Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες των Ναζί ζήτησε ο Σταϊνμάιερ
13:03 - 11 Οκτωβρίου 2018
Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».
«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Για όποιες διαφορές έχουμε, θα πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας απομονώνοντας τις ακραίες φωνές», ανέφερε συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποδεχόμενος σήμερα τον Γερμανό Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας έμμεση αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία αλλά και στις εξελίξεις στην πΓΔΜ, λέγοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο συνεννόησης για τους λαούς των Βαλκανίων η οποία εξασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης και αφήνει πίσω τη λιτότητα ενώ εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο, όπως είπε, απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη μεταναστευτική κρίση, δηλώνοντας περήφανος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γερμανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις παραμένουν άριστες ενώ αναφέρθηκε και στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος για την οποία ο Έλληνας Πρόεδρος εξήρε τη στάση του Βερολίνου. Η δεύτερη αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και η τρίτη τα εθνικά θέματα της Ελλάδας τα οποία, κατά τον κ. Παυλόπουλο, αποτελούν ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά θέματα.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ενταχθούν κάποιες χώρες", δήλωσε στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, ότι "θα συναντήσουμε όσες επίδοξες προς ένταξη χώρες, αρκεί να κάνουν γρήγορα βήματα".
Από την πλευρά του ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αναφέρθηκε στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον επίλυσης και αντιμετώπισης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες εξάλειψης των αιτιών που οδηγούν στη μετανάστευση. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πηγή: ΑΠΕ/ΚΥΠΕ