο, η στρατιωτική παρενόχληση του γεωτρύπανου της ExxonMobil δεν φαίνεται, όπως έχει προαναφερθεί, ν’ αποτελεί επιλογή της Άγκυρας, αφού το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή, ειδικά μετά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, είναι μια νέα εστία έντασης με την Ουάσιγκτον.
 
Με τα δεδομένα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να χειριστεί με… λεπτούς χειρισμούς μια όχι και τόσο εύκολη για τον ίδιο κατάσταση, ικανοποιώντας και εξυπηρετώντας από την μια την πολιτική κατεύθυνση της δημιουργίας γκρίζων ζωνών στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς από την άλλη την ίδια ώρα να έρχεται σε μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ(σ.σ. όχι βεβαίως στρατιωτική, αλλά διπλωματική), ως αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης παρεμπόδισης του γεωτρύπανου του αμερικανικού κολοσσού από την Τουρκία με στρατιωτικά μέσα.
 
Κάτι τέτοιο, όπως πολύ καλά γνωρίζει η Κυβέρνηση Ερντογάν, θα ήταν αρκετά  ριψοκίνδυνο, την ώρα που ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο θα προκαλούσε στην Άγκυρα η πιθανότητα η κοινοπραξία του 10, ExxonMobil/Qatar Petroleum, διεκδικήσει κατά τον νέο γύρο αδειοδοτήσεων που εξήγγειλε το Υπουργείο Ενέργειας, την εκμετάλλευση και του τεμαχίου 7.  
 
Πότε και τι να αναμένουμε
Επί της…θαλάσσης, η Τουρκία ανακοίνωσε πως η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου, ημερομηνία που μόνο τυχαία δεν  φαίνεται να επιλέγηκε, καθώς η χώρα εορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.
 
Ενώ όσον αφορά την ακριβή περιοχή διενέργειας της γεώτρησης, αν και «κυκλοφόρησαν» διάφορες εν δυνάμει περιοχές, αυτό είναι κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται συναφώς, πως ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ εξήγγειλε την έναρξη της γεώτρησης χωρίς να γίνεται συγκεκριμένος για την περιοχή, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ, ο οποίος υποστήριξε πως η γεώτρηση θα γίνει ανοιχτά της Αλάνιας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει την απόσταση, τόσο από την μικρή τουρκική πόλη όσο και από την χερσόνησο του Ακάμα.
 
Περιμένουν «φλέβα χρυσού»
Οι Τούρκοι ειδικοί παρουσιάζονται ιδιαιτέρως φιλόδοξοι όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης γεώτρησης, αφού θεωρούν πως δεν είναι μακριά από το να εντοπίσουν μια «φλέβα χρυσού», που θα εξασφαλίσει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, παρόμοια με το Ζοορ και το Νοορ στο Ισραήλ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οραματίζονται οθωμανική αυτοκρατορία στην ενέργεια με Πορθητή


 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που προηγήθηκαν από το Barbaros στην περιοχή, οι δισδιάστατες(2D) και τρισδιάστατες(3D) μελέτες υπόσχονται ένα τεράστιο κοίτασμα.
 
Στην εξίσωση και το ψευδοκράτος
Κύρια επιδίωξη των Τούρκων, πέραν από την παγίωση της παρουσίας τους στα ενεργειακά της περιοχής, είναι η εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία και του ψευδοκράτους.
 
Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως η διαδικασία των εξορύξεων γίνεται σε συνεχή συνεννόηση με τους «αρμοδίους» στα κατεχόμενα, ενώ παράλληλα κακίζουν τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού όπως ισχυρίζονται, χρησιμοποιεί τα ενεργειακά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύοντας την κατάσταση, ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ενεργειακού Επιμελητηρίου προέβη σε μια δική του ανάγνωση για το πώς έχει η κατάσταση:
 
«Η ‘’ΤΔΒΚ’’ έχει δικαίωμα στα κέρδη από τις εξορύξεις φυσικού αερίου στα νότια του νησιού. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση λέει δώστε μας το Βαρώσι και τη Μόρφου, να σας δώσουμε τα δικαιώματά σας. Χρησιμοποιούν την τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Αυτές οι περιοχές ανήκουν σε όλο τον λαό. Δυστυχώς, όμως οι Ελληνοκύπριοι το χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό όπλο».
  
Στα pits Fatih και Barbaros
Σημειώνεται πως, τόσο το γεωτρύπανο Fatih όσο και το ερευνητικό σκάφος Barbaros παραμένουν αγκυροβολημένα σε Αττάλεια και Χόλμη, αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, το Fatih είναι πανέτοιμο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο στελέχωσης, και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να σηκώσει άγκυρα για  να ταξιδέψει στο σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση.
 
Από την άλλη, το Barbaros εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Χόλμης μετά τις πολύμηνες έρευνες του ανοιχτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, περιοχή όπου αναμένεται να μεταφερθεί το Fatih μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων σε χρονικό ορίζοντα πέντε με έξι μηνών.

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί