Το καταλανικό Κοινοβούλιο αξιώνει την κατάργηση της βασιλείας

Το Καταλανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την απόφαση, που καταδικάζει και απορρίπτει την στάση την οποία τηρεί ο Ισπανός βασιλιάς Φελίπε Στ′ στην ”καταλανική διένεξη”, όπως επίσης και τη ”δικαιολόγηση εκ μέρους του της αστυνομικής βίας” κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου 2016, αξιώνοντας παράλληλα την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας, την οποία χαρακτηρίζει ”παρωχημένη και αντιδημοκρατική”.

Η απόφαση αυτή συγκαταλεγόταν στις προτάσεις για την ”προάσπιση των Καταλανικών θεσμών και των βασικών ελευθεριών, που κατέθεσε για ψήφιση το κόμμα Catalunya en Comú Podem, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Η πρόταση του αριστερού κόμματος υπερψηφίσθηκε και από τα αυτονομιστικά κόμματα Junts per Catalunya και ERC, ενώ απείχαν οι αντικαπιταλιστές αυτονομιστές της CUP, ενώ τα ‘ενωτικά’ κόμματα Ciudadanos, PSC και PPC την κααψήφισαν. Η έγκριση της απόφασης αυτής επετεύχθη δύο ημέρες μετά την απόρριψη παρόμοιας πρότασης που είχε καταθέσει το δεξιό κόμμα των JxCat. Τότε είχε απορριφθεί επειδή οι Comu’ δεν την είχαν στηρίξει με το επιχείρημα ότι εξόν από την επίπληξη στον μονάρχη, προωθεί μία μονομερή πρωτοβουλία για ανεξαρτησία, την οποία δεν συμμερίζεται το κόμμα..

Η βουλευτής των Comunes, εισηγήτρια της πρότασης, Γιολάνδα Λόπεθ τόνισε πως η χθεσινή τους πρόταση ψηφίσθηκε διότι ”ήταν τίμια, χωρίς παγίδες, ή μηχανορραφίες” σε αντίθεση με εκείνη που είχαν καταθέσει την Τρίτη οι JxCat.

Εξόν από την καταδίκη της στάσης του βασιλιά στην ”καταλανική διένεξη”, στην πρόταση καταδικάζοναι επίσης ”η κατασταλτική δράση κατά της κοινωνίας των πολιτών”, οι ”απειλές από την εφαρμογή του Άρθρου 155″ για την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Αυτόνομης Περιφέρειας, την ”υπαγωγή της πολιτικής στη δικαιοσύνη” και τη ”βία που έχει ασκηθεί κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Η ίδια απόφαση των Comunes περιλαμβάνει την καταδίκη ”των κατασταλτικών ενεργειών κατά της κοινωνίας των πολιτών και τις απειλές ότι θα τεθούν εκτός νόμου τα καταλανικά κόμματα”, απηχώντας τις πρόσφατα εκπεφρασμένες επιθυμίες από την πλευρά των δεξιών κομμάτων PP και Ciudadanos για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα CUP.

Επίσης, η πρόταση καλεί τους καταλανικούς θεσμούς και τα κόμματα να προωθήσουν τον διάλογο, την ομόνοια και τον σεβασμό στη γνώμη της πλειοψηφίας.

Δειτε Επισης

Ελεύθεροι οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι, μετά από 16 μήνες αιχμαλωσίας-H Χαμάς τους ανάγκασε να μιλήσουν στο πλήθος
Απελευθέρωση τριών ισραηλινών ομήρων, μετά από 16 μήνες αιχμαλωσίας στη Γάζα
Ο Τραμπ στερεί από τον Μπάιντεν την πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες-«Τζο, απολύεσαι»
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι
Αδέρφια στις ΗΠΑ κατηγορούνται για περισσότερους από 60 βιασμούς και trafficking
Το Ισραήλ απελευθερώνει 183 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για τρεις Ισραηλινούς ομήρους
Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια αεροσκάφους που αγνοείτο στην Αλάσκα-Νεκροί και οι 10 επιβαίνοντες
Αγωγή κατά του TikTok από γονείς εφήβων στη Βρετανία που πέθαναν εξαιτίας challenge
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, 200 εκατ. γυναίκες σε θανάσιμο κίνδυνο
Αυτοί είναι οι τρεις όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς το Σάββατο