Ν. Αναστασιάδης: Λύση μόνο με τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους

Το μήνυμα πως λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, στέλνει σε διάγγελμά του, με αφορμή την 58η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως οδυνηρό, αλλά αναγκαίο συμβιβασμό και καλεί τους Τουρκοκύπριους να συνειδητοποιήσουν πως αυτό που θα απαλλάξει και εκείνους και εμάς από τα όσα τραγικά βιώνουμε, είναι μόνο η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου Κράτους που θα σέβεται και υλοποίει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα αναγνωρίζει και θα τιμά τα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη όπως σε κάθε άλλη δημοκρατική χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας, πως οφείλουμε να προχωρήσουμε στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της έρευνας και καινοτομίας, της ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Διαβάστε αυτούσιο το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό με την ευκαιρία συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιθυμώ να εκφράσω τα αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και περηφάνιας για τα όσα, με την υπομονή, την επιμονή και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει το λαό μας, έχουμε συλλογικά και διαχρονικά επιτύχει.

Την ίδια στιγμή, αποτίω φόρο τιμής προς όσους θυσιάστηκαν ή αγωνίστηκαν για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον αποικιακό ζυγό, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όσους στη συνέχεια υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τη νομιμότητα και τη δημοκρατία.

Η σκέψη μας στρέφεται αυτήν την ώρα και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, βεβαιώνοντας τους πως θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες ούτως ώστε να εξακριβωθεί η τύχη των οικείων τους.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Η σημερινή μέρα προσφέρεται όχι μόνο για μια ιστορική αναδρομή των όσων ακολούθησαν την εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μια αφορμή ανασκόπησης πράξεων ή παραλείψεων από πλευράς των ηγεσιών των δύο Κοινοτήτων, αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων, που μας οδήγησαν από την ελπίδα ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας στα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Επεμβάσεις των εγγυητριών δυνάμεων στα εσωτερικά του νεοσύστατου Κράτους, δικοινοτικές συγκρούσεις, εμφύλιες διαμάχες και το προδοτικό πραξικόπημα που οδήγησε στη βάρβαρη και παράνομη Τουρκική εισβολή του 1974, κατ’ επίκληση, τάχα, της επαναφοράς της συνταγματικής τάξης.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία αποστερεί από τους πολίτες της χώρας μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, την απόλαυση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.

Είναι καλά γνωστό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε έναν οδυνηρό αλλά αναγκαίο συμβιβασμό με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, πάντα υπό τον όρο ότι το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα απολαμβάνουν των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί.

Πολύ περισσότερο που μέσα από τις προσπάθειες και θυσίες του λαού μας, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολίτες της προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων κάθε άλλου Ευρωπαϊκού Κράτους.

Με απόλυτη γνώση και συνείδηση, θεωρώ πως η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή εάν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συνειδητοποιήσουν πως αυτό που θα απαλλάξει και εκείνους και εμάς από τα όσα τραγικά βιώνουμε, είναι μόνο η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου Κράτους που θα σέβεται και υλοποίει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα αναγνωρίζει και θα τιμά τα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη όπως σε κάθε άλλη δημοκρατική χώρα. 

Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η πρόσφατη συνάντηση μου με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπου επανέλαβα τη σαφή βούληση και απόλυτη ετοιμότητα της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των έως τώρα επιτευχθεισών συγκλίσεων και του πλαισίου των έξι παραμέτρων που καθόρισε ο ίδιος στο Κράν Μοντανά.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Πέραν από την προσπάθεια για εξεύρεση μίας αποδεκτής από όλους λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση και ευθύνη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους, μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που θα καθιστά την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την εγκαθίδρυση της το 1960 και παρά τις περιπέτειες που βίωσε, έχει κατορθώσει μέσα από το φιλότιμο, την εργατικότητα και τις θυσίες του Κυπριακού λαού να επιτύχει και σημαντική πρόοδο, με αποκορύφωμα την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να βρίσκεται σήμερα σε μία σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Δεν αρνούμαστε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Είμαι όμως βέβαιος πως σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τους κοινωνικούς εταίρους και τη βούληση του κυπριακού λαού, μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που ως Κράτος χρωστούμε στους πολίτες της χώρας.

Και αυτό που όλοι οφείλουμε είναι μέσα συνεργασία να καταστεί εφικτό να προχωρήσουμε στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της έρευνας και καινοτομίας, της ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα εκ νέου να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα πάψω με αποφασιστικότητα να εργάζομαι για την προκοπή και ευημερία της χώρας μας.

Ένα όραμα που αφορά το σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, απόλυτα συμβατής με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και κατά κύριο λόγο, απόλυτα συμβατής με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε συνθήκες διαρκούς ειρήνης για όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Στηρίζει την Αστυνομία το ΕΛΑΜ-«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού στην Ποταμιά»
Στα βαθιά η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Κάνουν το επόμενο βήμα ΕΟΑ και Συμπλέγματα, ψάχνουν μόνιμο προσωπικό
Ζητείται... Αστυνομία για επιβολή τάξης στην Αστυνομία-Δυσφορία Κυβέρνησης για την αστοχία, πολιτικοί κραδασμοί
Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους