Βλέπει υιοθέτηση των απόψεων του για την μεθοδολογία από τον Γ.Γ. ο Ακιντζί

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί γιατί αντικατοπτρίζεται, όπως είπε, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η άποψη που είχε εκφράσει ο ίδιος από πριν πως υπό το φως των εμπειριών στις διαπραγματευτικές διαδικασίες, εάν αρχίσει και πάλι μια διαπραγμάτευση, μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο εάν δεν είναι ανοικτού τέλους, είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και έχει στρατηγική προσέγγιση.

Σε γραπτή του δήλωση και σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτή του την άποψη που έχει μεταφέρει στην κοινή γνώμη, ανέφερε στον ΓΓ και πέρυσι και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι λεπτομερώς έχει μεταφέρει τις απόψεις του και στην προσωρινή απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Γενικός Γραμματέας λέει στην έκθεσή του ότι το καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχισθεί και υπάρχει ανάγκη για μια μόνιμη λύση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που χρήζει υπογράμμισης το ότι ξεκαθαρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις που δεν έφεραν ένα αποτέλεσμα και δεν έφτασαν σε ένα τέλος μένουν πλέον στο παρελθόν και η λύση μπορεί να επιτευχθεί με μια προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί επίσης σημαντικό στοιχείο της έκθεσης το ότι ο ΓΓ εξουσιοδοτεί την κ. Λουτ να αναζητήσει τη συμφωνίας των πλευρών σχετικά με τους ορούς αναφοράς (terms of reference) για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει (πριν την επανάληψη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων).
 
«Οι απόψεις σχετικά με τη μεθοδολογία έχουν αντικατοπτριστεί στην έκθεση σε μεγάλο βαθμό». Πρέπει, συνέχισε, να γίνουν ενέργειες με στρατηγική προσέγγιση που θα έχει διαμορφωθεί καλά, «να ξέρουμε τι θέλουμε, να μην είναι ανοικτού τέλους (η διαδικασία), να επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα».

Ως η πλευρά που πάντοτε στοχεύει στη λύση και έχει εποικοδομητική στάση, συνέχισε ο κ. Ακιντζί στη δήλωσή του, θα συνεχίσει αυτή την εποικοδομητική συμβολή και όταν τον επισκεφθεί (εκ νέου) η κ. Λουτ.

 Ο Τ/κ ηγέτης σχολίασε και τις αναφορές περί «χαλαρής ομοσπονδίας» και «κεντρική με λιγότερες αρμοδιότητες», που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στην ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι στη συνάντηση που ελπίζει ότι θα έχει σύντομα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «θα είμαι σίγουρα ευτυχής να ακούσω εάν έχει νέες απόψεις για το μέλλον του νησιού μας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνιέται αυτό το σημαντικό στοιχείο, η λύση που θα βρεθεί, όποιος και αν είναι το όνομα που θα της δοθεί, εάν είναι ένα ομοσπονδιακό, συνεταιρικό κράτος, είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποτελεσματική συμμετοχή των πλευρών στις αρμοδιότητες που θα τυγχάνουν από κοινού χειρισμού.Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πλευρές της λύσης και μια από τις πιο σημαντικές αρχές θα είναι η πολιτική ισότητα».

Ελπίζει, πρόσθεσε, ότι όταν βρεθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα καθορίσουν και τις ημερομηνίες διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά «θέλω να υπενθυμίσω ότι είμαστε έτοιμοι για τη διάνοιξη και των δύο οδοφραγμάτων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει
Ο τουρκικός εκνευρισμός, ο ρόλος της Αθήνας και η συγκομιδή «βαθμών» από ΗΠΑ και ΕΕ
Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Απάντηση ΕΕ σε Φειδία για παύση Οδυσσέα-«Δεν διαθέτει γενικές εξουσίες να παρέμβει σε δικαστικές υποθέσεις»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις