Δ.Συλλούρης: Ουδεμία σχέση με εξελίξεις στο Κυπριακό έχει το συνέδριο για το πολίτευμα

Ουδεμία σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό έχει το συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη Βουλή των Ελλήνων με θέμα την Προεδρική Δημοκρατία έναντι της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Σε διάσκεψη Τύπου για το επικείμενο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Προεδρευομένη Δημοκρατία, με τα όποια προβλήματα παρουσιάζει, προσφέρει σταθερότητα στο σύστημα δημοκρατίας, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα.
 
Η διάσκεψη Τύπου σκοπό είχε, όπως αναφέρθηκε, την ενημέρωση για το επερχόμενο συνέδριο που συνδιοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα: «Προεδρική Δημοκρατία vs Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», το οποίο θα λάβει χώρα την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο καμία απολύτως σχέση έχει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η διοργάνωση του συνεδρίου αποφασίστηκε πριν ένα χρόνο και αποφασίστηκε καθαρά για τη συζήτηση της δημοκρατίας όπως υπάρχει στην Ευρώπη, η οποία είναι πολύ διαφορετικά αντιληπτή σε χώρες εκτός Ευρώπης και η οποία έχει μηχανισμούς λειτουργίας.
 
«Ο δικός μας μηχανισμός είναι η Προεδρευομένη Δημοκρατία, στην Ελλάδα και ίσως τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «γίνεται μία πολιτική, ακαδημαϊκή, επιστημονική συζήτηση γύρω από το θέμα με στόχο να αναφερθούμε στα υπέρ και τα κατά».
 
Για τον όποιο πρακτικό σκοπό μπορεί να υπάρξει (από τη συζήτηση), το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι εκεί που μπορεί να γίνουν αλλαγές στο ένα σύστημα να υιοθετήσει πλεονεκτήματα του άλλου συστήματος, είπε, προσθέτοντας ότι «το δικό μας σύστημα δίνει μια σταθερότητα έναντι του κοινοβουλευτικού συστήματος, για αυτό και εμείς διορίζουμε μια Κυβέρνηση και πάει πέντε χρόνια».
 
Κατ’ άλλους αυτό δεν είναι δημοκρατικό και όποτε δεν έχει πλειοψηφία μια Κυβέρνηση πρέπει να αλλάζει, ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην πράξη πρέπει να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά για να πεις ποιο είναι το καλύτερο.
 
Σχολιάζοντας αναφορές όπως ‘κυβερνώσα Βουλή’ ή το ενδεχόμενο καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού ή άλλου σημαντικού νομοσχεδίου, ο κ. Συλλούρης είπε πως αυτά είναι εκ των θεμάτων που μπορεί και πρέπει να συζητηθούν.
 
«Είναι και θέμα άποψης συγκρίνοντας το καλό με το κακό, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του σκοπού, ο οποίος είναι  η εξυπηρέτηση του πολίτη, της κοινωνίας και της χώρας», συνέχισε, παρατηρώντας ότι δεν κάνουμε συστήματα για να τα εξυπηρετούμε, αλλά αυτά θα πρέπει να μας εξυπηρετούν».
 
«Έχω την άποψη πως αν υπήρχε απόλυτη θέση για το καλύτερο σύστημα, θα το υιοθετούσαν όλες οι χώρες», ανέφερε προσθέτοντας ότι «η κάθε χώρα έχει το μέγεθος της, την ιστορία της, τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ιστορία, ή  η ιστορία την αντιμετώπισε και επομένως κύριο ζητούμενο είναι να απαντηθεί αν αντιμετωπίζουμε τα δημοκρατικά ελλείμματα με αυτό το σύστημα ή το άλλο».
 
Η δημοκρατία, ανέφερε, δεν έγινε για να τη συζητούμε θεωρητικά και ακαδημαϊκά, αλλά για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κενά που ενδεχομένως να διαπιστωθούν, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός ενός συνεδρίου, το οποίο είναι περισσότερο πολιτικό και ακαδημαϊκό.
 
Πρόσθεσε πως ενδέχεται να συμβεί όπως συμβαίνει σε κάθε συνέδριο στο οποίο εξάγονται συμπεράσματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα της πολιτικής ζωής.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν θα εκδώσουμε ψήφισμα ή αποτέλεσμα, απλά ο καθένας θα πει την άποψη του ή θα διαμορφώσει άποψη με βάση αυτά που θα ακούσει.
 
«Τα συνέδρια γίνονται για τον προβληματισμό. Δεν έχουμε ξεκινήσει διαδικασία για να αλλάξουμε το πολιτειακό μας σύστημα», τόνισε.
 
Επανέλαβε ότι ο σκοπός δεν είναι να συσχετιστεί το συνέδριο με το Κυπριακό ή με την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος. «Γιατί να μην αλλάξει το πολιτειακό σύστημα της Ελλάδας» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι ουδέποτε διατύπωσε τη θέση ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με το προεδρικό σύστημα.
 
Σε σχέση με τις μεσογειακές χώρες το δικό μας σύστημα, ανεξάρτητα μειονεκτημάτων, δημιουργεί σταθερότητα που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη λειτουργία του κράτους, επεσήμανε.
 
Ερωτηθείς αν η Βουλή θα διοργανώσει συνέδριο με θέμα την ομοσπονδία, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα ανοίξει συζήτηση με θέμα τη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα μπορούν να εγγράψουν θέματα. Παρατήρησε ότι τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων στο Κυπριακό, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε πως το Κυπριακό δεν είναι θέμα επιστημόνων, αλλά θέμα του λαού της Κύπρου, ο οποίος εκφράζεται και αυτοβούλως, ο καθένας χωριστά, ή καθ΄ομάδες, τον εκφράζουν τα κόμματα του, κάποτε και όχι πάντα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπως αποδείχθηκε το 2004 και τον εκφράζουν οι Βουλευτές και οι πολιτικοί του.
 
Δεν είναι ένα θέμα θεωρητικό, αλλά ζων πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει και έχουν στην ψυχή και το μυαλό τους όλοι οι Κύπριοι, είτε ζουν στην Κύπρο, είτε ζουν στην Αυστραλία, είτε στην Αμερική, πρόσθεσε.
 
Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό ο ίδιος ο κ. Συλλούρης ως συνδιοργανωτής, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  Νικόλαος Βούτσης και  θα τιμήσουν με την παρουσία και τις εισαγωγικές ομιλίες τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πέραν της τακτικής συνεργασίας που έχουν τα δύο Κοινοβούλια στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αλλά και άλλων εκδηλώσεων που συνδιοργανώθηκαν στο παρελθόν, αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που το θέμα αυτής της συνέργειας είναι η ουσία της ύπαρξης των κοινοβουλίων, δηλαδή ο δημοκρατικός θεσμός.
 
Είπε επίσης ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν σε τρία μέρη, στα οποία παρουσιάζεται η προεδρική και η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έτσι όπως τα δύο συστήματα πραγματώνονται στην Κύπρο και την Ελλάδα, εξετάζεται ο ρόλος που διαδραματίζουν τα πολιτικά κόμματα στο εκάστοτε πολίτευμα και, τέλος, επιχειρείται μια σύγκριση των δύο πολιτειακών συστημάτων, ώστε να εντοπιστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του καθενός.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες και πολιτικές προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Εισηγητές θα είναι οι Χρίστος Κληρίδης, ακαδημαϊκός και πρώην βουλευτής, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δικηγόρος, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρώην βουλευτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Μαρκίδης, πρώην βουλευτής και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι ακαδημαϊκοί Γιώργος Σωτηρέλης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κωνσταντίνος Κόμπος, Χρήστος Λυριντζής και Πηνελόπη Φουντεδάκη.
 
Των πάνελ θα προεδρεύσουν η ακαδημαϊκός και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Νίκη Μαρωνίτη και οι ακαδημαϊκοί Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης και Αντώνης Μανιτάκης.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι στον προθάλαμο της αίθουσας του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί μέρος της έκθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Πολιτική και γελοιογραφία: 1960-2000».  Η έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Πύλη Αμμοχώστου το 2001 και το 2009  φιλοξενήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στο Ζάππειο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο στην Αθήνα.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι το ζητούμενο της πολιτικής αντιπροσώπευσης και συμμετοχής βρίσκει απέναντί του την πολιτική απαξίωση, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και ανέφερε τέλος πως επιθυμία όλων είναι οι πολίτες να συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου, ώστε οι συζητήσεις, μέσα και έξω από την αίθουσα, να είναι γόνιμες και εποικοδομητικές ως προς τη γενικότερη συζήτηση για την πολιτική και τη δημοκρατία.

Δειτε Επισης

Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει
Ο τουρκικός εκνευρισμός, ο ρόλος της Αθήνας και η συγκομιδή «βαθμών» από ΗΠΑ και ΕΕ
Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Απάντηση ΕΕ σε Φειδία για παύση Οδυσσέα-«Δεν διαθέτει γενικές εξουσίες να παρέμβει σε δικαστικές υποθέσεις»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις