Ν.Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η πόλη της Αμμόχωστου

Η πόλη της Αμμοχώστου αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ΚΥΚΕΜ στη Λάρνακα.
 
«Δεν έχουμε εγκαταλείψει ούτε πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε την ελπίδα και τη δίκαιη απαίτηση για άμεσο τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, μέσα από την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στην οποία θα περιλαμβάνεται, βεβαίως, και η επιστροφή της Αμμοχώστου» ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε στη Λάρνακα, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΚΥΚΕΜ Λάρνακας Αμμοχώστου. Την ομιλία του  Υπουργού ανέγνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Σαμουήλ. Τίτλος της ημερίδας ήταν «Η Αμμόχωστος ως παράμετρος του Κυπριακού προβλήματος».
 
Ο Υπουργός εξωτερικών στην ομιλία του έκανε λόγο για λύση του Κυπριακού η οποία όπως είπε «δικαιώνοντας τις προσδοκίες ολόκληρου του προσφυγικού κόσμου αλλά και του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, θα διασφαλίζει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, θα οδηγεί σε ένα καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μία λύση λειτουργική, όπως είπε «που θα αποκαθιστά το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή έννομη τάξη και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τα οποία απολαμβάνει ο κάθε πολίτης της ΕΕ, τα οποία η Τουρκία καταπατεί για 44 ολόκληρα χρόνια»
 
Το Κυπριακό διέρχεται μία από τις κρισιμότερες καμπές του, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης και επανέλαβε «την ισχυρή βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της δικής μας πλευράς να συνεχίσει να διεκδικεί μέχρι και την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».
 
Μόνο  μια τέτοια λύση απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της ΕΕ και σεβόμενη τις καλές πρακτικές Δημοκρατικών κρατών μελών του ΟΗΕ, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες διαρκούς σταθερότητας και ασφάλειας, σε περιβάλλον που θα ευνοεί την ειρηνική συνύπαρξη, ανέφερε ο ΥΠΕΞ.
 
Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλές φορές επαναλάβει την πρόταση μας για την επιστροφή της Αμμοχώστου και επανεγκατάσταση στην περίκλειστη πόλη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
 
«Λόγω του ειδικού της καθεστώτος η πόλη της Αμμοχώστου αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα μας. Θέτουμε το θέμα της επιστροφής όχι μόνο στο πλαίσιο της συνολικής λύσης αλλά ακόμη και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για την ακρίβεια το σπουδαιότερο, το κορυφαίο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αναφέρει στην ομιλία του ο Υπουργός.
 
«Η επιστροφή της εγκλωβισμένης πόλης θα αποτελούσε τη σαφέστερη ένδειξη πως η Τουρκία πράγματι εννοεί αυτά που ρητορικά αναφέρει ως προθέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού» προστίθεται στο χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών.
 
«Η Αμμόχωστος αποτέλεσε εξ αρχής και συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική και ιδιαίτερη παράμετρο του Κυπριακού προβλήματος, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες σχεδόν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για επίλυση του Κυπριακού, όπως άλλωστε καταμαρτυρούν και τα ψηφίσματα σταθμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 550 και 789» κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Εισηγητές ήταν η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή η οποία έκανε σύντομη ιστορική διαδρομή για την πολιτική διάσταση της Αμμοχώστου από το 1974 μέχρι σήμερα.
 
Οι Ευρωβουλευτές εξ Αμμοχώστου, Λευτέρης Χριστοφόρου και Δημήτρης Παπαδάκης,  μίλησαν για τα ψηφίσματα και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο, τη σημασία και τις δυνατότητες αξιοποίησης τους.
 
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων  μίλησε  για τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο δηλαδή την έννοια, το περιεχόμενο και την ερμηνεία τους, και παρέθεσε εισηγήσεις του για το πως μπορούν να τύχουν αξιοποίησης.
 
Στην ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λάρνακας, Βουλευτές Αμμοχώστου, Ευρωβουλευτές, ο Διαπραγματευτής της ΕΚ πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό και ο Πρόεδρος του ΚΥΚΕΜ.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν επιθυμούν Τουρκική ηγεσία στη Συρία Αραβικές χώρες και Δύση-Ποια τα δεδομένα για Κύπρο και Ελλάδα
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση για GSI
Χαιρετίζει τις δεσμεύσεις ηγετών για νέα σημεία διέλευσης ο Γκουτέρες-Συνιστά επέκταση εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Μήνυμα στήριξης στη συνέχιση των προσπαθειών για το Κυπριακό έλαβε στη Νέα Υόρκη ο Μενελάου
Ξεκινούν διεργασίες στο ΣΑ ΟΗΕ για ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Νομοθετική πρωτοβουλία ενώπιον Κογκρέσου για μόνιμη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο
Μεταρρυθμίσεις, νέες νομοθεσίες και στρατηγικές στο «ευαγγέλιο» της Κυβέρνησης για το 2025
Ενημερώνονται για τα μέτρα της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό οι Ισπανοί-Κάνουν αυτοψία στο Πουρνάρα
Σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία των Οικολόγων ο Παπαδάκης-Ενδεχόμενη μάχη με τον Σταύρο Παπαδούρη
Εντός Φεβρουαρίου η κάθοδος Ντι Κάρλο-Προετοιμάζει το έδαφος για άτυπες διευρυμένες επαφές