Die Welt: Εξαρτημένοι από τον Ερντογάν οι Τ/κ και θύματα της κρίσης

Στη σημερινή, έντυπη έκδοση της εφημεριδα; Die Welt φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης της τουρκικής λίρας» και υπότιτλο «Μόνον η Τουρκία αναγνωρίζει τη ‘Βόρεια Κύπρο’ (sic) ως κράτος. Ωστόσο, η εξάρτηση από τον Ερντογαν καθίσταται ολοένα και πιο απειλητική για την περιοχή». Επισημαίνεται ότι στο ρεπορτάζ παρεμβάλλεται και πολιτικός χάρτης της Κύπρου, όπου απεικονίζεται χωριστά το βόρειο τμήμα της νήσου και αναγράφεται ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται εισαγωγικά ότι στα βόρεια όρια της Λευκωσίας, της τελευταίας χωρισμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, είναι αισθητά τα δείγματα της εντεινόμενης επιρροής της Τουρκίας, ανάμεσα στα οποία δεσπόζει το ολοκαίνουριο τζαμί που χρηματοδότησε η Άγκυρα. Πολλοί είναι οι Τουρκοκύπριοι που ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για το μέλλον τους η ελεγκτική επιρροή της Άγκυρας σε συνδυασμό με τις αυταρχικές και ισλαμιστικές τάσεις του Ερντογαν, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, παρατηρείται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα φοβάται ότι ο εντεινόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκύπριους του Νότου, ενώ τώρα εκτίθενται ιδιαίτερα έντονα και τις επώδυνες επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης που πλήττει την Τουρκία. Και αυτό, διότι ενόσω υποτιμάται η τουρκική λίρα, οι Τ/κ υποχρεούνται να πληρώνουν σε σκληρά νομίσματα για πολλές παροχές και προϊόντα.

Ακολουθεί ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων από την τουρκική εισβολή το 1974 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, έως και την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, με τους Τ/κ να παραμένουν απομονωμένοι και οικονομικώς εξαρτημένοι από την Άγκυρα. Η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης Ερντογαν προκαλεί εδώ και καιρό ανησυχίες στους Τ/κ, ενώ αυτές εντάθηκαν περαιτέρω μετά την κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επανένωση της νήσου τον προηγούμενο χρόνο.

Κατά το δημοσίευμα, χωρίς επίσημες διαπραγματευτικές συνομιλίες, οι Τ/κ βλέπουν ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να έχουν ένα μέλλον εκτός της εμβέλειας επιρροής της Τουρκίας. Παράλληλα, στην πλειονότητά τους πρόκειται για περήφανους, κοσμικού προσανατολισμού μουσουλμάνους και για αυτό εκφράζουν φόβους ότι η Άγκυρα μέσω της κατασκευής τζαμιών και της προώθησης της θρησκευτικής ανατροφής, υπονομεύει σταδιακά τον τρόπο ζωής τους.

Ένα δεύτερο ζήτημα που τους απασχολεί, αφορά τα σχολικά βιβλία που έρχονται από την Άγκυρα για τους Τ/κ, με αποτέλεσμα να απαλείφονται πλέον κεφάλαια όπως πχ αυτό της εξελικτικής, δαρβινικής θεωρίας από το πρόγραμμα διδασκαλίας. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι εντείνονται οι τουρκικές πιέσεις για τοποθέτηση διδακτικού προσωπικού στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Η παιδεία δεν είναι ο μόνος χώρος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιεστική στάση της τουρκικής πλευράς, καθώς καταγράφονται απόπειρες εκφοβισμού και προς λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Όπως λένε ακτιβιστές, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά αυτών των φαινομένων είναι περιορισμένες, καθώς η αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες από πλευράς Τ/κ ισοδυναμεί με ‘δάγκωμα στο χέρι που τους ταΐζει’, κυρίως όσο δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού και ειδικά μετά την διακοπή των συνομιλιών στην Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, - συνεχίζει το δημοσίευμα - κατά τους τελευταίους μήνες οι κίνδυνοι που απορρέουν από την εξάρτηση από την Άγκυρα έγιναν ακόμη πιο σαφείς: μέσω της κρίσης του τουρκικού νομίσματος, τα απότοκα της οποίας είναι αισθητά και στην ‘Βόρεια Κύπρο’ (sic). Με την απώλεια σχεδόν του ενός τρίτου της αξίας της, η τουρκική λίρα που χρησιμοποιείται και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οδήγησαν στην τιμολόγηση όλων των εισαγωγών και αυτών από την Τουρκία, σε ξένα νομίσματα. Υποθήκες, ενοίκια και δίδακτρα ή κόστη ενέργειας και καυσίμων υπολογίζονται σε δολάρια, ευρώ ή αγγλικές λίρες, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται διαρκώς.

Ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας της τουρκικής λίρας, παρατηρείται ότι ολοένα και λιγότεροι Τ/κ περνούν την πράσινη γραμμή προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ αντίθετα, οι Ε/κ εκμεταλλεύονται τη χαμηλή αξία της τουρκικής λίρας για φτηνές αγορές αγαθών από τον τ/κ τομέα. Βάσει των στοιχείων του τ/κ ‘Υπουργείου Τουρισμού’ που αναπαράγονται από τα τοπικά ΜΜΕ, ο αριθμός των διελεύσεων από τα σύνορα από πλευρά των Ε/κ έχει αυξηθεί κατά 28,7%, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κρίση της τουρκικής λίρας και τα δυσάρεστα επακόλουθά της για την καθημερινότητα των Τ/κ έχει πυροδοτήσει θυμό, αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της τ/κ κοινότητας μιλώντας στην ε/φ, μοναδική λύση θα ήταν η συμφιλίωση και η ειρήνη στο νησί και ελπίζουν ότι η κρίση θα λειτουργήσει αφυπνιστικά για τους τ/κ πολίτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο, ο καθηγητής Αχμετ Σεζεν, που με την ακαδημαϊκή ιδιότητά του στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, εκπονεί δημοσκοπήσεις και στις δύο πλευρές του νησιού, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο οι οικονομικοί παράγοντες να λειτουργήσουν ως προωθητική δύναμη προς μία νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Μετά την κατάρρευσή των διαπραγματεύσεων προς ενός έτους στην Ελβετία, αναλυτές βλέπουν μικρή δυναμική για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών δηλώνουν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

            Ειδικότερα, ο καθηγητής επισημαίνει ότι ‘Εάν το κυπριακό ζήτημα παραμείνει και άλλο ανεπίλυτο κι ενταθεί περαιτέρω η τουρκική επιρροή, σε μερικά μόνον χρόνια, θα αποκτήσουμε και εμείς εντονότερα την εικόνα της Τουρκίας’. Οι ανησυχίες των Τ/κ σχετικά με τον εξισλαμισμό τους δεν αφορούν τόσο τον κίνδυνο να γίνουν οι ίδιοι κι οι οικογένειές τους περισσότερο θρησκευόμενοι, αλλά με το φόβο ότι οι τούρκοι έποικοι και οι απόγονοί τους διέπονται από εντονότερες συντηρητικές τάσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κοσμική κουλτούρα των Τ/κ έχει μία ‘φιλελευθεροποιητική’ επίδραση στους εποίκους, γεγονός που προκύπτει από ευρήματα σχετικών δημοσκοπήσεων.
           
Τέλος το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο καθηγητής επισημαίνει ότι τώρα πλέον ο φόβος που επικρατεί αφορά το τι ενδεχομένως θα συμβεί εάν αυξηθεί απότομα ο πληθυσμός του νησιού, με δεδομένο ότι ο αριθμός των μεταναστών από την Τουρκία είναι αμφιλεγόμενος. Μία απογραφή του 2006 είχε καταδείξει ότι οι ‘γηγενείς’ Τ/κ αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού του βόρειου τομέα, αλλά εξακολουθούν να είναι πλειονότητα. Παράλληλα, πολλοί εξ αυτών έχουν στο μεταξύ μεταναστεύσει, ενώ πολλοί Τ/κ φοβούνται ότι μία διαδικασία θρησκευτικής από – εκκοσμίκευσης, σε συνδυασμό με τις δημογραφικές μεταβολές που συντελούνται στο βόρειο τμήμα της νήσου, θα καταστήσουν σαφώς δυσκολότερη τη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει
Ο τουρκικός εκνευρισμός, ο ρόλος της Αθήνας και η συγκομιδή «βαθμών» από ΗΠΑ και ΕΕ
Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ