Η διαμεσολάβηση πετυχημένη λύση σε περιπτώσεις αρπαγής παιδιών και στην Κύπρο

Το 75% των υποθέσεων οικογενειακής διαμεσολάβησης στην Ευρώπη έχουν καταλήξει σε μερική ή πλήρη συμφωνία διαμεσολάβησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ο οποίος σημειώνει ότι η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια επιτυχημένη λύση σε περιπτώσεις αρπαγής παιδιών και στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έναρξη της Διεθνούς Εβδομάδας Διαμεσολάβησης, που στοχεύει στην προώθηση της σημασίας της οικογενειακής διαμεσολάβησης στις περιπτώσεις γονικής αρπαγής, ο ΣΠΑΒΟ αναφέρει ότι παρά το ποσοστό επιτυχίας της, η διαμεσολάβηση παραμένει μια λύση, που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς στην Ευρώπη, για να προσθέσει ότι στην Κύπρο, η υπηρεσία διαμεσολάβησης για περιπτώσεις οικογενειακών συγκρούσεων παρέχεται από τον ΣΠΑΒΟ και το "Hope for Children" CRC Policy Center (HFC), στα πλαίσια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Γραμμής Εξαφανισμένων Παιδιών 116 000, την οποία οι δύο οργανισμοί ως κοινοπραξία έχουν αναλάβει.

Σημειώνει ότι η υπηρεσία διαμεσολάβησης στην Κύπρο παρέχεται εντελώς δωρεάν από εκπαιδευμένους επαγγελματίες του ΣΠΑΒΟ και του HFC.
 
Σε σχέση με την Ευρώπη, αναφέρει ότι οι διεθνείς γάμοι είναι όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο, ενώ σημειώνει ότι «περίπου 180.000 διακρατικοί γάμοι πραγματοποιούνται στην Ευρώπη κάθε χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γάμος καταρρέει και κλιμακώνεται σε οικογενειακή σύγκρουση».

«Όταν ο ένας γονέας παίρνει το παιδί του σε άλλη χώρα χωρίς την άδεια του άλλου γονέα, μιλάμε για γονική αρπαγή. Στην Ευρώπη, οι γονικές αρπαγές αντιπροσωπεύουν το 23% των περιπτώσεων των εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στις γραμμές βοήθειας για εξαφανισμένα παιδιά», προσθέτει.
 
Επιπλέον, θεωρεί ότι αν και το δικαστήριο φαίνεται να είναι η πιο προφανής λύση για την επίλυση αυτών των οικογενειακών συγκρούσεων, εντούτοις υπογραμμίζει ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ τραυματική για το παιδί που βρίσκεται στη μέση και για τους γονείς που συχνά καταλήγουν σε μια νομική διαμάχη επί σειρά ετών.

«Αντ’ αυτού», συμπληρώνει, «η διεθνής οικογενειακή διαμεσολάβηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότερη και λιγότερο συγκρουσιακή διαδικασία. Στη διαμεσολάβηση, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ασχολούνται άμεσα με τους γονείς για να βρουν μια λύση που να αντικατοπτρίζει την ειδική οικογενειακή κατάσταση, είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη και θέτει τις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών στο κέντρο της διαδικασίας».
 
Αναφέρει ακόμα ότι "η διαμεσολάβηση είναι πάντα εθελοντική και εμπιστευτική και ως  αποτέλεσμα, οι συμφωνίες διαμεσολάβησης τείνουν να έχουν ισχύ μακροπρόθεσμα, διότι οι δύο γονείς θεωρούν ότι είναι μια δίκαιη λύση».

Τέλος, ο ΣΠΑΒΟ και HFC, ο Οργανισμός Missing Children Europe, οι Εθνικοί Οργανισμοί που υποστηρίζουν εξαφανισμένα παιδιά και τα δίκτυα διαμεσολαβητών, δρομολογούν διάφορες πρωτοβουλίες για την εβδομάδα διαμεσολάβησης, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της διαμεσολάβησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των διαμεσολαβητών αλλά και των επαγγελματιών όπως οι δικηγόροι, με τελικό σκοπό να λάβει την ίδια ευαισθητοποίηση και προώθηση από τα νομικά όργανα ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θέμα ωρών να αδειάσει το φράγμα του Μαυροκόλυμπου-«Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος για την επιδιόρθωση»
Με τρομακτική ταχύτητα εξαπλώνεται νέα φωτιά στο Λος Άντζελες-Μέσα σε δύο ώρες κάηκαν 20.000 στρέμματα
Συνελήφθη πρώην συνοριοφύλακας στην Κέρκυρα για διακίνηση κοκαΐνης
Δηλητηρίασαν τέσσερις σκύλους στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου-Στάλθηκαν τεκμήρια στο χημείο του κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγικός θάνατος για 38χρονη Πολωνή-Λύθηκε ιμάντας από το αλεξίπτωτο πλαγιάς και έπεσε στο κενό
Οι οδηγίες του Προέδρου για τις οφειλές των σωματείων και το τετ α τετ του Εφόρου με τον ΥΠΟΙΚ
Η πρώτη του συνέντευξη Τραμπ μετά την ορκωμοσία-Επίθεση στον Μπάιντεν και η αναφορά για το TikTok
Έντονη ανησυχία για το υδατικό στην Πάφο-«Χρειαζόμαστε δυο νέα φράγματα»
Σε συγκεκριμένα άτομα επικεντρώνεται η έρευνα για τις συμβάσεις στο Τμήμα Δασών
Κάθειρξη 19,5 χρόνων σε 45χρονο που κακοποίησε σεξουαλικά πεντάχρονο παιδί στη Μαγνησία