Με ανέμους ρεκόρ έως τα 176χλμ/ώρα η καταιγίδα Λέσλι σάρωσε την Πορτογαλία

Η καταιγίδα Λέσλι σάρωσε χθες την Πορτογαλία συνοδευόμενη από ανέμους ρεκόρ έως τα 176χλμ/ώρα, ξεριζώνοντας δέντρα και βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά, προτού εξασθενίσει, ενώ πλήττει το βόρειο τμήμα της Ισπανίας. 
 
Ο κυκλώνας- ζόμπι, όπως τον ονόμασαν οι μετεωρολόγοι καθώς σχηματίστηκε και περιφερόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό από τις 23 Σεπτεμβρίου, μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα μόλις αφίχθηκε στις ακτές της Πορτογαλίας τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. 
 
Ριπές ανέμου ταχύτητας 176χλμ/ώρα καταγράφθηκαν κοντά στο Φιγκέιρα ντα Φος (κεντρικό τμήμα). Πρόκειται για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. 
 

 Εκ των 324.000 ανθρώπων που βρέθηκαν στο σκοτάδι λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, περίπου το 1/3 συνέχισε να αναμένει την αποκατάσταση του δικτύου, γνωστοποίησε η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EDP χθες το απόγευμα. 
 
"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρήλθε. Το φαινόμενο επηρέασε τις παράκτιες περιοχές στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας" δήλωσε χθες ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Λουίς Μπέλο Κόστα. 
 
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τραυματίστηκαν ελαφρά 28 άνθρωποι και τουλάχιστον 60 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. 

Η πληροφορία από τοπική πηγή που έκανε λόγο για έναν νεκρό διαψεύστηκε κατόπιν από την υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών. 

 Οι αρχές ενημερώθηκαν από τους πολίτες για σχεδόν 2500 περιστατικά που σχετίζονταν με την καταιγίδα, στην πλειονότητά τους για πτώσεις δέντρων και στέγες που καταστράφηκαν από τη σφοδρότητα των ανέμων. 
 
"Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Η πόλη μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, καθώς δέντρα που ξεριζώθηκαν καταπλάκωσαν αυτοκίνητα. Ανησυχήσαμε πολύ" περιέγραψε κάτοικος στο Φιγκέιρα ντα Φος, τη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της Κοϊμπρα, σε απόσταση περίπου 200 χλμ βόρεια της Λισαβόνας. 
 
Η Λέσλι ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε την Πορτογαλία από το 1842, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παντρεμένη με μέλος ελίτ και πλούσιας οικογένειας η HR που... πιάστηκε με τον CEO σε συναυλία των Coldplay
Στους 27 οι νεκροί μετά από συντριβή αεροσκάφους στο Μπανγκλαντές-Ανάμεσα τους και παιδιά
Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας απήχθη από μυστική ισραηλινή δύναμη